Υποψήφιοι/ες Ευρωβουλευτές/τριες με την Νέα Αριστερά
ΑΚΡΙΒΟΥΛΗ ΖΩΗ
Οικονομολόγος, Μέλος ΔΣ Επιμελητηρίου Λάρισας
Η Ζωή Ακριβούλη είναι οικονομολόγος (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) με μεταπτυχιακές σπουδές στις Οικονομικές Επιστήμες (Πανεπιστήμιο Kent, Μ. Βρετανία). Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα και ως ερευνήτρια σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Επιστημονική συνεργάτιδα του ΤΕΙ Θεσσαλίας για πολλά χρόνια και εκπαιδεύτρια ενηλίκων. Σήμερα εργάζεται ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ανάπτυξης στη Λάρισα και συνεργάζεται με ιδιωτικές επιχειρήσεις, Πανεπιστήμια και αναπτυξιακούς φορείς σε ερευνητικά έργα και προγράμματα.
Από τα νεανικά της χρόνια ανέπτυξε πολιτική και συνδικαλιστική δραστηριότητα στον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς μέσα από τις γραμμές του Ρήγα Φεραίου, του φοιτητικού και του αυτόνομου γυναικείου κινήματος. Υπήρξε Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Λαρισαίων, μέλος ΔΣ συνδικαλιστικών φορέων και εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου-ΠΤ Θεσσαλίας. Στέλεχος του Συνασπισμού ως το 2001. Υποψήφια βουλεύτρια και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ως τις αρχές του 2012. Μέλος της ΚΕΑ και της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και υποψήφια βουλεύτρια στη Λάρισα το 2023.
Σήμερα, είναι μέλος του μεταβατικού Πανελλαδικού Συντονιστικού της Νέας Αριστεράς. Επίσης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Λάρισας-Πρόεδρος Τμήματος Υπηρεσιών και ενεργό μέλος των Προοδευτικών Οικονομολόγων Ελλάδας.
ΑΛΗ ΑΛΗ
Πληροφορικός
Ο Αλή Αλή γεννήθηκε το 1992 στην Κομοτηνή. Εχει πτυχίο Πληροφορικής και είναι φοιτητής Κοινωνιολογίας.
Συμμετέχει σε πολιτικά κινήματα και ακτιβιστικές πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, με έμφαση στα δικαιώματα της μειονότητας της Θράκης. Ασχολείται με τον εθελοντισμό στο πεδίο της κοινωνικής αλληλεγγύης και της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μιλάει ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά.
ΑΜΠΛΑΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ (ΘΕΜΗΣ)
Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας
Εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος σε Εταιρεία Επιβατικών Μεταφορών και είναι συνδικαλιστικό στέλεχος από το 1995.
Από το 2001 έως σήμερα εκλέγεται Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού Λεωφορείων, ενώ από το 2007 έως το 2012 άσκησε καθήκοντα Γραμματέα Τύπου, Γραμματέα Οργανωτικού και Γενικού Γραμματέα στην Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ).
Για πρώτη φορά εκλέχθηκε Πρόεδρος της ΟΣΜΕ το 2012 και έκτοτε εκλέγεται ανελλιπώς σε αυτήν τη θέση έως σήμερα.
Είναι μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ από το 2020, με τη νεοσύστατη συνδικαλιστική παράταξη ΕΜΕΙΣ/ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ. Εχει σπουδάσει κλασική και βυζαντινή μουσική στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και έχει εργαστεί επί πολλά χρόνια ως μουσικός.
ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
Ιστορικός, Διεθνολόγος
Η Μαρία Γιαννακάκη γεννήθηκε στον Πειραιά. Απόφοιτος της Ιωνιδείου Σχολής, σπούδασε Κλασική Φιλολογία και Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης, την Πολιτιστική Διαχείριση, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία και τις Πολιτικές Ισότητας σε Ελλάδα και Γαλλία. Είναι διαπιστευμένο μέλος του International Authority for Professional Coaching and Mentoring
Είναι απόφοιτος της ΙΓ’ σειράς της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και την περίοδο 2004-2009 υπηρέτησε στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στο Στρασβούργο, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με αρμοδιότητες Τύπου, Επικοινωνίας και Πολιτισμού.
Εχει γράψει δύο βιβλία για το Κυπριακό και πολυάριθμα άρθρα για θέματα εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων, φεμινιστικής πολιτικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το 2010 βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο από την Πανελλήνια Ενωση Κυπρίων και το Ιδρυμα Λεβέντη για μελέτη της αναφορικά με το Κυπριακό.
Βουλεύτρια Β΄ Πειραιά από το 2012 έως το 2015 και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου και εξελέγη Γενική Εισηγήτρια κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας. Υπήρξε Γενική Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (2016-2019), Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής (2014-2019), ενώ από το 2014 είναι Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας “Ετος Κύπρου”. Είναι μέλος του Φεμινιστικού Δικτύου-Νέα Αριστερά, του Δικτύου για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες, καθώς και του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών.
ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΦΗ
Μεταφράστρια, επιμελήτρια εκδόσεων
Η Εφη Γιαννοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Θήβα Βοιωτίας. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με τίτλο «Φύλο, κοινωνία, πολιτική». Εργάζεται ως μεταφράστρια και επιμελήτρια εκδόσεων. Μεταφράζει, από τα γαλλικά, τα ισπανικά και τα αγγλικά, πεζογραφία, θέατρο και κείμενα από το πεδίο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών. Εχει συνεργαστεί με δημόσιους και ιδιωτικούς πολιτιστικούς οργανισμούς (ΕΜΣΤ, Μέγαρο Μουσικής, Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ, Μπιενάλε της Αθήνας κ.ά.). Αρθρογραφεί πάνω σε θέματα που αφορούν κυρίως κριτική βιβλίου, πολιτισμική κριτική και ζητήματα φύλου σε εφημερίδες, περιοδικά και σάιτ.
Την περίοδο 2019-2023 εξελέγη δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με την παράταξη Ανοιχτή Πόλη· διατέλεσε μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας και του ΔΣ δημοτικών οργανισμών (Τεχνόπολη, ΔΑΕΜ, ΕΑΤΑ). Ηταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (2016-2019).
Ασχολείται ενεργά με την πολιτική από το 2007, αρχικά ως ανένταχτη αριστερή και στη συνέχεια ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ (2012-2023) και σήμερα ως μέλος της Νέας Αριστεράς.
ΔΟΥΚΑ ΜΑΡΩ
Συγγραφέας
Γεννήθηκα το 1947 στα Χανιά. Ηρθα στην Αθήνα να σπουδάσω και ρίζωσα, αν και τα Χανιά παραμένουν πάντα ο τόπος μου. Εχω τελειώσει το Ιστορικό και Αρχαιολογικό του Καποδιστριακού Αθηνών. Εχω γράψει δεκαεννιά βιβλία. Απ’ αυτά, τα δώδεκα είναι μυθιστορήματα, στις γραμμές, δηλαδή, του μύθου και της Ιστορίας. Με το βλέμμα πάντα στο παρόν και με τον βηματισμό μου συντονισμένο με την Αριστερά, όπως εγώ την εννοώ.
ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΔΑΝΑΗ
Σκηνοθέτιδα, Ερευνήτρια σύγχρονων παραστατικών τεχνών
Η Δανάη Θεοδωρίδου (www.danaetheodoridou.com) είναι σκηνοθέτρια και ερευνήτρια των σύγχρονων παραστατικών τεχνών με έδρα τις Βρυξέλλες. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία και Γλωσσολόγια στο ΑΠΘ και Υποκριτική στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ. Από το 2008 ζει και εργάζεται στο εξωτερικό. Μετά την ολοκλήρωση του διδακτορικού της πάνω στη δραματουργία των σύγχρονων παραστατικών τεχνών το 2013 (Πανεπιστήμιο Roehampton, Λονδίνο), η καλλιτεχνική της δημιουργία και έρευνα λαμβάνει χώρα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και επικεντρώνεται στον τρόπο που η τέχνη μπορεί να συμβάλλει στην ενδυνάμωση της δημοκρατίας, τη συμμετοχή των πολιτών, και το χτίσιμο αυτόνομων κοινοτήτων τόσο σε κοινωνικό όσο και σε εκπαιδευτικό επίπεδο στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Διδάσκει καλλιτεχνική έρευνα για τη σχέση τέχνης και δημόσιας σφαίρας στο MA Performing Public Space της Ακαδημίας Τεχνών Fontys στην Ολλανδία. Είναι artistic fellow στο Westminster Law and Theory Lab του Λονδίνου και μία από τις καλλιτέχνιδες του ευρωπαϊκού δικτύου για την καλλιτεχνική δημιουργία στον δημόσιο χώρο IN SITU. Επιμελείται ερευνητικά προγράμματα καλλιτεχνικής έρευνας, παρουσιάζει και δημοσιεύει την έρευνα της διεθνώς. Είναι η συγγραφέας του βιβλίου Publicing – Practising Democracy Through Performance (Νήσος, 2022).
ΚΑΛΟΜΕΝΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο «Ο Ευαγγελισμός»
Ο Γιάννης Καλομενίδης γεννήθηκε και πέρασε τα σχολικά του χρόνια στην Καβάλα. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη και έλαβε πτυχίο Ιατρικής από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ασκήθηκε στην Πνευμονολογία στα Νοσοκομεία Καβάλας και ΝΝΘΑ «Η Σωτηρία». Ελαβε τίτλο διδάκτορα από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Υπηρέτησε στα Νοσοκομεία «Ο Ευαγγελισμός» και «Αττικόν» σαν επιμελητής του ΕΣΥ ή μέλος ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Στον Ευαγγελισμό έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης της κλινικής COVID-19 του νοσοκομείου.
Μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt, Νάσβιλ, ΗΠΑ, και στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Η ακαδημαϊκή του έρευνα αφορά τα νεοπλάσματα του θώρακα, τα νοσήματα του υπεζωκότα και τις αναπνευστικές λοιμώξεις. Εχει δώσει διαλέξεις σε εθνικά και διεθνή συνέδρια ως προσκεκλημένος ομιλητής. Διδάσκει προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές στο ΕΚΠΑ (Ιατρική και Οδοντιατρική) και στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Καθοδηγεί εκπόνηση διδακτορικών διατριβών γιατρών και βιολόγων. Εχει συμμετάσχει σε αποστολές των Γιατρών του Κόσμου. Συμμετέχει στη συνδικαλιστική παράταξη Συσπείρωση Πανεπιστημιακών και είναι μέλος του ΔΣ του συλλόγου μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Συμμετέχει στο δίκτυο Υγειονομικών της Νέας Αριστεράς και στο δίκτυο Think & Act Left.
ΚΑΜΤΣΙΔΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ
Αν. Kαθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Νομική Σχολή Α.Π.Θ
Η Ιφιγένεια Καμτσίδου είναι Αν. Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, διευθύντρια του διακρατικού μεταπτυχιακού προγράμματος «Droit social européen et comparé», καθώς και του ΠΜΣ «Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτική Επιστήμη» του ΑΠΘ. Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Paris X- Nanterre, δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Μονπελιέ, της Μεσήνα και της Ναντέρ. Από τον Απρίλιο του 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2019 διατέλεσε Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Mέλος της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT 2019- 22/12/2023) και μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (2015-2022). Ιππότης του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα της Γαλλικής Δημοκρατίας. Εχει δημοσιεύσει μελέτες σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία του πολιτεύματος, την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και τη θεωρία του Συνταγματικού δικαίου και συμμετείχε ως ερευνήτρια στο πρόγραμμα «Populist Constitutionalism» του ΕΛΙΔΕΚ. Διετέλεσε μέλος και αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ του ΑΠΘ και είναι μέλος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
ΚΑΡΑΜΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Εργαζόμενος ΛΑΡΚΟ
Ονομάζομαι Δημήτρης Καραμέρης. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Μαρτίνο Λοκρίδας. Μια ζωή στη βιοπάλη, ολοκλήρωσα τις γυμνασιακές σπουδές μου στο Νυχτερινό Λύκειο Πατησίων και αμέσως έπιασα δουλειά στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Ανήκω στην τρίτη γενιά εργαζόμενων στην επιχείρηση. Απολύθηκα μαζί με όλους τους συναδέλφους μου ύστερα από 33 χρόνια εργασίας από την ειδική διαχείριση που όρισε η κυβέρνηση της ΝΔ και απασχολούμαι με ολιγόμηνες συμβάσεις στο εργοστάσιο με άδηλο το μέλλον από τον επενδυτή-αγοραστή.
Ημουν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, εκλεγμένος Αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας και ενεργό μέλος της συνδικαλιστικής παράταξης ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ. Είμαι παντρεμένος και έχω τρία παιδιά.
ΚΑΡΑΜΕΣΙΝΗ ΜΑΡΙΑ
Καθηγήτρια Πανεπιστημίου, πρ. Διοικήτρια ΟΑΕΔ
Η Μαρία Καραμεσίνη είναι Καθηγήτρια Οικονομικών της Εργασίας και της Κοινωνικής Πολιτικής, Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και διευθύντρια του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου του Παντείου Πανεπιστημίου. Εχει διατελέσει Πρόεδρος και Διοικήτρια του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, ΟΑΕΔ (2015-2019), Πρόεδρος του Δικτύου των Γραφείων Διασύνδεσης των ελληνικών πανεπιστημίων (2001-2008) και επιστημονικά υπεύθυνη της πρώτης μεγάλης πανελλαδικής έρευνας απορρόφησης των αποφοίτων τους στην αγορά εργασίας, μέλος πολλών ερευνητικών ομάδων του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (2014-2017) σε μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα για τις οικονομικές ανισότητες, την αγορά εργασίας και τις αλλαγές στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο στη μεγάλη κρίση του 2008.
Εχει μακρόχρονη εμπειρία σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής. Την περίοδο 1997-2014 υπήρξε μέλος όλων των επίσημων ομάδων εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ανισότητες φύλου και την πολιτική ισότητας στην αγορά εργασίας. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και επιστημονικών άρθρων για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και ειδικότερα για την ευρωπαϊκή πολιτική απασχόλησης, την ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική και την ευρωπαϊκή πολιτική ισότητας των φύλων. Σήμερα είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής των Ευρωπαίων Οικονομολόγων για μια Εναλλακτική Οικονομική Πολιτική στην Ευρώπη.
Είναι ενταγμένη στην Αριστερά και συμμετέχει στο φεμινιστικό κίνημα από τα φοιτητικά της χρόνια μέχρι σήμερα. Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2014 και στις βουλευτικές εκλογές του 2023, ενώ σήμερα είναι μέλος του κεντρικού συντονιστικού οργάνου της Νέας Αριστεράς.
ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ ΦΙΛΗΜΩΝ
Δημοσιογράφος
Ο Φιλήμων Καραμήτσος εργάζεται ως επαγγελματίας δημοσιογράφος του τοπικού Τύπου των Ιωαννίνων για πάνω από 25 χρόνια και συνεργάζεται με εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας (Εφημερίδα των Συντακτών, Εποχή), με διακρίσεις για την αρθρογραφία του.
Εχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα για καινοτόμες εφαρμογές πολιτισμού.
Ασχολείται ιδιαίτερα με την έρευνα της τοπικής ιστορίας των Ιωαννίνων και της Ηπείρου με σημαντικό αριθμό ανακοινώσεων και συμμετοχή σε εκδόσεις και εκθέσεις.
