Να επωφεληθούν και οι εργαζόμενοι/ες από τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες με μείωση του χρόνου εργασίας (4ημερο – 35ωρο) χωρίς μείωση αποδοχών
Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του θέματος, κατά τη συζήτηση του θέματος «Γυναίκες και τεχνητή νοημοσύνη. Προκλήσεις και ευκαιρίες στην αγορά εργασίας», η βουλευτής Νότιου Τομέα Θεανώ Φωτίου ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
- Υπάρχει ένα πρόβλημα κατανόησης του θέματος που συζητάμε. Διότι είναι άλλο πράγμα η ψηφιακή μετάβαση και άλλο πράγμα η Τεχνητή Νοημοσύνη.
- Η ψηφιακή μετάβαση αφορά σε δύο μεγάλα θέματα: (α) Τον ψηφιακό αναλφαβητισμό των πολιτών, ο οποίος στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα έντονος και (β) το αν οι αναδιατάξεις που επιφέρει η ψηφιακή μετάβαση στη ζωή μας (παραγωγή, εργασία, υγεία, παιδεία, ψυχαγωγία κλπ) θα γίνουν σε βάρος ή σε όφελος των εργαζόμενων και βεβαίως των γυναικών.
- Ηδη η κατεύθυνση των ψηφιακών εξελίξεων καθορίζεται διεθνώς από λίγες εταιρείες κολοσσούς, τις λεγόμενες BigTech, που συγκεντρώνουν ολοένα περισσότερη δύναμη και πλούτο. Επομένως, ένα πράγμα που χρειάζεται να γίνει είναι η ισχυρή ρύθμιση από τα κράτη του ψηφιακού μετασχηματισμού και των εταιρειών κολοσσών που τον καθοδηγούν.
- Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο κ. Γκουτιέρες πρόσφατα δήλωσε ότι αν δεν ρυθμίσουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό θα εισέλθουμε σε μια εποχή με μεγαλύτερη φτώχεια και ανισότητες, λιγότερα δικαιώματα κι ελευθερίες. Ο Economist δημοσίευσε την επιστολή δύο πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας OpenAI που απευθύνουν έκκληση στα κράτη για ισχυρή ρύθμιση ώστε ο ψηφιακός μετασχηματισμός να γίνει με βάση τις ανάγκες της ανθρωπότητας, όχι με βάση τις επιταγές των αγορών.
- Αναφορικά με την εργασία, υπογραμμίζουμε την πραγματικότητα της εντατικοποίησης εξαιτίας των ψηφιακών τεχνολογιών. Για παράδειγμα, ασκούνται πιέσεις στους εργαζόμενους να είναι “διαθέσιμοι” ακόμη κι εκτός του τυπικού ωραρίου, δηλαδή όταν βρίσκονται σπίτι τους. Αυτό επιβαρύνει ιδιαίτερα τις γυναίκες εργαζόμενες καθώς ήδη επωμίζονται υπέρμετρο βάρος από τις οικιακές εργασίες. Επομένως, θα περίμενα από την κυβέρνηση να μας πει αν και πώς προτίθεται να απευλευθερώσει τις γυναίκες από το βάρος των πρόσθετων οικιακών εργασιών. Οπως και να μας πει αν συμμερίζεται την ανάγκη για μείωση του χρόνου εργασίας – δλδ 4ημερο και 35ωρο – χωρίς μείωση αποδοχών ώστε αφενός να απορροφηθεί η ενδεχόμενη ανεργία εξαιτίας της αυτοματοποίησης και αφετέρου να διαχυθούν στην κοινωνία τα οφέλη των ψηφιακών τεχνολογιών πιο ομοιόμορφα και άρα πιο δίκαια.
- Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) από την άλλη πλευρά είναι η προσομοίωση του εγκεφάλου μέσα από την επεξεργασία δισεκατομμυρίων δεδομένων. Προφανώς, δεν έχει καμία σχέση με το panic button. Εχει όμως σχέση με το γεγονός ότι τα συστήματα ΤΝ απαιτούν ισχυρές υπολογιστικές δυνατότητες που μόνο οι BigTech διαθέτουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η NASA για να διεξάγει επιστημονική έρευνα χρειάζεται να συνεργάζεται με τις BigTech. Εδώ όμως τίθεται το κρίσιμο πολιτικό ζήτημα σε ποιόν ανήκουν και ποιός έχει πρόσβαση στα μεγάλα δεδομένα αλλά και στα αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας που στηρίζεται στην υπολογιστική υποδομή ιδιωτικών εταιρειών.
- Ενα δεύτερο ζήτημα που αφορά την ΤΝ είναι οι κατευθύνσεις προς τις οποίες αναπτύσσονται τα συστήματά της. Διότι τα συστήματα ΤΝ είναι δυνατόν να αναπτυχθούν με στόχο πχ να κάνουν τον πόλεμο πιο φονικό (πράγμα που δυστυχώς συμβαίνει στη Γάζα) ή για να κάνουν την επιτήρηση των εργαζόμενων πιο ασφυκτική. Είναι όμως δυνατόν να αναπτυχθούν με στόχο ιατροφαρμακευτικές καινοτομίες που θα βελτιώνουν τη δημόσια υγεία, ή με στόχο τη βελτίωση της εκπαίδευσης, ή με στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτων μας για προστασία του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο οι BigTech, αυτοί οι υπερεθνικοί οργανισμοί, πρέπει να ελέγχονται ισχυρά από τα κράτη και από τους πολίτες.
- Ως Νέα Αριστερά επομένως δεν δαιμονοποιούμε τις ψηφιακές τεχνολογίες, την ΤΝ και την εξέλιξή τους. Λέμε όμως ότι αν δεν γίνουν συγκεκριμένα πράγματα, όπως αυτά που ανέφερα προηγουμένως, αυτές θα καταλήξουν σε βάρος της ανθρωπότητας, των εργαζομένων και κυρίως των γυναικών.