Τοποθέτηση του Ειδικού Αγορητή Δ. Τζανακόπουλου στο σ/ν Υπ. Δικαιοσύνης 

Τοποθέτηση Βουλευτή Α΄ Αθήνας και Ειδικού Αγορητή Δημήτρη Τζανακόπουλου στο σ/ν Υπ.
Δικαιοσύνης «Ενίσχυση του συστήματος ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και
Δηλώσεων Οικονομικών Συμφερόντων του ν. 5026/2023 – Τοποθέτηση αλλοδαπού ανηλίκου σε
ίδρυμα, δομή παιδικής προστασίας ή ανάδοχη οικογένεια – Αναψηλάφηση λόγω έκδοσης
οριστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου – Εναρμόνιση
με τον ν. 4624/2019 της χρήσης πληροφοριών από τις Κοινές Ομάδες Ερευνας και κατά την
εκτέλεση Ευρωπαϊκής Εντολής Ερευνας»

-Σήμερα είναι μια μέρα ντροπής για την Ελληνική Δημοκρατία, αλλά και μια μέρα ντροπής για την ελληνική Δικαιοσύνη. Ακουσα με προσοχή τη διαδικασιολογία στην οποία κατέφυγε ο κ. Βορίδης ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού στα έδρανα τα κυβερνητικά, για να υπερασπιστεί και την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, αλλά και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία εξέδωσε μια ανακοίνωση η οποία θύμιζε περισσότερο κομματική ανακοίνωση και λιγότερο ενημερωτικό δελτίο τύπου εκ μέρους μιας ανώτατης της ανώτατης εισαγγελικής λειτουργούς. Εμοιαζε με κυβερνητικό ανακοινωθέν σχεδόν η δήλωση αυτή και θεωρώ ότι η διαδικασία επιλογής την οποία επέλεξε ο κύριος Βορίδης ήταν και μία μέθοδος υπεκφυγής.

-Η Εξεταστική Επιτροπή κατέληξε σε απόλυτο φιάσκο, καθώς δεν κλήθηκαν ουσιώδεις μάρτυρες. Αρνήθηκε η εξεταστική επιτροπή να καλέσει τον κ. Δημητριάδη και φυσικά τους ιδιώτες ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, στη θέση των οποίων έρχονταν αχυράνθρωποι, οι οποίοι ψευδομαρτυρούσαν κιόλας. Επίσης όποιο κυβερνητικό ή επιχειρησιακό στέλεχος ήρθε να καταθέσει στην εξεταστική Επιτροπή δεν απάντησε σε καμία ερώτηση των μελών της εξεταστικής Επιτροπής και τούτο έγινε δια της επίκλησης του απορρήτου, αντιτάσσοντας το απόρρητο στην εξεταστική Επιτροπή, δηλαδή στο ανώτατο όργανο άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου.

-Κατά τον κύριο Βορίδη όλα ήταν καλώς καμωμένα. Τι άλλο ξέχασε σε σχέση με τη διερεύνηση από τις ανεξάρτητες αρχές; Ξέχασε τις απειλές του κυρίου Ντογιάκου απέναντι στον κύριο Ράμμο, ότι αν επιδιώξει να κάνει έλεγχο στην ΕΥΠ, αυτό θα οδηγήσει στη δίωξη του. Τις αδιανόητες παρεμβάσεις στην ΑΔΑΕ, που έφτασε μέχρι του σημείου της πραξικοπηματικής αλλαγής της σύνθεσής της, μια μέρα πριν πάρει την απόφαση.

-Στην προκαταρκτική εξέταση τι απάντηση δίνει αλήθεια η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στο κορυφαίο θέμα της καταστροφής των φακέλων; 'Ολοι οι φάκελοι των παρακολουθούμενων προσώπων σύμφωνα με τις καταθέσεις και του πρώην και του νυν διοικητή της ΕΥΠ έχουν καταστραφεί. Αυτό δεν είναι πρόβλημα για την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου; Δεν υπάρχουν εκεί ποινικά αδικήματα τα οποία σχετίζονται με την έρευνα αυτή; Ποιος έδωσε την εντολή για την καταστροφή;

-Εστω ότι έχει δίκιο η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και πράγματι οι επισυνδέσεις που έγιναν από την ΕΥΠ ήταν νόμιμες και καλώς καμωμένες. Προσέξτε το τεράστιο σκάνδαλο που προκύπτει αν κάνει κανείς αποδεκτή αυτή τη θέση του Αρείου Πάγου. Αν οι επισυνδέσεις ήταν νόμιμες, όπως λέει η ανακοίνωση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, σημαίνει ότι υπήρχαν λόγοι εθνικής ασφαλείας. Και θα μείνω σε δύο μόνο παραδείγματα: να παρακολουθείται εν ενεργεία υπουργός, ο κ. Χατζηδάκης και να παραμένει στη θέση του. Να παρακολουθείται ο αρχηγός του στρατεύματος για λόγους εθνικής ασφαλείας και επίσης να παραμένει στη θέση του.