Συμμετέχει ενεργά στο συνδικαλιστικό κίνημα των δημοσιογράφων της χώρας και έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ (Πάτρα) και του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ.
Από τα νεανικά του χρόνια ενεργοποιείται στην Αριστερά (ΚΚΕ εσωτ.- ΑΑ, ΑΚΟΑ, ΣΥΡΙΖΑ), σε οικολογικές πρωτοβουλίες και σε κινήματα για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα στον τόπο μας.
Δραστηριοποιείται σε πρωτοβουλίες για τον πολιτισμό, συμμετέχει σε πολιτιστικούς συλλόγους και συλλογικότητες της πόλης, υποστηρίζει εθελοντικές δράσεις στην κοινότητα.
Γεννήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 1969 στα Ιωάννινα όπου και ζει με την οικογένειά του.
ΚΑΡΠΟΖΗΛΟΣ ΚΩΣΤΗΣ
Ιστορικός
Ο Κωστής Καρπόζηλος γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1978 και είναι ιστορικός. Ανήκει στη γενιά της κρίσης και μετά το τέλος των διδακτορικών του σπουδών, το 2010, εργάστηκε σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και συγκεκριμένα στα Κολουμπια, Πρίνστον και Οξφόρδη.
Από το 2016 έως το 2023 ήταν ο διευθυντής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ). Τελευταίο του βιβλίο: Ελληνικός Κομμουνισμός: μια διεθνική ιστορία (1912-1974). Τα τελευταία χρόνια έχει διδάξει σε ελληνικά ΑΕΙ. Εντάχθηκε στην Αριστερά σε νεαρή ηλικία και υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανάμεσα στο 2022-2023. Από τη δημιουργία της Νέας Αριστεράς μέχρι και τον Απρίλιο διετέλεσε εκπρόσωπος τύπου του κόμματος.
ΚΑΣΙΜΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Ο Χαράλαμπος Κασίμης είναι Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Πρόγραμμα «Ολοκληρωμένη Αγροτική Ανάπτυξη και Διαχείριση του Αγροτικού Χώρου». Διατέλεσε Αναπληρωτής Πρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών μεταξύ 2014-2015. Την περίοδο 1986-2003 υπηρέτησε ως μέλος του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών και από το 1995 έως το 2000 ως Διευθυντής του Ινστιτούτου και μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών. Το επιστημονικό και ερευνητικό του έργο επικεντρώνεται σε θέματα αγροτικού μετασχηματισμού και αγροτικής πολιτικής και ανάπτυξης στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο.
Μεταξύ Μαρτίου 2015 και Ιουλίου 2019 υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπεύθυνος για την ΚΑΠ, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας της Ελλάδας καθώς και για τις Διεθνείς Σχέσεις. Από το 2016 έως τον Ιούλιο του 2020 υπήρξε Αντιπρόεδρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Κέντρου Μεσογειακών Αγρονομικών Σπουδών (CIHEAM), ενώ από το 2018 μέχρι το 2019 διατέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του κρατικού οργανισμού «Enterprise Greece».
Από το 2021 μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται ως ειδικός σύμβουλος σε θέματα αγροτικής πολιτικής και ανάπτυξης στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΑΛΙΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Αρχειονόμος-Βιβλιοθηκονόμος, Ελεύθερη επαγγελματίας
Η Αλίκη Ευαγγελία Κατσαρού γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Σπούδασε Αρχειονομία-Βιβλιοθηκονομία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτισμική Κληρονομιά στο Πανεπιστήμιο του Newcastle upon Tyne στο Ηνωμένο Βασίλειο και έκανε το stage της στα κεντρικά γραφεία της UNESCO στο Παρίσι.
Από το 2018 δημιούργησε το TEXTUM, ένα γραφείο υπηρεσιών κειμενογράφησης και διαδικτυακής προβολής στην πόλη της Κέρκυρας, και εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας. Αρθρογραφεί για πάνω από μία δεκαετία, στον τοπικό Τύπο και στο προσωπικό της blog Spiral για ζητήματα κοινωνικά, πολιτικά και τοπικού ενδιαφέροντος. Είναι συγγραφέας του εικονογραφημένου βιβλίου Μικρή Ιστορία της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας, για παιδιά και μεγάλους, σε ελληνικά και αγγλικά (εκδ. Λοράνδου, Κέρκυρα 2012 και 2022) και του μυθιστορήματος Φλάσμπακ (εκδ. Φιλλύρα, Αθήνα 2016). Διατηρεί στήλη συνεντεύξεων στο κερκυραϊκό περιοδικό ΕΝ των εκδόσεων Ενημέρωση.
Συμμετέχει σταθερά και ενεργά σε κοινωνικές και πολιτικές εκδηλώσεις και δράσεις. Είναι από το 2017 μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου San Giacomo στην πόλη της Κέρκυρας, τον οποίο έχει υπηρετήσει από τη θέση της Γραμματέως για δυο διετείς θητείες. Είναι Μόνιμη Γραμματέας του Δικτύου Ιστορικών Πόλεων της Μεσογείου που ιδρύθηκε το 2018 στην Κέρκυρα.
Πιστεύει βαθιά στην Παιδεία και στον Πολιτισμό για την πρόοδο της κοινωνίας και θεωρεί ότι η ενίσχυση των τοπικών πολιτισμικών ταυτοτήτων διαφυλάσσει τις κοινωνικές αξίες και προστατεύει την κοινότητα και τους ανθρώπους.
Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Είναι μητέρα του Στάμου, 22 ετών, και της Γκρέτας, 18 ετών. Ζει με την οικογένειά της στην Κέρκυρα.
ΚΕΡΑΜΥΔΑ ΔΗΜΗΤΡΑ
Δικηγόρος αφιερωμένη στην κοινωνικά προσανατολισμένη υπερασπιστική δικηγορία
Η Δήμητρα Κεραμυδά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι 42 χρονών. Ηδη από την περίοδο των σπουδών της συντάχθηκε με τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και των κινημάτων.
Εργάζεται ως δικηγόρος αφιερωμένη στην κοινωνικά προσανατολισμένη υπερασπιστική δικηγορία. Ο κύριος όγκος των υποθέσεων που αναλαμβάνει εκτείνεται σε υποθέσεις με έμφυλο πρόσημο, υποθέσεις διακρίσεων, υποθέσεις τραπεζικής αυθαιρεσίας. Επίσης είναι πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο ίδιο τμήμα, με ειδίκευση στην περιοχή των Βαλκανίων.
Συμμετέχει ως αναπληρωματικό μέλος στην Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.
Είναι μέλος του Παρατηρητηρίου για τη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή Golden Dawn Watch.
Μιλάει τέσσερις ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά).
Από το 2023 ζει και εργάζεται στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας.
ΚΟΝΤΑΡΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
Αιθουσάρχης, διανομέας ταινιών
Ο Ανδρέας Κονταράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953 και ζει στην Κυψέλη. Ενταγμένος στην Αριστερά από το 1972, συμμετείχε στη δημιουργία επαγγελματικών συνδικαλιστικών φορέων και διατέλεσε πρόεδρος ή γενικός γραμματέας σε πρωτοβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες. Σήμερα δραστηριοποιείται ως αιθουσάρχης και διανομέας ανεξάρτητων ταινιών και είναι μέλος της Εταιρίας Διανομέων Κινηματογραφικών Ταινιών Ελλάδος.
Τα τελευταία χρόνια βρήκε 5 κινηματογραφικές αίθουσες κλειστές για πολλά χρόνια, τις ανακαίνισε και τις παρέδωσε και πάλι στους σινεφίλ Αθηναίους. Πρόσφατα πρωτοστάτησε στο κίνημα για να μην μετατραπούν ιστορικά σινεμά σε ξενοδοχεία και οργάνωσε σχετικές εκδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Μέλος της ΟΜ Νέας Αριστεράς Κυψέλης.
ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ
Δημοσιογράφος, Ευρωβουλευτής
Ο Στέλιος Κούλογλου είναι δημοσιογράφος, έχει σπουδάσει σε Αθήνα, Παρίσι, Τόκιο. Ξεκίνησε από το Αντί, διατέλεσε ανταποκριτής της Αυγής στο Παρίσι, και αργότερα στη Μόσχα κατά τη διάρκεια της Περεστρόικα, πολιτικός αναλυτής, απεσταλμένος στον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία, συνεργάτης πολλών διεθνών ΜΜΕ. Δημιουργός του βραβευμένου Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα στην ΕΡΤ από όπου απολύθηκε το 2008 επειδή αρνήθηκε να λογοκρίνει το ντοκιμαντέρ Η γενιά των 700 €, όταν και ίδρυσε το tvxs.gr
Παραγωγός και σκηνοθέτης αρκετών ντοκιμαντέρ όπως Whistleblowers, Απολογία ενός Οικονομικού Δολοφόνου, Oligarchy, Νεοναζί: Το Ολοκαύτωμα της Μνήμης, Πεθαίνοντας στο Γέλιο και πρόσφατα του 142 χρόνια. Συγγραφέας πλήθους λογοτεχνικών και ιστορικών βιβλίων. Εχει βραβευτεί ως δημοσιογράφος, συγγραφέας και ντοκιμαντερίστας και έχει χαρακτηριστεί από τους «Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα» ως «το σύμβολο της ερευνητικής δημοσιογραφίας στην Ελλάδα».
Ευρωβουλευτής (2019-2024) που έχει διακριθεί για την κοινοβουλευτική και πολιτική του δράση, καθώς επίσης για διεθνείς πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις για την κοινωνική-νεανική στέγη, το ναυάγιο της Πύλου, την τεχνητή νοημοσύνη, την ασυδοσία των πλατφορμών τύπου uber κ.ά. Μέλος διαφόρων Επιτροπών, είχε καταλυτική παρουσία στην Εξεταστική PEGA για τις υποκλοπές, εισηγητής σε διάφορα νομοθετήματα όπως η Πράξη για την Ελευθερία των ΜΜΕ, ο κανονισμός για την Πολιτική Διαφήμιση και η Οδηγία Anti-SLAPP.
ΚΟΥΛΟΥΜΠΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (ΝΑΝΤΙΑ)
Γιατρός-ενδοκρινολόγος
Η Κωνσταντίνα (Νάντια) Κουλουμπή γεννήθηκε το 1965 στην Πάτρα, όπου ζει και εργάζεται ως γιατρός ενδοκρινολόγος.
Υπήρξε μέλος της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος και γραμματέας της οργάνωσης Πάτρας την περίοδο 1987-89. Ως ειδικευόμενη ιατρός διετέλεσε μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας. Από το 2007 συμμετέχει στην Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Μεταναστών/τριών και Προσφύγων, της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος. Εχει υπάρξει μέλος της φεμινιστικής ομάδας Δίκτυο Γυναικών Πάτρας, ενώ έχει συμμετάσχει σε ανθρωπιστικές αποστολές των Γιατρών του Κόσμου στη Βουλγαρία και το Αζερμπαϊτζάν.
Συμμετείχε στην ίδρυση της ΚΟΙΝΣΕΠ «Ανακυκλώνω στην πηγή». Την περίοδο της εκρηκτικής αύξησης των ανασφάλιστων-αποκλεισμένων από το ΕΣΥ, 2012-2016, συνέπραξε στη δημιουργία και λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Πάτρας.
ΚΥΜΙΓΚΕΛΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ
Υποψήφια Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Αθηνών, Ελέγκτρια Είσπραξης της ΑΑΔΕ
Γεννήθηκα το 1987 στην Αθήνα. Την ημέρα εκείνη έδωσα την πρώτη μου μάχη, μια μάχη από την οποία βγήκα νικήτρια με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, μία μικρή μεν, ωστόσο μόνιμη, αναπηρία. Στον αντίποδα αυτού, είχα την τύχη να γεννηθώ σε ένα βαθύτατα προοδευτικό και υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον με τον πατέρα μου, Γεώργιο Κυμιγκέλη, αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού, συμμετέχοντα στο κίνημα του Ναυτικού με την Ανταρσία του Βέλους, και τη μητέρα μου, Μαρία Ρίκκη, δασκάλα, ενεργό μέλος της ΠΑΣΚΕ και της Ενωσης Γυναικών Ελλάδος (ΕΓΕ). Η οικογένειά μου, εκτός από τις αξίες και τα ιδανικά της Αριστεράς, μου έμαθε ότι τα δικαιώματα κατακτώνται, διατηρούνται και διευρύνονται μέσα από αδιάκοπους αγώνες.
Οραματίζομαι μια κοινωνία με δικαιοσύνη, ευημερία και ίσες ευκαιρίες για όλους. Πιστεύω ότι η ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να στραφεί προς τον άνθρωπο και προς το περιβάλλον. Στη ζωή τίποτα δεν χαρίζεται και είμαι έτοιμη να παλέψω για τα ιδανικά μας.
ΛΥΜΠΕΡΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
Δρ Οικολογίας, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης
O Πέτρος Λυμπεράκης του Εμμανουήλ και της Ασπασίας γεννήθηκε στα Χανιά το 1964. Σύντροφος της Ελευθερίας Φρογουδάκη και πατέρας του Προμηθέα Μανόλη.
Πήρε πτυχίο Βιολογίας το 1989 από το ΕΚΠ Αθήνας και διδακτορικό από το ίδιο Πανεπιστήμιο το 2003. Εργάστηκε ως ερευνητής στο ΜΑΙΧ (1991-1993). Από το 1995, εργάζεται με ερευνητικά αντικείμενα την οικολογία, την εξέλιξη και συστηματική μικρών σπονδυλωτών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Εχει δημοσιεύσει δεκάδες εργασίες σε διεθνή περιοδικά και έχει συγγράψει κεφάλαια σε βιβλία. Συμμετέχει ενεργά σε εθνικές και διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις του χώρου του. Εχει διαρκή δράση για περιβαλλοντικά θέματα της Κρήτης και της χώρας. Κορύφωση αυτή της δράσης αποτέλεσε η προεδρία του στο ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς (2010-2022). Εχει συνεχή πολιτική δράση στην Αριστερά από το Λύκειο.
Η υποψηφιότητά του έχει στόχο να φέρει στο κέντρο της πολιτικής συζήτησης τα περιβαλλοντικά θέματα: βιοποικιλότητα, προστατευόμενες περιοχές, αναδιάρθρωση πρωτογενούς παραγωγής, ενεργειακή μετάβαση, διαχείριση απορριμμάτων, κατάληψη γης, επάνοδος στη φυσική κατάσταση. Τα θέματα αυτά, που αναφέρονται ως ενδεικτικοί τίτλοι, συνδέονται άρρηκτα με την κοινωνική τους διάσταση, με βασικούς άξονες τη δημιουργία, στήριξη και δικτύωση συλλογικοτήτων, την άρση των ανισοτήτων, την υπεράσπιση του δημοσίου και την πολυδιάστατη εκπαίδευση.
ΜΠΑΚΑΣ ΣΠΥΡΟΣ
Σχολικός διαμεσολαβητής κοινοτήτων Ρομά, Φοιτητής Δημοσιογραφίας
Ο Σπύρος Μπάκας είναι 25 ετών, απόφοιτος Τεχνικού Λυκείου στον Τομέα της Γεωπονίας και φοιτητής Δημοσιογραφίας. Εχει πιστοποιηθεί ως σχολικός διαμεσολαβητής για τις κοινότητες Ρομά, παρακολουθώντας σεμινάρια του Συμβουλίου της Ευρώπης, και εργάζεται στον τομέα της δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και εφήβων. Εχει συμμετάσχει σε συλλόγους και κινήσεις για την ανάδειξη της πολιτισμικής ταυτότητας των Ρομά και την ισότιμη αναγνώρισή της στην Ελλάδα, καθώς και για την ευαισθητοποίηση σε ζητήματα ρατσισμού και διακρίσεων, ιδίως ενάντια στην κοινότητα των Ρομά.
ΜΠΟΓΡΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
Ερευνητής, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Ο Αντώνης Μπόγρης μεγάλωσε στο Κερατσίνι και κατάγεται από τη Σαλαμίνα. Σπούδασε στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι διδάκτορας του ίδιου τμήματος. Είναι καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Η ερευνητική του δραστηριότητα είναι εκτενής στην περιοχή των σύγχρονων δικτύων επικοινωνιών και των φωτονικών συστημάτων και έχει διακριθεί διεθνώς για την απήχηση του επιστημονικού του έργου. Είναι επιστημονικά υπεύθυνος εθνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων και επιστημονικά υπεύθυνος για την υποστήριξη χιλιάδων σχολικών μονάδων και σημαντικών υπηρεσιών στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Δραστηριοποιείται επί πολλά έτη στα κοινά της Ανώτατης Εκπαίδευσης ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Συλλόγου του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και στο γονεϊκό κίνημα με τη συμμετοχή στα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων σε σχολεία του Δήμου Αθηναίων. Διατέλεσε άμισθος σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων από το 2017 έως και τον Ιούλιο 2019 και εκπροσώπησε τη χώρα στην 39η Γενική Διάσκεψη της UNESCO σε θέματα που άπτονταν της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Διατέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Δικτύου Ερευνας και Τεχνολογίας από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2019 και σύμβουλος στο think tank του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα σε θέματα ψηφιακής μετάβασης.
ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ
Καθηγητής Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Ο Νικήτας Μυλόπουλος είναι Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πρόεδρος του Τμήματος τα τελευταία 2 χρόνια και Διευθυντής του Εργαστηρίου Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων. Διδάσκει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα στην επιστημονική περιοχή της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδατικών Πόρων και του Σχεδιασμού Υδραυλικών Εργων σε συνθήκες Επικινδυνότητας, Στην ίδια περιοχή έχει συμμετάσχει στην εκπόνηση άνω των 50 ερευνητικών έργων, στα περισσότερα ως επιστημονικά υπεύθυνος και έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 150 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών και επαγγελματικών οργανισμών, υπήρξε ειδικός εμπειρογνώμονας-αξιολογητής ερευνητικών προτάσεων και προγραμμάτων, μέλος σε επιστημονικά εργαστήρια και ομάδες εργασίας, υπεύθυνος διατριβών, υπεύθυνος του Γραφείου Διαμεσολάβησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (για 10 χρόνια), μέλος σε πανεπιστημιακές επιτροπές και δράσεις, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Π.Θ. κ.ά.
Προσκεκλημένος ομιλητής σε πολλές ημερίδες και συνέδρια για ζητήματα σχετικά με το επιστημονικό του αντικείμενο –και όχι μόνο–, έχει τακτική αρθρογραφία σε ιστοσελίδες, εφημερίδες και περιοδικά για τα θέματα της κλιματικής απορρύθμισης, της πράσινης μετάβασης και της συνάρθρωσης των περιβαλλοντικών κρίσεων με το αίτημα του δημοκρατικού μετασχηματισμού. Ηταν Γραμματέας και Πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για 3 θητείες, ενώ εκλέγεται εκπρόσωπος του Συλλόγου στα Συνέδρια της ΠΟΣΔΕΠ, ανελλιπώς από το 2005, και συμμετέχει ενεργά στον αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Την περίοδο 2016-2019 διετέλεσε Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
ΝΑΣΣΗ ΟΛΓΑ
Ανθρωπολόγος
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Σικελία, στη χώρα της μητέρας μου Λουκρέτσια.
Εχω δύο μεγάλους γιους που σπουδάζουν στην Ιταλία, στην Πίζα.
Η Ηπειρος είναι η γη του πατέρα μου Λευτέρη.
Η οικογένειά μου στην Ελλάδα, πολέμησε στην αντίσταση, στο πλευρό του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, για την ελευθερία και τα δικαιώματα των εργαζομένων και ειδικότερα των αγροτών.
Σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες στην Ιταλία και είμαι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Ανθρωπολογία.
Δημοσίευσα επιστημονικά άρθρα σε ιταλικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Παράλληλα με τα ακαδημαϊκά μου καθήκοντα, εργάστηκα και ασχολήθηκα ενεργά με την πολιτική και τον συνδικαλισμό στην Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας της Ιταλίας.
Διατέλεσα πρόεδρος των Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων της Ιταλίας.
Επέστρεψα στη Ελλάδα τη δεκαετία του 2010, τη στιγμή που η χώρα μας αγωνιζόταν ενάντια στη βία της λιτότητας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τότε που οι Ελληνίδες και οι Ελληνες, έδειξαν για μια ακόμα φορά ότι στις δύσκολες στιγμές της ιστορίας μπορούν να συσπειρωθούν για να πάρουν τη ζωή τους πίσω.
Σε όλη αυτή την πορεία, σπουδές, εργασία, πολιτική, είμαι προσηλωμένη στην Ευρώπη των δικαιωμάτων, της ειρήνης, της κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης.
Σε αυτήν πιστεύω, για αυτήν αγωνίζομαι.
ΝΤΑΡΟΥΙΣ ΛΑΤΙΦ
Καθηγητής πανεπιστημίου, εκπρόσωπος Παλαιστινιακής Παροικιάς
Ο Λατίφ Νταρουίς γεννήθηκε στην Ιορδανία το 1959, ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από το 1985.
Εκανε Δοκτωρά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Αστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης αλλά και μεταδιδακτορικές σπουδές στην Γερμανία και Αυστρία.
Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίο, Αθηνών κ.ά. Εχει γράψει μελέτες, άρθρα και διδάσκει οικονομικά, διαχείριση κρίσεων και διεθνής πρακτική ασφάλειας.
Εχει συμμετάσχει δραστικά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε τομείς όπως οικονομικά, πολιτική και ανθρώπινα διακαιώματα. Ακόμα, έχει συμβάλλει σε πληθώρα εκπομπών, αναφορών παγκοσμίως.
Ηταν πάντα ενεργός στις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις.
ΠΑΡΑΔΕΛΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Πανεπιστημιακός
Ο Θεόδωρος Παραδέλλης γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο Durham της Αγγλίας και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην Κοινωνική Ανθρωπολογία με υποτροφία στο Πάντειο πανεπιστήμιο, όπου δίδαξε για μία τριετία. Εργάστηκε ως ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Επιστημών (1982-1986) στο Ιδρυμα Ερευνών για το Παιδί και, το 1985, ως Σύμβουλος στη Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την οργάνωση του Τμήματος Ανθρωπολογίας. Εχει με υποτροφίες ή επιχορηγήσεις επισκεφθεί για έρευνα ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Εργαστήριο Ανθρωπολογίας της Γαλλίας, το London School of Economics και το Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ.
Διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας από το 1987. Μετά τη σύνταξή του (2012), συνεχίζει να διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του ίδιου Τμήματος, αμισθί.
Γνωρίζει την αγγλική, γαλλική και αραβική (αιγυπτιακή) γλώσσα.
Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Διαμένει στη Μυτιλήνη τα τελευταία 38 χρόνια.
ΡΩΜΑΝΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (ΝΑΤΑΣΣΑ)
Ερευνήτρια της ΝΑΣΑ, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης
Η Αναστασία (Νατάσσα) Ρωμανού γεννήθηκε στην Αθήνα, και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Φυσικής. Ηρθε στις ΗΠΑ με υποτροφία για το διδακτορικό της στη Δυναμική των Γεωφυσικών Ρευστών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριδας. Εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, στο Εργαστήριο Λος Αλαμος του Νέου Μεξικού και στο Ινστιτούτο Courant του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Από το 2003 είναι ερευνήτρια της ΝΑΣΑ και συμβεβλημένη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.
Ειδικεύεται στη μελέτη του κλίματος και της κλιματικής αλλαγής, χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα και δορυφορικές παρατηρήσεις. Εχει εκατοντάδες δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια. Είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της ΝΑΣΑ για την κλιματική επιστήμη και συμμετέχει σε εποπτικά συμβούλια αμερικανικών και διεθνών οργανισμών και Ινστιτούτων. Υπήρξε συγγραφέας της Διεθνούς Διακυβερνητικής Επιτροπής για το Κλίμα και μέλος της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία και του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα.
Συμμετέχει σε ακτιβιστικές οργανώσεις στην Νέα Υόρκη για το κλίμα, τη δημόσια δίγλωσση εκπαίδευση για όλους τους Ελληνες του εξωτερικού, και την οργάνωση των Ελληνοαμερικανίδων επαγγελματιών γυναικών. Είναι τακτική συνεργάτιδα του Rosa Luxemburg-Stiftung στη Νέα Υόρκη και ενεργό μέλος της Νέας Αριστεράς.
ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ
Οικονομολόγος, επικεφαλής πολιτικού σχεδιασμού Νέας Αριστεράς
Γεννήθηκε στη Νέα Σμύρνη το 1980, με καταγωγή από τη Νίσυρο. Είναι οικονομολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο και έχει εργαστεί στον τραπεζικό και ερευνητικό τομέα. Από το 2021 ως το 2023 ήταν διευθυντής του Eteron – Ινστιτούτο για την Ερευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, ενώ από το 2017 ως το 2021 ήταν διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.
Από τον Γενάρη του 2015 ήταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθήνας, θέση από την οποία παραιτήθηκε το Νοέμβριο του ιδίου έτους. Διετέλεσε Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος από τον Γενάρη ως τον Ιούλιο του 2015. Ηταν υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας στις δημοτικές εκλογές του 2014 με την Ανοιχτή Πόλη, καταγράφοντας 48,6% στον δεύτερο γύρο. Από το 1999 διετέλεσε μέλος της Νεολαίας Συνασπισμού με έντονη δράση στα κινήματα.
Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη 8 χρονών.
ΣΑΚΙΣΛΟΓΛΟΥ ΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος
Ο Ακης Σακισλόγλου γεννήθηκε το 1975 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Σπούδασε αρχικά δημοσιογραφία και στη συνέχεια Ελληνικό Πολιτισμό στο ΕΑΠ.
Είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος σε ραδιόφωνα, εφημερίδες και ειδησεογραφικά σάιτ της Βόρειας Ελλάδας. Είναι τακτικό μέλος της Ενωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης εδώ και 20 χρόνια και εκλεγμένος εργασιακός εκπρόσωπος για τα ιδιωτικά ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης.
Από νεαρή ηλικία υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση ως δημοτικός σύμβουλος, πρόεδρος νομικών προσώπων και πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου στον Δήμο Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, είναι μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών στα δυτικά της πόλης και συγκεκριμένα στον Δήμο Παύλου Μελά.
Είναι παντρεμένος με την Αλίκη Νικολαΐδου με την οποία έχουν τρία παιδιά.
ΣΑΡΑΝΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
Πρωταθλήτρια παρατριάθλου
Η Κατερίνα Σαράντη είναι Ροδίτισσα ανάπηρη γυναίκα, πρωταθλήτρια και μέλος της εθνικής ομάδας παρατριάθλου, ενεργό μέλος του αναπηρικού κινήματος. Εχει κάνει σπουδές στη φωτογραφία, όπου έχει εργαστεί και συμμετάσχει εκθέσεις. Κατά το παρελθόν ήταν μέλος της εθνικής ομάδας ξιφασκίας σε αμαξίδιο και μετείχε αγωνιστικά στα αθλήματα: κλασική κολύμβηση, παρακωπηλασία, παραποδηλασία και στίβο. Πέρασε από τις συμπεριληπτικές ομάδες ΔΑΓΙΠΟΛΗ, ΕΧΙΣ, διατέλεσε μέλος της κίνησης ανάπηρων καλλιτεχνών και της Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων: Μηδενική Ανοχή, όπου και πολιτικοποιήθηκε. Οι ανώτερες διακρίσεις της στον αθλητισμό είναι δύο χάλκινα μετάλλια (Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, 2022, και World Triathlon Para Cup Alanya, 2022). Το 2023 προτάθηκε για τον τίτλο της καλύτερης Ευρωπαίας γυναίκας παρατριαθλήτριας, ενώ βρίσκεται στη 14η θέση στην Παγκόσμια κατάταξη.
Ηταν υποψήφια βουλεύτρια με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στα Δωδεκάνησα στις εθνικές εκλογές του 2023 και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με την παράταξη «Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο» με επικεφαλής τη Χρύσα Καραγιάννη. Στη συνέχεια προσχώρησε στη Νέα Αριστερά. Συμμετέχει στο Μεταβατικό Πανελλαδικό Συντονιστικό Οργανο και στα θεματικά δίκτυά της.
ΣΙΩΖΙΟΥ ΙΝΩ
Ειδική σε θέματα ενεργειακής πολιτικής και περιβάλλοντος
Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η πράσινη μετάβαση δεν είναι ουδέτερα ζητήματα που αφορούν κάποιους «ειδικούς», αλλά πολιτικά στον πυρήνα τους ζητήματα που μάς αφορούν όλες, όλους, όλα.
Οι προτάσεις, οι πολιτικές και τα μέτρα που επιλέγονται και εφαρμόζονται στο πλαίσιο αυτό, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, παράγουν οφέλη αλλά και κόστη, δημιουργούν ευκαιρίες αλλά και ανισότητες.
Αυτό προσπαθώ να αναδεικνύω με τη δουλειά, την έρευνα και την αρθρογραφία μου εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Η συμμετοχή των πολιτών, η δικαιοσύνη και η δημοκρατία στην ενεργειακή μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας παραμένουν ζητούμενα. Για αυτά φιλοδοξώ να παλέψω.
Είμαι απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και έχω λάβει μεταπτυχιακή ειδίκευση από το Vrije Universiteit Amsterdam (VU) στη Διαχείριση Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (Msc Environment and Resource Management).
ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Καθηγητής Πανεπιστημίου, πρ. Υπουργός
Ο Γιώργος Σταθάκης είναι αφυπηρετήσας Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Διατέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου.
Σπούδασε Οικονομικά στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Newcastle (Ph.D). Ηταν επισκέπτης ερευνητής στο Center of European Studies, Harvard University και στο Centre for Byzantine and Modern Greek Studies, City University of New York.
Στα βιβλία του περιλαμβάνονται τα Economic Development and Social Change, επιμ. με τον G. Vaggi (Routledge, 2006), The Reform of CAP and Rural Development in Southern Europe, επιμ. με τον C. Kasimis (Ashgate, 2003), Το Δόγμα Τρούμαν και το Σχέδιο Μάρσαλ (Βιβλιόραμα, 2004), Δοκίμια για τον Μαρξ, με Ν. Θεοτοκά, (Ο Πολίτης, 1996).
Εξελέγη βουλευτής Χανίων με τον ΣΥΡΙΖΑ (2012-2019) και διατέλεσε Υπουργός Οικονομίας (2015-2016) και Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (2017-2019).
ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
Ιατρός-παθολόγος, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Η Αναστασία Στεφανοπούλου γεννήθηκε το 1957 στο Ιλιον. Είναι ιατρός-παθολόγος, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάζεται στην κλινική της Εθνικής Τράπεζας «Υγείας Μέλαθρον». Μέχρι πρότινος, εργαζόταν ως προσωπικός ιατρός στο Κέντρο Υγείας Αγίων Αναργύρων, απ’ όπου απολύθηκε μαζί με άλλους 50 ιατρούς της 2ης ΔΥΠΕ. Οι γονείς της, αγωνιστές της Αριστεράς, της μετέδωσαν από νεαρή ηλικία τις αξίες τους. Ο πατέρας της υπήρξε Γραμματέας της ΕΠΟΝ Θεσσαλίας, ενώ η μητέρα της ήταν η πρώτη γυναίκα στο Ιλιον που εκλέχθηκε Δημοτική Σύμβουλος, με το ψηφοδέλτιο της ΕΔΑ. Σταθερά αφοσιωμένη στην Αριστερά, οργανώθηκε ως μαθήτρια στην ΚΝΕ. Υπήρξε μέλος του ΚΚΕ, ιδρυτικό μέλος του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδρυτικό μέλος, σήμερα, της Νέας Αριστεράς.
Διετέλεσε Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής, με την παράταξη Δύναμη Ζωής, την περίοδο 2014-2019. Υπηρέτησε ως μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και ως Πρόεδρος Επιτροπών Παρακολούθησης Εργων της Περιφέρειας Αττικής. Το 2023, εκλέχθηκε Δημοτική Σύμβουλος Ιλίου με τη δημοτική κίνηση Αλληλέγγυα Πόλη.
Είναι παντρεμένη με τον χειρουργό Χρήστο Μπατσή, με τον οποίο έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.
ΣΥΓΓΕΝΙΩΤΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
Λυρική τραγουδίστρια
Η Μαργαρίτα Συγγενιώτου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο, ανώτερα θεωρητικά και κλασικό τραγούδι. Από το 1996 συνεργάζεται σταθερά με την Εθνική Λυρική Σκηνή, έχοντας εμφανιστεί σε πολυάριθμες παραγωγές μεγάλης γκάμας ρεπερτορίου, από το μπαρόκ έως τον 20ό αιώνα. Ηταν μόνιμο μέλος της Πειραματικής Σκηνής της ΕΛΣ από την ίδρυσή της. Υπήρξε μόνιμο μέλος του Ελληνικού Συγκροτήματος Σύγχρονης Μουσικής, ερμηνεύοντας έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών, πολλά από τα οποία σε πρώτη εκτέλεση ή ειδικά γραμμένα για εκείνη. Εχει συνεργαστεί επανειλημμένα με όλους τους πολιτιστικούς οργανισμούς (Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Καμεράτα, Ορχήστρα των Χρωμάτων κ.ά.), ενώ έχει εμφανιστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, Κύπρος κ.α.) σε μεγάλες αίθουσες, όπως Κάρνεγκυ Χολ, Ακαδημία Τεχνών Μονάχου κ.ά.
Επί σειρά ετών έχει επιδείξει έντονη κινηματική και συνδικαλιστική δράση ως μέλος των διοικήσεων της Ενωσης Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδος και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος. Αγωνίζεται σταθερά για τα δικαιώματα των εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού, αλλά και για την ανάδειξη του κοινωνικού χαρακτήρα του, ως βασικού πυλώνα δημοκρατίας, συμπερίληψης και κοινωνικής ειρήνης.
ΤΟΣΚΑΣ ΛΑΖΑΡΟΣ
Μέλος του κινήματος κατά της εξόρυξης χρυσού-χαλκού
στις Σκουριές Χαλκιδικής, πρώην περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας
Γεννήθηκε στην Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής τον Απρίλιο του 1958. Σπούδασε στη Σχολή Τεχνολόγων Μηχανικών Θεσσαλονίκης και διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Χαλκιδικής.
Από το 1976 μέχρι σήμερα ενταγμένος στο χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Είναι ένας από τους πρωτεργάτες του μεγάλου και εμβληματικού κινήματος των Σκουριών κατά της εξόρυξης χρυσού στη Β. Α. Χαλκιδική αλλά και στη Θράκη.
Περιφερειακός Σύμβουλος της Κεντρικής Μακεδονίας από το 2014 έως το 2023 με πολύπλευρη και ουσιαστική προσφορά στον κόσμο της Χαλκιδικής.
Ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος Δήμου Παναγίας το 1998 (49,5%) και το 2002. Δημοτικός σύμβουλος του δήμου Παναγίας από το 1999 έως το 2010. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Παναγίας το 2007-2008.
Από το 1982 εργάζεται ως Πολιτικός Μηχανικός, ζει στην Μεγάλη Παναγία, είναι παντρεμένος με την Μαρία Τάσιου (Εκπαιδευτικό – Χημικό Μηχανικό) και έχουν 2 παιδιά. Τον Ηλία και το Μιλτιάδη.
ΤΣΕΛΕΠΗ ΑΝΝΕΤΑ
Πολιτικός μηχανικός, Ελεύθερη επαγγελματίας
Η Αννέτα Τσελεπή είναι διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακό στον αντισεισμικό σχεδιασμό κατασκευών. Εισήχθη πρώτη σε σειρά κατάταξης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και έλαβε υποτροφία από την Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής του Δ.Π.Θ. και από το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Είναι συνιδρύτρια, με δύο συμφοιτήτριές της, της τεχνικής εταιρείας “The Roommates”, η οποία δημιουργήθηκε εν μέσω κρίσης και έχει αναπτυχθεί πολύ έως σήμερα αναλαμβάνοντας τη μελέτη, κατασκευή και επίβλεψη ιδιωτικών έργων. Εχει εργαστεί στο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών και έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 1.000 αυτοψίες σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές από φυσικές καταστροφές. Είναι ελέγκτρια δόμησης, ενεργειακή ελέγκτρια, ελέγκτρια προσβασιμότητας, ενεργειακή επιθεωρήτρια Γ’ τάξης, πιστοποιημένη εκτιμήτρια ακινήτων του Υπουργείου Οικονομικών και μέλος του Εθνικού Μητρώου Πιστοποιημένων Ελεγκτών αναπτυξιακών νόμων.
Παράλληλα με την εργασία της, σπουδάζει Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής. Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Μελετητών Ιδιωτικών Εργων (Σ.Μ.Μ.ΙΔ.Ε.) Ξάνθης, μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας με έντονη συνδικαλιστική δράση και ενασχόληση με θέματα περιβάλλοντος, ενέργειας και υποδομών. Εχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κοινωνικά ζητήματα με έμφαση στα θέματα φεμινισμού, ισότητας και δικαιωμάτων των ζώων. Γεννήθηκε στην Αριδαία το 1986 και κατοικεί στη Ξάνθη από το 2004 έως σήμερα.
ΦΙΛΗΣ ΝΙΚΟΣ
Δημοσιογράφος, πρώην βουλευτής και υπουργός Παιδείας
Ο Νίκος Φίλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Είναι δημοσιογράφος. Εχει διατελέσει διευθυντής της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ” και μέλος του Δ.Σ. και του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ. Υπήρξε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ως υπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων εργάστηκε για ένα σχολείο και ένα Πανεπιστήμιο ποιότητας, ισότητας, δημοκρατίας και συμπερίληψης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ειδική Αγωγή, την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, την αναβάθμιση των ΕΠΑΛ και την προώθηση της Ερευνας και της Καινοτομίας. Επί των ημερών του δημιουργήθηκε ο θεσμός της Θεματικής Εβδομάδας για την αντιμετώπιση της βίας, των έμφυλων ανισοτήτων και των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων των μαθητών και διορίστηκαν οι πρώτοι 1500 ψυχολόγοι στα σχολεία. Υποστήριξε το χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους, με αιχμή την αλλαγή των Θρησκευτικών από μάθημα ορθόδοξης κατήχησης σε μάθημα γνώσης του θρησκευτικού φαινομένου. Η ανυποχώρητη στάση του απέναντι στην αντίδραση της Ιεραρχίας οδήγησε στην απομάκρυνσή του από τη θέση του υπουργού Παιδείας (2016). Δεν υποστήριξε τη συμφωνία για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, εναρμονιζόμενος με το παγκόσμιο αίτημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Καταψήφισε επίσης τη σύμβαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το Ελληνικό. Μαζί με τον Θοδωρή Δρίτσα και τον Γιάννη Γκιόλα αποχώρησαν κατά την ομιλία στη Βουλή του εκπροσώπου του ναζιστικού τάγματος ΑΖΟΦ. Αντιτάχθηκε επίσης στους υπερεξοπλισμούς, και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.
