Το ζήτημα των παρακολουθήσεων έθεσε ο βουλευτής Α’ Αθήνας της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος κατά την παρέμβασή του για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την κυβερνοασφάλεια στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Με αφορμή τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από την ΑΔΑΕ στην Αρχή Κυβερνοασφάλειας που προβλέπει το νομοσχέδιο, ο Νάσος Ηλιόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι «η Αρχή Κυβερνοασφάλειας θα πρέπει να δύναται να λαμβάνει εντολές από την ΑΔΑΕ, η οποία θα πρέπει να συντονίζει το έργο και όχι το αντίστροφο». Σχετικά με αυτό το ζήτημα ο Νάσος Ηλιόπουλος προέβη σε μια ακόμη παρατήρηση. Είπε πως «δεν είναι αποδεκτό να καταργούνται ισχύουσες διατάξεις και αρμοδιότητες που εφαρμόζονται και εκτελούνται από την ΑΔΑΕ, περιορίζοντας την άσκηση αρμοδιότητας, το εποπτικό, κανονιστικό και δικαιοδοτικό ρόλο της, καθώς αυτό οδηγεί στην κατάργηση των αρμοδιοτήτων της Αρχής, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του απορρήτου, της ασφάλειας, της διαθεσιμότητας και αδιάλειπτης λειτουργίας των δικτύων και των υπηρεσιών και εκχώρηση αυτών σε μία». Ετσι εξέφρασε την άποψη πως το νομοσχέδιο πρέπει να διορθωθεί εξ αρχής αναφερόμενος στην άποψη της ΑΔΑΕ ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού των αρμοδιοτήτων (άσκησης καθηκόντων και ρόλου κανονιστικού ελέγχου, εποπτικού, διοικητικού κτλ) της ΑΔΑΕ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».
Εξήγησε σχετικά ότι η συζήτηση δεν γίνεται εν κενώ: «Συζητάμε σε μια χώρα που είχαμε 27 κοινούς στόχους ανάμεσα σε ΕΥΠ και Predator» και επισήμανε: «Συζητάμε σε μια χώρα που η υπερασπιστική γραμμή της κυβέρνησης με βάση το πόρισμα του Αρείου Πάγου είναι ότι όλα γίνανε καλά. Αρα οι υπουργοί και ο πρώην γενικός γραμματέας της Βουλής, η ηγεσία του στρατεύματος, ήταν ύποπτοι για την εθνική ασφάλεια». Επίσης ο κ. Ηλιόπουλος διερωτήθηκε: «Εχετε συναδέλφους σας στα κυβερνητικά έδρανα που ήταν ύποπτοι για την εθνική ασφάλεια;» και πρόσθεσε ότι δεν έχει αλλάξει ο Ποινικός Κώδικας όπου οι παρακολουθήσεις στην ηγεσία του στρατού είναι πλημμέλημα. «Οι παρακολουθήσεις της ηγεσίας του στρατού είναι κατασκοπεία και όλα αυτά γίνανε από ένα κοινό κέντρο με την ευθύνη του κυρίου Μητσοτάκη. Εδιωξε τον κύριο Δημητριάδη, θεωρώντας ότι τελείωσε αυτή η υπόθεση. Αλλά δεν τελείωσε αυτή η υπόθεση όταν κεντρικοί μάρτυρες δεν κλήθηκαν καν. Και τώρα έρχεται αυτό», σημείωσε.
Ο βουλευτής Α’ Αθήνας της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος ξεκίνησε την παρέμβασή του θέτοντας ένα πολιτικό ερώτημα, αν αντιλαμβανόμαστε την ασφάλεια με όρους ατομικής ευθύνης. Αναλύοντάς το είπε: «αν αντιλαμβανόμαστε την ασφάλεια με όρους ότι θα λυθεί από τη δυναμική της αγοράς ή αν η ασφάλεια και στο συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί ένα πεδίο το οποίο πρέπει να υπάρξει πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο, συλλογική δημόσια ευθύνη, άρα κρατική παρέμβαση».
Αμέσως μετά έθεσε το ζήτημα του καταρτισμένου προσωπικού που θα κληθεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του νέου πλαισίου για την κυβερνοασφάλεια με χαμηλές μισθολογικές απολαβές. Συγκεκριμένα ο βουλευτής Α Αθήνας της Νέας Αριστεράς είπε: «Μπορεί σήμερα το Δημόσιο να έχει τα στελέχη τα οποία χρειάζονται για να υπηρετήσουν αυτές τις δομές, τις οποίες και η συγκεκριμένη οδηγία μας αναγκάζει – και μας αναγκάζει με την καλή έννοια – να προχωρήσουμε σε αυτές τις τομές. Η απάντηση είναι όχι. Με τους μισθούς που υπάρχουν σήμερα στο δημόσιο ένας απόφοιτος πληροφορικής, ένας άνθρωπος που μπορεί να έχει μεταπτυχιακό σε συστήματα ασφαλείας, ένας άνθρωπος που μπορεί να κάνει και έχει όλο αυτό το τεχνικό πλαίσιο, δεν έχει κανένα λόγο να είναι ούτε στην τοπική αυτοδιοίκηση, ούτε σε έναν δημόσιο οργανισμό».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον ρόλο του επιχειρηματικού κόσμου και ζήτησε να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος με φορείς, όπως έγινε με τα Επιμελητήρια. «Είναι πάρα πολύ κρίσιμος (ο διάλογος) για το ποιες μπορούν να είναι οι δομές που θα ενδυναμώσουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα απέναντι σε αυτούς τους φορείς και δε θα πάνε με τη λογική όποιος μπορεί κολυμπάει, όποιος μπορεί τα λύνει μόνος του, όποιος μπορεί προχωράει», ανέφερε χαρακτηριστικά.