Τοποθέτηση του Νάσου Ηλιόπουλου στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για την κύρωση της Σύμβασης μεταξύ του ΤΧΣ και της «ThrivestHoldingLTD».

«Ληστεία με κρατικές εγγυήσεις»

Για «ακραία συνέπεια» στην πολιτική μιας βίαιης αναδιανομής από τους πολλούς στους λίγους εγκάλεσε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος κατά την παρέμβασή του στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για την κύρωση της Σύμβασης μεταξύ του ΤΧΣ και της «ThrivestHoldingLTD». Αρχικά εξηγώντας σημείωσε ότι το κόστος ζωής που αυξάνεται είναι μια ληστεία που έχει την υπογραφή της κυβέρνησης Μητστοτάκη και ειδικά και του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζιδάκη. Η ληστεία αυτή στηρίζεται κυρίως σε τρεις τομείς: στην Ενέργεια, τις Τράπεζες και την Εργασία. Μιλώντας με παραδείγματα αναφέρθηκε στην τιμή της ενέργειας που έφτασε τα 850 ευρώ τη μεγαβατώρα θυμίζοτνας τις δηλώσεις Χατζηδάκη τον Σεπτέμβριο του 2020 που έλεγε ότι με τις παρμβάσεις που σχεδιάζει θα πέσουν οι τίμες και ότι θα «σπάσει αυγά» στην αγορά ενέργειας , στο κόστος στέγασης και στα 10ωρα με εργοδοτικό δικαίωμα που βαφτίστηκαν από την κυβέρνηση τετραήμερη εργασία.

Μιλώντας ειδικά για το τραπεζικό σύστημα ο Νάσος Ηλιόπουλος επικαλέστηκε την αναφορά του ειδικού αγορητή της πλειοψηφίας για το νομοσχέδιο, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος δήλωσε ότι ζήτημα της κυβέρνησης αποτελεί η υφιστάμενη κερδοφορία των τραπεζών. Και σχολίασε σχετικά: «Νομίζω δεν μπορούσε να το πει καλύτερα γιατί αναπαράγεται διαρκώς το επιχείρημα, το γνωστό αποτυχημένο νεοφιλελεύθερο επιχείρημα ότι περίπου η οικονομική μεγέθυνση θα φέρει και κοινωνικά οφέλη. Τι βλέπουμε; Βλέπουμε ότι είμαστε μια χώρα στην οποία η κερδοφορία διαρκώς σπάει ρεκόρ».

Ακόμα υπενθύμισε πως «το μερίδιο των κερδών ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε όλη την Ευρωζώνη, την ίδια στιγμή που το μερίδιο των μισθών ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι το δεύτερο χειρότερο σε όλη την Ευρωζώνη».

Μιλώντας για την πολιτικής της ΝΔ στις τράπεζες και συγκεκριμένα για το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου ανέφερε: «Φέρνετε το νόμο με τον οποίο το ΤΧΣ προχωράει υποχρεωτικά στην πώληση των μεριδίων του Δημοσίου μέχρι το 2025, χωρίς καμία μέριμνα για την αξία των μετοχών, τον χρόνο πώλησης ή ακόμα και την αναγκαιότητα πώλησης. Κοινώς, μια προκλητική στάση απέναντι στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, που όπως έχει ήδη τεκμηριωθεί, έχει κοστίσει δεκάδες δις».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος πρόσθεσε πως «έχουμε απέναντί μας ένα καρτέλ τραπεζών που με εναρμονισμένες πρακτικές, και στις χρεώσεις και στις προμήθειες, με πρωτόγνωρη ψαλίδα επιτοκίων, καταθέσεων και δανεισμού – σχεδόν δύο φορές πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης –που καταγράφει κέρδη ρεκόρ: περίπου 1 δις η κάθε τράπεζα, δηλαδή τον χρόνο 2% του ΑΕΠ. Με την ανοχή και τη συνενοχή της κυβέρνησης, αλλά και με μια Επιτροπή Ανταγωνισμού και μια Τράπεζα της Ελλάδος, οι οποίες δεν κάνουν τίποτα για το συγκεκριμένο».

Σε ότι αφορά στη σχέση των τραπεζών με την κοινωνία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς ανέφερε ότι οι τράπεζες δεν κάνουν τίποτα. Συγκεκριμένα είπε πως οι τράπεζες αν έχουν 100 ευρώ καταθέσεις με μηδενικά επιτόκια δανείζουν μόλις τα 70 και αυτά μόνο σε μεγάλες επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε εγγυημένης απόδοσης πρότζεκτ. Με τα υπόλοιπα αγοράζουν τίτλους, ανέφερε και πρόσθεσε ότι το ίδιο κάνουν και με τα χρήματα της ποσοτικής χαλάρωσης που λάμβαναν επί πανδημίας μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Αναφερόμενος στην Αναπτυξιακή Τράπεζα είπε πως στόχος της κυβέρνησης ήταν το κούρεμα των δυνατοτήτων της, ενώ που θα μπορούσε πραγματικά να είναι ένας ανταγωνιστικός πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα.