Ανάμεσα στις διεθνείς αποστολές που πήρε μέρος ως δημοσιογράφος ήταν στην Παλαιστίνη με την έκρηξη της πρώτης Ιντιφάντα (1987) και στο Διεθνές Διαθρησκειακό Συνέδριο στη Μαύρη Θάλασσα το 1997 για την Ειρήνη και την Προστασία του Περιβάλλοντος, όπου συμμετείχαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄, εκπρόσωποι άλλων χριστιανικών Εκκλησιών καθώς και θρησκευτικοί ηγέτες από το Ισλάμ και τον εβραϊσμό.
ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΠΕΤΡΟΣ Ι.
Πρ. Δήμαρχος Σαρωνικού, πρ. Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής
Ο Πέτρος Φιλίππου είναι αρχαιολόγος-φιλόλογος, συγγραφέας βιβλίων ιστορικού, αρχαιολογικού και λαογραφικού περιεχομένου με ιδιαίτερη έμφαση στην αρβανίτικη γλώσσα.
Εχει διατελέσει Δήμαρχος Καλυβίων & Σαρωνικού (1990-2023),
Αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής (2014-2019), Πρόεδρος της Τοπικής Ενωσης Δήμων & Κοινοτήτων Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) (2003-2007), για 16 χρόνια εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEMR) στο Στρασβούργο και μέλος του ΔΣ του δικτύου ευρωμεσογειακής συνεργασίας COPPEM. Υποψήφιος βουλευτής του Συνασπισμού (1989) και του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (2023).
Εχει λάβει μέρος σε όλα τα συνέδρια του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ/ΣΥΡΙΖΑ και ως εισηγητής σε συνέδρια που αφορούν την Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα για θέματα αυτοδιοίκησης. Πάντα μάχιμος αυτοδιοικητικός, έχει μείνει γνωστός για τους αγώνες εναντίον των καταπατητών δημόσιων εκτάσεων, για τις ελεύθερες ακτές, για τις δενδροφυτεύσεις καμένων εκτάσεων, για τη συμμετοχή τους στα κινήματα ειρήνης, πάντα έμπρακτα υποστηρικτής του απελευθερωτικού αγώνα του παλαιστινιακού λαού, ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν επικεφαλής 35 δήμων σε όλη την Ελλάδα κατά της αυθαίρετης εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στη χώρα μας. Καθιέρωσε στην Ελλάδα την ετήσια τελετή μνήμης του ναυαγίου ORIA (4100 νεκροί Ιταλοί το 1944)
Σαν Αντιπεριφερειάρχης εκπόνησε σε συνεργασία με τους ΟΤΑ της περιοχής μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Αν. Αττική, με ιδιαίτερη βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα.
Γνώστης της ευρωπαϊκής αυτοδιοίκησης θα αγωνιστεί για την αναβάθμιση της ΤΑ της χώρας σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
ΦΛΩΡΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
Υποψήφια Διδακτόρισσα | εργαζόμενη με μπλοκάκι
Η Κατερίνα Φλώρου είναι 30 ετών και είναι υποψήφια διδακτόρισσα στο πεδίο της οικονομικής ανάλυσης και δημόσιας πολιτικής. Το ερευνητικό της αντικείμενο είναι η «οικονομική ανάλυση μεταναστευτικών ροών» και ευελπιστεί να οδηγήσει σε μια πρόταση δημόσιας πολιτικής η οποία θα βασίζεται σε εμπειρικά δεδομένα και θα είναι στον πυρήνα της ανθρωποκεντρική.
Παράλληλα εργάζεται ως ιδιωτική υπάλληλος στον τομέα των Ναυτιλιακών.
Συμμετέχει στο Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ερευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σε φεμινιστικές οργανώσεις και σε επιτροπή ισότητας φύλου.
Η καθημερινότητα της περιλαμβάνει ένα ευρύ πεδίο μαχών. Ξεκινά από αυτή της επιβίωσης και της διεκδίκησης βασικών εργασιακών δικαιωμάτων και φτάνει μέχρι τη μάχη για την ισότητα ενάντια στα έμφυλα στερεότυπα.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΡΙΝΑ
Επίκουρη Καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας ΑΠΘ
Η Κορίνα Χατζηνικολάου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας και Προβλημάτων Επικοινωνίας στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ. Εργάζεται πάνω σε ζητήματα παιδικής προστασίας, πρόληψης και καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων και διασφάλισης των δικαιωμάτων του παιδιού.
Συνεργάζεται στενά με κρατικούς φορείς Υγείας και Πρόνοιας, διεθνείς και ελληνικές ΜΚΟ που ενεργούν στο πεδίο της παιδικής προστασίας και της υποστήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, και Διεθνείς Οργανισμούς (UNICEF, UNHCR, OSCE, UNODC κ.ά.). Εχει γράψει επιστημονικά άρθρα, κεφάλαια βιβλίων και τεχνικές αναφορές σε θέματα που σχετίζονται με τα ερευνητικά και επαγγελματικά της ενδιαφέροντα.
Τη διετία 2017-2019 υποστήριξε ως Επιστημονική Σύμβουλος το Γραφείο του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, στο Υπουργείου Εξωτερικών. Από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2023, συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα (think tank) που υποστήριξε το Γραφείο του τέως Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα.
ΧΡΗΣΤΙΔΗ ΕΛΕΝΑ-ΟΛΓΑ
Ψυχολόγος, Ακτιβίστρια ΛΟΑΤΚΙ+
Η Ελενα-Ολγα Χρηστίδη γεννήθηκε το 1988 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται ως ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Ψυχολογίας), έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιατρική Σχολή Αθηνών (Διαχείριση Κρίσεων – Διεθνής Ιατρική) και είναι υποψήφια διδακτόρισσα του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής Προσχολικής Ηλικίας στο ΕΚΠΑ. Διατέλεσε επιστημονικά συνυπεύθυνη του Orlando LGBT+ και της πανελλαδικής τηλεφωνικής Γραμμής «11528-Δίπλα Σου» για την υποστήριξη ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, των οικογενειών τους και εκπαιδευτικών.
Εχει εργαστεί για πολλά χρόνια με επιζήσασες έμφυλης βίας και προσφυγικό πληθυσμό και έχει διατελέσει επιστημονικά υπεύθυνη του ελληνικού τμήματος Διερεύνησης και Πιστοποίησης Θυμάτων Βασανιστηρίων. Εστιάζει στις συμπεριληπτικές υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, στην επίδραση των αποκλεισμών και του στίγματος σε μειονοτικούς πληθυσμούς και στις ριζοσπαστικές και διαθεματικές πολιτικές αντιμετώπισης των διακρίσεων.
Εχει σχεδιάσει και συμμετάσχει στη διδασκαλία των πρώτων ακαδημαϊκών μαθημάτων για τις υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα (Πάντειο, ΠαΔΑ) και έχει συνεπιμεληθεί το σχετικό σύγγραμμα.
Είναι υπερήφανα μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και συμμετέχει ενεργά στο φεμινιστικό και ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα εδώ και πολλά χρόνια.