-Εγείρεται ένα ακόμη ζήτημα: Ο κ. Μητσοτάκης δεν γνώριζε τίποτα για όλες αυτές τις παρακολουθήσεις; Τούτο σημαίνει ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε για λόγους εθνικής ασφάλειας υπουργό του και τον αρχηγό του στρατεύματος και δεν τον ενημέρωσε. Εδώ υπάρχει ποινικό αδίκημα, σκάνδαλο μεγατόνων και παρακρατική λειτουργία.

-Η κατάπτυστη ανακοίνωση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου παραθέτει τις πληροφορίες, παραπέμπονται οι ιδιώτες μεν για πλημμελήματα, για τα οποία δεν φταίει η κυβέρνηση, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση. Ενιωσε η κυρία εισαγγελέας του Αρείου Πάγου την ανάγκη να καταγράψει στην ανακοίνωσή της αυτή την επισήμανση ότι παραπέμπονται μεν για πλημμελήματα, αλλά γι΄ αυτό δεν φταίει ο κύριος Μητσοτάκης και η σημερινή κυβέρνηση αλλά η προηγούμενη διότι έγραψε κυβερνητικό δελτίο τύπου. Για εγκληματική οργάνωση πλέον παραπέμπονται για ψύλλου πήδημα, για αναρτήσεις στο facebook. Κι εδώ έχουμε εταιρείες οι οποίες κατ΄ εξακολούθηση βάζουν λογισμικά παρακολούθησης σε κινητά δεκάδων ανθρώπων αλλά δεν έχουμε εγκληματική οργάνωση. Είναι απλά πλημμελήματα.

-Το μήνυμα που στέλνει η Δικαιοσύνη στην κυβέρνηση με αυτή την εξέλιξη είναι πάρα πολύ απλό: κάντε ό, τι θέλετε, όπως θέλετε, είστε απολύτως ανέλεγκτοι και ανεξέλεγκτοι. Στέλνει παράλληλα ένα μήνυμα στους πολίτες και στους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης: να φοβάστε, είστε απροστάτευτοι, έκθετοι, διάφανοι. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η δικαστική εξουσία και στην Ελληνική Δημοκρατία και στους Ελληνες βουλευτές και στην αντιπολίτευση, αλλά είναι και το μήνυμα που στέλνει στην ελληνική κυβέρνηση. Εχουμε να κάνουμε με συνθήκη δυστοπίας και ολοκληρωτισμού.

-Το πόθεν έσχες έχει κενά και προβληματικά σημεία. Και το ερώτημα είναι ένα: Διορθώνει το παρόν νομοσχέδιο έστω κάποια από αυτά τα προβληματικά σημεία του πόθεν έσχες; Η απάντηση είναι όχι. Το κάνει ακόμα χειρότερο. Το ένα είναι η διατήρηση των δεδομένων για πέντε χρόνια και όχι για όσο διαρκεί η ποινική παραγραφή, πράγμα το οποίο ήρθε εδώ και στηλίτευσε μέχρι και η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες. Τα στοιχεία που οδηγούν στην ποινική διερεύνηση αυτών των υποθέσεων προκύπτουν μετά την πενταετία.

-Το άρθρο 8 βέβαια που λέει ότι όσοι χάσουν την ιδιότητα που τους καθιστά υπόχρεους θα κάνουν δήλωση μόνο για ένα έτος μετά την απώλεια της ιδιότητας που τους καθιστά υπόχρεους και όχι για 2 όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

-Με το άρθρο 42, εσείς που κόπτεστε για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και λέτε ότι έχετε εμπιστοσύνη για να ρυθμίζει τα του οίκου της, έρχεστε και παρεμβαίνετε στους διευθύνοντες των δικαστηρίων με έναν τρόπο ο οποίος στην πραγματικότητα αποτυπώνει ακριβώς την αντίληψή σας για τη δικαιοσύνη: θα κάνουμε ό, τι θέλουμε, όπως θέλουμε, όποτε θέλουμε. Η καθεστωτική, ολοκληρωτική αυτή κυβέρνηση θέλει να θέσει το σύνολο της δημόσιας ζωής σε ασφυκτικό κλοιό.