Τοποθέτηση της Μ. Τζούφη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Συνθήκη Λισαβόνας: χωρίς τέλος η απαξίωση των δημόσιων ΑΕΙ

«Μια ακόμη πράξη απαξίωσης των ελληνικών δημόσιων ΑΕΙ και των αποφοίτων τους ετοιμάζει η κυβέρνηση, με την κατάθεση της Σύμβαση της Λισαβόνας στη Βουλή», τόνισε η Μερόπη Τζούφη μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς υπενθύμισε πως η σύμβαση υπεγράφη το 1997, αλλά καμία κυβέρνηση από όλο το πολιτικό φάσμα δεν την κύρωσε γιατί «δεν ήθελε ή δεν κατάφερε να προκαλέσει ανυπολόγιστες συνέπειες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας και στους αποφοίτους των ελληνικών ΑΕΙ με την αναγνώριση πτυχίων τριετούς διάρκειας». Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «όλα αυτά μέχρι τη δεύτερη κυβέρνηση της ΝΔ, τον κύριο Μητσοτάκη και τον κύριο Πιερρακάκη. Τον πρωθυπουργό που ήθελε, τον υπουργό που εισηγήθηκε και την κυβέρνηση που ψήφισε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καταπατώντας το Αρθρο 16».

Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη συνθήκη ως «μια πράξη εξισωτισμού προς τα κάτω, σε βάρος των πτυχίων τετραετούς και πενταετούς φοίτησης των δημόσιων ΑΕΙ». Παράλληλα, υπογράμμισε πως «η χρονική στιγμή της κατάθεσης στη Βουλή σχετίζεται με το νόμο της κυβέρνησης για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα».