Τοποθέτηση της Μ. Τζούφη στην ολομέλεια της Βουλής

Γιατί λέμε όχι στη Συμφωνία της Λισαβόνας

Την αντίθεση της Νέας Αριστεράς στην κύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας εξέφρασε Μερόπη Τζούφη, χαρακτηρίζοντας την ως «μια πράξη εξισωτισμού προς τα κάτω για τα πτυχία που παρέχουν τα δημόσια πανεπιστήμια στην Ελλάδα».

Οπως τόνισε η βουλευτής Ιωαννίνων, το νομοσχέδιο του υπουργείο Παιδείας που περιέχει τη Συνθήκη κατατέθηκε παραμονή του Αγίου Πνεύματος, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για συζήτηση αλλά και αντίδραση από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι η Συνθήκη υποβαθμίζει περαιτέρω τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, αναγνωρίζοντας επαγγελματικά δικαιώματα και ακαδημαϊκά προσόντα σε αποφοίτους ιδιωτικών ιδρυμάτων της αλλοδαπής. «Γι’ αυτό άλλωστε καμία κυβέρνηση δεν την έφερε προς κύρωση εδώ και 25 χρόνια, εκτός από την κυβέρνηση της ΝΔ που νομοθέτησε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναλύοντας το περιεχόμενο της Συνθήκης, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς επεσήμανε πως με την κύρωση εξισώνονται τα τριετή, τετραετή και πενταετή προγράμματα σπουδών των ελληνικών ΑΕΙ με τα τριετή προγράμματα άλλων χωρών. Επίσης, η κύρωση ανοίγει το δρόμο σε απόφοιτους λυκείων άλλων χωρών να έρχονται και να σπουδάζουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια της χώρας μας, καταβάλλοντας τα αντίστοιχα δίδακτρα. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως ένα ακόμη δώρο στα ιδιωτικά συμφέροντα και τα κερδοσκοπικά funds που σύντομα θα πωλούν πτυχία ιατρικής και νομικής στην Ελλάδα.

Κλείνοντας επεσήμανε πως η Νέα Αριστερά καταψηφίζει κατηγορηματικά την κύρωση της Συνθήκης και την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οπως είπε, «καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και να στηρίξει τα δημόσια πανεπιστήμια, τα οποία έχουν αποδείξει ότι μπορούν να διαπρέψουν και χωρίς τη συγκεκριμένη Συνθήκη».