Η ΝΔ στρώνει το διάδρομο για την απαλλαγή Τριαντόπουλου Καραμανλή
Στα Τέμπη έχει συντελεστεί ένα διπλό έγκλημα. Η σύγκρουση των τρένων που επί 15 λεπτά κινούνταν στην ίδια γραμμή είναι το πρώτο έγκλημα. Η επιχείρηση συγκάλυψης που μεθοδεύει η Νέα Δημοκρατία με ενορχηστρωτή τον κύριο Μητσοτάκη είναι το δεύτερο. Δεν μπορείτε να πείσετε πια αυτή τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας που υπερβαίνει το 80%, ότι δεν έχετε ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών. Οτι δεν έχετε ενορχηστρώσει εσείς οι ίδιοι αυτή τη συγκάλυψη. Δεν μπορείτε να πείσετε ούτε καν τους ίδιους τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν έχετε ευθύνη.
Γνωρίζοντας λοιπόν αυτό έχετε επιλέξει τις τελευταίες μέρες μια άλλη στρατηγική. Στόχος σας δεν είναι πια να πείσετε για το αφήγημά σας, αλλά να δημιουργήσετε ένα αδιανόητο αλαλούμ. Τα όσα έχουν συμβεί με τα μπρος πίσω του ήδη παραιτηθέντος κύριου Παπαδημητρίου εντάσσονται ακριβώς σε αυτή τη στρατηγική πρόκλησης σύγχυσης και αμφιβολιών. Ενώ τα ίδια ισχύουν και με τις ενορχηστρωμένες επιθέσεις που κάνετε στις οικογένειες των θυμάτων και στους πραγματογνώμονες. Εντάσσονται όλα αυτά και σε μια επιχείρηση εκφοβισμού στην οποία δυστυχώς συμμετέχει και η ίδια η ηγεσία της Δικαιοσύνης. Η στάση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου είναι χαρακτηριστική, καθώς την ώρα που ο κύριος Παπαδημητρίου λέει και ξελέει, εμφανίζεται για να παραγγείλει προκαταρκτική εξέταση για τις υποτιθέμενες πιέσεις που δέχτηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, ήδη παραιτηθείς, για να εντάξει την παράγραφο για την πυρόσφαιρα στο πόρισμα της ανεξάρτητης Αρχής.
Το υποτιθέμενο πόρισμα αποτελεί μία από τις ψηφίδες του μεγάλου και γκροτέσκου ψηφιδωτού της συγκάλυψης και της θεσμικής εκτροπής. Εδώ παραβιάζεται το Σύνταγμα, ο Κανονισμός της Βουλής, ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Στην ολομέλεια που έγινε ώστε να συγκροτηθεί η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, ακούγοντας τον εισηγητή της τότε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας, είχα εκτιμήσει ότι η Νέα Δημοκρατία προσανατολίζεται στη μη άσκηση ποινικής δίωξης και προκάλεσα και τον κύριο Πλεύρη και τον κύριο Βορίδη να πουν ευθέως αν προσανατολίζονται στην άσκηση ή μη άσκηση ποινικής δίωξης. Ο κύριος Βορίδης σήκωσε τότε το γάντι και επιχειρηματολόγησε επί μακρόν ότι δεν πληρούται ούτε καν η αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος της παράβασης καθήκοντος άρα δεν χρειάζεται να ασκηθεί ποινική δίωξη.
Τι μεσολάβησε από τότε και αλλάξατε γραμμή; Μεσολάβησε ότι ο κ. Μητσοτάκης κατάλαβε ότι μια προκαταρκτική επιτροπή, η οποία δεν θα ασκούσε ποινική δίωξη στον κύριο Τριαντόπουλο, θα ήταν η απόλυτη επικοινωνιακή καταστροφή.
Γι΄αυτό ενορχηστρώνετε και υλοποιείτε ένα κακότεχνο νομικό κόλπο υπό το βάρος ακριβώς της αγανάκτησης της κοινής γνώμης: να παρακαμφθεί η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, να μην διεξαχθεί έρευνα, να μην κληθούν μάρτυρες, να μην λάβουμε γνώση ως Βουλή του συνόλου της δικογραφίας και να ναρκοθετήσετε την έρευνα. Και ακριβώς ο κύριος Τριαντόπουλος στέλνει μια υπαγορευμένη επιστολή που ζητά να αχθεί απευθείας στον, κατά τον ίδιο, φυσικό του δικαστή. Φυσικός δικαστής όμως, κατά την έννοια της παραγράφου 8 του Συντάγματος, είναι αυτός που κάθε φορά από το νόμο προσδιορίζεται ως ο έχων την αρμοδιότητα και την εξουσία για να διενεργήσει συγκεκριμένες πράξεις. Φυσικός δικαστής σε ό,τι αφορά την προκαταρκτική εξέταση και την άσκηση της ποινικής δίωξης, για τον κύριο Τριαντόπουλο δεν είναι το δικαστικό συμβούλιο. Είναι η Ολομέλεια της Βουλής.
Το κακότεχνο νομικό κόλπο της ΝΔ
Ο Νόμος περί ευθύνης υπουργών στο άρθρο 5 προβλέπει ότι πρέπει να κατατεθεί αιτιολογημένο πόρισμα, δηλαδή εκείνο το πόρισμα στο οποίο περιγράφεται σαφώς η πράξη. Γίνεται νομική υπαγωγή της πράξης σε άρθρο του Ποινικού Κώδικα και ακριβώς για αυτήν την πράξη ασκείται η ποινική δίωξη. Το ερώτημα λοιπόν που υπάρχει εδώ είναι το εξής: Στο πόρισμά σας περιγράφετε συγκεκριμένη πράξη; Γίνεται σαφώς νομική υπαγωγή; Η απάντηση είναι όχι. Το πόρισμα δεν περιγράφει πράξη, αλλά παραπέμπει σε μια εισαγγελική διάταξη, η οποία περιγράφει πράξεις άλλων προσώπων, όχι του κυρίου Τριαντόπουλου. Και λέτε: Από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού προκύπτει ότι ο κ. Τριαντόπουλος έχει τελέσει κάποιες πράξεις που περιγράφονται γενικώς και αορίστως στην εισαγγελική διάταξη για τις οποίες εμείς ασκούμε ποινική δίωξη. Εδώ είναι το κακότεχνο νομικό κολπάκι. Επειδή ακριβώς στο πόρισμα δεν περιγράφεται η πράξη για τον κύριο Τριαντόπουλου, ούτε γίνεται νομική υπαγωγή, το δικαστικό συμβούλιο έχει δεμένα τα χέρια του.
Γιατί;
Σύμφωνα με το άρθρο 250 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ο ανακριτής μπορεί να διεξάγει ανάκριση μόνο για τις πράξεις που σαφώς περιγράφονται και οριοθετούνται κατά την άσκηση της ποινικής δίωξης. Δεν μπορεί να διεξάγει ανάκριση για πράξεις που υπονοούνται στην ποινική δίωξη, ούτε για συναφείς πράξεις, ούτε βεβαίως να διευρύνει τη δίωξη για το ίδιο πρόσωπο. Κάτι τέτοιο λοιπόν προϋποθέτει ότι στο πόρισμα θα υπάρχει σαφής περιγραφή της πράξης: αλλά τέτοια περιγραφή δεν υπάρχει. Τι μπορεί λοιπόν να εξετάσει με βάση το πόρισμα που έχετε καταθέσει σήμερα το Δικαστικό Συμβούλιο; Απολύτως τίποτα.
Επομένως έχει δύο επιλογές το δικαστικό συμβούλιο: Πρώτη επιλογή να ακυρώσει την ποινική δίωξη και να επιστρέψει τον φάκελο στη Βουλή για να γίνει κανονική προκαταρκτική εξέταση. Δεύτερη επιλογή να εισηγηθεί την απαλλαγή στο δικαστικό συμβούλιο ο ανακριτής και ο εισαγγελέας και να μην οδηγηθούμε καν στο ακροατήριο. Αυτά τα δύο μπορεί να κάνει. Υποψιάζομαι ότι θα κάνει το δεύτερο. Και αυτό ακριβώς είναι το κακότεχνο κόλπο που έχετε σχεδιάσει, να ρίξετε δηλαδή την ευθύνη στο Δικαστικό συμβούλιο για όποια από τις δύο πιθανές πράξεις του έχετε προδιαγράψει.
Υπάρχει, όμως, και ένα ερώτημα για τον γενναίο κύριο Τριαντόπουλο. Θα επικαλεστεί άραγε ο κύριος Τριαντόπουλος αυτές τις ακυρότητες και αυτές τις πλημμέλειες της διαδικασίας στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης κατά την ανάκριση; Θα περιμένουμε με αγωνία.
Δε θα κριθείτε μόνο από τον ελληνικό λαό για την πολιτική σας, για την επιλογή δηλαδή να ναρκοθετήσετε την ποινική διαδικασία και να εξαναγκάσετε το δικαστικό συμβούλιο είτε να ακυρώσει είτε να απαλλάξει. Θα κριθείτε και ποινικά για κατάχρηση εξουσίας, έγκλημα που τελείται όταν δικαστικός λειτουργός εν γνώσει του οδηγεί τον υπαίτιο εγκλήματος στην απαλλαγή. Και εσείς εν γνώσει σας, μεθοδευμένα και ενορχηστρωμένα επιδιώκετε να οδηγήσετε τον κύριο Τριαντόπουλο στην απαλλαγή, στρώνοντας ταυτόχρονα τον νομικό διάδρομο και για την αντίστοιχη απαλλαγή του κυρίου Καραμανλή.