Η σημερινή γυναικοκτονία απαιτεί την νομική κατοχύρωσή της και αποδεικνύει την ανεπάρκεια των πολιτικών Μητσοτάκη. Η θέση της γυναίκας σε ηγετικές θέσεις είναι η κορυφή του παγόβουνου.
Η βουλεύτρια Νοτίου Τομέα Αθηνών της Νέας Αριστεράς ,Θεανώ Φωτίου, στην τοποθέτησή της στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με θέμα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε θέσεις ηγεσίας στη δημόσια σφαίρα, ξεκίνησε με τη νέα γυναικοκτονία που έγινε χτες. Μία νέα γυναίκα, 40 ετών, δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της, αφού κακοποιούνταν χρόνια και αφού τον κατήγγειλε 3 φορές στην αστυνομία. Για αυτό πρέπει επιτέλους να αναγνωριστεί η γυναικοκτονία ως αδίκημα για αυτό που είναι: Δολοφονία με έμφυλα χαρακτηριστικά.
Δυστυχώς, στη συνεδρίαση της Επιτροπής για θέματα ηγεσίας εκλήθη μεροληπτικά μόνο μία οργάνωση, η ΜΚΟ Women Act, ενώ γυναικείες οργανώσεις στην Ελλάδα ασχολούνται από το ’80 με θέματα συμμετοχής των γυναικών στη δημόσια σφαίρα και με θέματα ηγεσίας. Σήμερα στην χώρα μας υπάρχουν πάνω από 80 γυναικείες οργανώσεις που μάχονται για την έμφυλη ισότητα και πρέπει να ακούγονται όλες στη Βουλή, να συνεργάζονται μεταξύ τους, να καταθέτουν προτάσεις και η αρμόδια επιτροπή να διαμορφώνει θέσεις και προτάσεις.
Ως προς τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες για να κατακτήσουν ηγετικές θέσεις στη δημόσια σφαίρα, η κ. Φωτίου είπε ότι αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου των ανισοτήτων που βιώνουν οι γυναίκες από τη γέννησή τους, στο εισόδημα, στην οικογένεια, στις σχέσεις, στην εργασία, στην κοινωνία. Στην Ελλάδα σύμφωνα σύμφωνα Ευρωπαϊκό Δείκτη Εμφυλης Ισότητας (ΔΕΙ) του 2023 (με βάση στοιχεία του 2021) του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου, η Ελλάδα βρίσκεται 4 θέσεις από το τέλος στην ΕΕ των 27, πάνω μόνο από τη τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Τσεχία. Στο πεδίο των αμοιβών-εισοδημάτων, για την Ελλάδα το 2023 το εισόδημα των γυναικών δέχτηκε τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με πρώτη μεγαλύτερη εκείνη της Λετονίας, ενώ όσον αφορά το δείκτη που αφορά το πεδίο της ισχύος, δηλαδή εκείνον που σχετίζεται άμεσα με τη συμμετοχή των γυναικών σε κέντρα λήψης αποφάσεων και σε ηγετικές θέσεις, η Ελλάδα καταγράφει εξαιρετικά χαμηλό σκορ μόλις 30,4 έναντι του μ.ο. των χωρών της ΕΕ που είναι 59,1. Επίσης, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) με τη Microsoft για την ανάδειξη όλων όσων αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γυναίκες εργαζόμενες σε επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, από όλους τους κλάδους της επιχειρηματικότητας, μία στις δύο γυναίκες που πήραν μέρος στην έρευνα, δήλωσαν ότι έχουν βιώσει προκατάληψη ή διάκριση λόγω φύλου, το 78,5% από αυτές πιστεύει ότι υπάρχει έλλειψη εκπροσώπησης γυναικών σε ηγετικές θέσεις και ότι έχουν αντιμετωπίσει προκλήσεις στην εξέλιξή τους λόγω του φύλου τους, ενώ το 77% θεωρεί ότι το μισθολογικό χάσμα στην ελληνική αγορά εργασίας μεταξύ φύλων υφίσταται ακόμη.
Η θέση της γυναίκας στην εργασία και την ηγεσία επιπλέον «σκοντάφτει» στους πολλαπλούς ρόλους που καλείται να επιτελέσει η γυναίκα στο πεδίο της φροντίδας, αυτό που οι γυναικείες οργανώσεις ονομάζουν οικονομία της φροντίδας ή ΜΩΒ οικονομία. Εκεί που στη συντριπτικής τους πλειοψηφία οι εργαζόμενοι είναι γυναίκες εργαζόμενες είτε αόρατες, φροντίζοντας τους οικείους τους στο σπίτι, είτε υποαμειβόμενες, φροντίζοντας τα σπίτια και τους οικείους των άλλων. Αυτές τις γυναίκες, αυτή τη ΜΩΒ οικονομία οφείλουμε να την αναγνωρίσουμε και να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό πλέγμα δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών φροντίδας στη χώρα μας.
Με βάση όλα τα παραπάνω στοιχεία αλλά και όλα όσα παρουσίασαν οι προσκεκλημένες στη συνεδρίαση της Επιτροπής, η κ. Φωτίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλες οι γυναικείες οργανώσεις, η Βουλή και η Πολιτεία πρέπει να κατανοήσουν ότι η πορεία προς την ηγεσία είναι γεμάτη έμφυλα εμπόδια όπως η ποινή μητρότητας, το σπασμένο σκαλοπάτι, η γυάλινη οροφή, κα, που συνδέονται, πρέπει να κατανοηθούν στην ολότητά τους και να καταπολεμηθούν στη ρίζα τους.