Αναφερόμενος στις σχέσεις του δημοσίου με της τράπεζες σημείωσε πως παραμένει παρόν με 12 δις. «Κι ενώ υπάρχει αυτό το εργαλείο, το Δημόσιο αρνείται να ασκήσει επιρροή για να ασκηθούν πολιτικές σε κρίσιμα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας, όπως η στεγαστική κρίση, η παραγωγική οικονομία, τεχνολογικές καινοτομίες κλπ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τον πέμπτο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος δήλωσε αναφερόμενος στην κυβέρνηση: «Πρώτα απ’ όλα, με τον τρόπο που παρουσιάζετε την ανάγκη για τον πέμπτο πυλώνα, παραδέχεστε κι εσείς οι ίδιοι το καρτέλ και το πρόβλημα που υπάρχει με τις τέσσερις συστημικές. Βέβαια πάλι δεν κάνετε τίποτα για το συγκεκριμένο. Και αναρωτιέται κάποιος:λες όντως η κυβέρνηση να θέλει να φτιάξει ένα πέμπτο πυλώνα; Να φτιάξει ένα πλαίσιο ανταγωνισμού; Νομίζω ότι μ’ αυτά τα οποία προανέφερα, μάλλον κάτι δεν κολλάει. Επίσης τα μεγέθη της συνένωσης Παγκρήτιας και Αττικής είναι πολύ μικρά και δύσκολα φτάνουν τα 10 δις ενεργητικό μαζί με τα κόκκινα δάνεια τα οποία έχουν».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς περιέγραψε την κατάσταση στην Τράπεζα Αττικής σημειώνοντας ότι η Τράπεζα Αττικής είχε 2,3 δις κόκκινα δάνεια και το ‘21 πούλησε τα μισά σε μια σουηδική εταιρεία, τα οποία κατέληξαν στα χέρια μιας εταιρείας συμφερόντων της κυρίας Μαραγκουδάκη, στην οποία συμμετείχε αρχικά και η Τράπεζα Αττικής συνεταιρικά με κάποιες εταιρείες την Ellington Solution και με μια κυπριακή με 1000 ευρώ κεφάλαιο. Η εταιρεία διαχείρισης βρέθηκε μάλιστα με την κυρία Μαραγκουδάκη κι άλλο ένα πρόσωπο από αυτά που ήταν συμβαλλόμενοι στο συγκεκριμένο δίκτυο να είναι και μέλη του ΔΣ της τράπεζας για σημαντικό διάστημα, παρά την προφανή σύγκρουση συμφερόντων, στο όνομα της υπόσχεσης ότι το μεγάλο φαντ από τις ΗΠΑ η εταιρεία Ellingtonήταν πίσω από το δίκτυο των συγκεκριμένων εταιρειών και θα έμπαινε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Η ίδια η κανονική εταιρεία Ellington εκ των υστέρων, όταν ρωτήθηκε, δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με την Ellington Solution και καμιά δεκαριά ενδιάμεσες εταιρείες από το Ντουμπάϊ μέχρι την Κύπρο, που βρέθηκαν να συνεταιρίζονται και να ελέγχουν τα κόκκινα δάνεια, να είναι σύμβουλοι και μέλη του ΔΣ.

Στη συνέχεια, όπως σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, οδηγηθήκαμε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με την Ellington να έχει βρεθεί με το 8,2% των μετοχών χωρίς να βάλει λεφτά αλλά με ένα δάνειο από το ΤΜΕΔΕ. Τελικά, η εικονική Ellington, η Ellington Solution, επέστρεψε τις μετοχές χωρίς να ζητήσει αντίτιμο, αλλά διατηρεί τα 1,3 δις κόκκινα δάνεια, από την συμφωνία του 2021, και η Τράπεζα Αττικής δηλώνει ότι θέλει να αντιστρέψει αυτήν την πώληση και να κάνει νέα τιτλοποίηση στον Ηρακλή 3, αλλά η εικονική Ellington τα έχει ήδη πωλήσει σε ιταλική εταιρεία.

Συμπερασματικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς σημείωσε ότι η Τράπεζα δέχεται διαδοχικές ζημιές από την κακοδιαχείριση της διοίκησης επί Νέας Δημοκρατίας και ότι παίχτηκαν εκατομμύρια ευρώ σε συναλλαγές ύποπτες εξ ορισμού. Πρόσθεσε δε πως «οι θεσμοί επιτήρησης πέταγαν χαρταετό» και πως «τρεις ανύπαρκτες εταιρείες και πρόσωπα βρέθηκαν να διαχειρίζονται δισεκατομμύρια τίτλους και ότι η Τράπεζα Αττικής ήταν συνένοχος στο έγκλημα».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο Νάσος Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι η Νέα Αριστερά καταψηφίζει το νομοσχέδιο και ότι η θέση της για το τραπεζικό σύστημα είναι γνωστή: «Διατήρηση της δημόσιας παρουσίας στις τράπεζες και φυσικά η Αττικής να μείνει υπό δημόσιο έλεγχο με κάλυψη της αύξησης από το Δημόσιο. Δημόσιες αναπτυξιακές τράπεζες, στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, της πράσινης μετάβασης, της στέγης. Και εκτεταμένες ρυθμιστικές παρεμβάσεις στις ιδιωτικές τράπεζες για την προστασία καταναλωτών και επιχειρήσεων. Για όλους τους λόγους του κόσμου η Νέα Αριστερά θα καταψηφίσει την κυβερνητική πρόταση».

https://www.youtube.com/watch?v=dbEeoPQlXyg