Τοποθέτηση του Ειδικού Αγορητή Δ. Τζανακόπουλου στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης κατά την εξέταση του σ/ν του Υπ. Δικαιοσύνης «Εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου για το ενέχυρο και σύσταση Ενιαίου Ηλεκτρονικού Μητρώου Ενεχύρων επί κινητών, απαιτήσεων και άλλων δικαιωμάτων και άλλες διατάξεις».

-Ενα ζήτημα που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες μετά από την διάταξη, η οποία ψηφίστηκε την Πέμπτη, αφορά την τροποποίηση του άρθρου το οποίο είχε ψηφιστεί το 2002 σχετικά με την απαγόρευση της απευθείας μετάδοσης ή της αναμετάδοσης των ποινικών, διοικητικών ή αστικών δικών μέσω ραδιοφώνου ή τηλεόρασης. Την συγκεκριμένη διάταξη, εμείς ως «ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» δεν την ψηφίσαμε, αλλά ψηφίστηκε από άλλα κόμματα. Με τη διάταξη αυτή προστίθεται στις απαγορεύσεις της αναμετάδοσης της δίκης από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, η απαγόρευση της χρήσης λογισμικού που μετατρέπει τον προφορικό σε γραπτό λόγο. Δηλαδή, υπάρχουν κάποια λογισμικά τα οποία παίρνουν τον προφορικό λόγο και τον μετατρέπουν αμέσως σε γραπτό λόγο. Και με αυτό τον τρόπο, μπορεί να υπάρξει, απευθείας μετάδοση όλων των τεκταινομένων σε μία δίκη.

-Η διάταξη αυτή ερμηνεύθηκε τη Δευτέρα από δικαστήριο στη Μυτιλήνη, ως διάταξη η οποία απαγορεύει τη λειτουργία των παρατηρητηρίων. Και έτσι, οι άνθρωποι οι οποίοι συγκροτούσαν το σχετικό παρατηρητήριο και κρατούσαν σημειώσεις για να ενημερωθεί το κοινό, έκαναν δηλαδή δημοσιογραφική δουλειά, με απόφαση του δικαστηρίου, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την αίθουσα. Ταυτόχρονα, απαγορεύτηκε η λειτουργία του παρατηρητηρίου στη δίκη του Ζακ Κωστόπουλου. Αντίθετα, το παρατηρητήριο που λειτουργεί στη δίκη της Χρυσής Αυγής λειτούργησε κανονικά.

-Το πρόβλημα είναι ότι τα δικαστήρια ερμηνεύουν αυτή τη νέα διάταξη με έναν πολύ στενό τρόπο, ο οποίος έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την αρχή της δημοσιότητας της δίκης. Προτείνω λοιπόν να υπάρξει στο παρόν νομοσχέδιο βελτίωση νομοθετική, ώστε να μην δημιουργούνται στο δικαστήριο ερμηνευτικές δυνατότητες να απαγορεύουν τη λειτουργία των παρατηρητηρίων και τη δημοσιογραφική κάλυψη των δικών.

-Αυτό το οποίο ορίζει σήμερα η διάταξη, είναι μια γενική απαγόρευση στην αρχή: «Απαγορεύεται η ολική ή μερική μετάδοση με οποιοδήποτε τρόπο, μέσω της τηλεόρασης, ραδιοφώνου, διαδικτύου και γενικά οποιουδήποτε τεχνολογικού μέσου». Αυτό ερμηνευτικά είναι εξαιρετικά προβληματικό και πρέπει να γίνει μια επεξεργασία.

-Από την άλλη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Μαρινάκης, είπε ότι δεν αφορά τα Παρατηρητήρια και δεν περιορίζει κατά οποιοδήποτε τρόπο τη λειτουργία τους η συγκεκριμένη ρύθμιση.

-Χρειάζεται να δοθούν διευκρινίσεις, για το ποιος είναι ο σκοπός της Διάταξης και αν είστε διατεθειμένος να επιλύσετε το ζήτημα, το οποίο έχει δημιουργηθεί, διότι ότι τα Παρατηρητήρια, στο πλαίσιο ιδιαίτερα της Ποινικής Δικαιοσύνης, έχουν επιτελέσει εξαιρετικά σημαντικό και κρίσιμο ρόλο στην ενημέρωση του κοινού και στην πραγματική υλοποίηση της «Αρχής της δημοσιότητας της δίκης».