Τοποθέτηση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου της Νέας Αριστεράς Μ. Τζούφη στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού

«Πολλά νέφη έχουν συσσωρευτεί πάνω από τη χώρα μας»

«Πολλά νέφη έχουν συσσωρευτεί πάνω από τη χώρα μας» τόνισε η Μερόπη Τζούφη, συμπληρώνοντας πως «σήμερα, και πάνω από τη ελληνική Βουλή με τον ξυλοδαρμό βουλευτή από άλλον βουλευτή».

Στη συνέχεια μίλησε για την αφρικανική σκόνη που έχει σκεπάσει τη χώρα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για καθυστερημένα αντανακλαστικά αναφορικά με την ενημέρωση και την προστασία των πολιτών. Οπως ανέφερε, «το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας δεν μίλησε καν για το θέμα, ενώ το υπουργείο Υγείας εξέδωσε συστάσεις αφού η χώρα είχε κοκκινίσει από τη σκόνη». Η βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς χαρακτήρισε το ζήτημα μείζον για τη δημόσια υγεία, αλλά και για τη διαχρονική ανεπάρκεια του «επιτελικού κράτους» ενόψει μάλιστα της αντιπυρικής περιόδου.

Επειτα αναφέρθηκε στο «νέφος της ακρίβειας» και στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη λαχαναγορά του Ρέντη, την οποία χαρακτήρισε επικοινωνιακή φιέστα. Οπως υπογράμμισε, «η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως τα μέτρα αποδίδουν. Ομως 7 στους 10 Ελληνες νιώθουν πως η οικονομική τους κατάσταση χειροτερεύει, το εισόδημα εξαερώνεται και κυριαρχεί η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια». Στο πλαίσιο αυτό έκανε λόγο για «πληθωρισμό απληστίας», με τις εταιρείες να υπερτιμολογούν και την κυβέρνηση να παρακολουθεί αμέτοχη την αυτορρύθμιση της αγοράς.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς έκανε ειδική αναφορά στην πρόσφατη έκθεση του State Department για τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα στην Ελλάδα. Οπως είπε, «πρόκειται για ένα ακόμη νέφος και ένα πλήγμα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, έπειτα από το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα». Επεσήμανε πως η έκθεση κάνει εκτενή αναφορά στις υποκλοπές και τη χρήση του Predator, στο ναυάγιο στην Πύλο, στην αστυνομική βία, στην άθλια κατάσταση στις φυλακές και στα συνεχή pushbacks στα σύνορα κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

Τέλος, μιλώντας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, η βουλευτής Ιωαννίνων είπε πως «η συγχώνευση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου με το ΕΚΟΜΕ γίνεται σε βάρος της κινηματογραφικής δημιουργίας, ενώ η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να περιορίσει την κρατική χρηματοδότηση». Παράλληλα, υπενθύμισε πως το υπουργείο διαβεβαίωνε ότι το ΑΚΡΟΠΟΛ θα ανοίξει το 2022. Σήμερα παραμένει κλειστό παρά τις δεσμεύσεις ότι θα ανοίξει και πάλι ως κόμβος πολιτισμικής δραστηριότητας. Την ίδια στιγμή, το νομοσχέδιο προβλέπει τους μισθούς του προέδρου και του αντιπροέδρου. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «150.000 ευρώ για απευθείας διορισμούς από την υπουργό για έναν χώρο ερμητικά κλειστό και χωρίς συγκεκριμένο πλάνο για τη λειτουργία του».

Αναφορικά με την ίδρυση του «Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου & Πολιτισμού», τόνισε πως «πρόκειται για προσπάθεια νεκρανάστασης του ΕΚΕΒΙ, του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου που καταργήθηκε το 2014, με ασαφές budget, κουβαλώντας τα χρέη του Εθνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και χωρίς κανένα ουσιαστικό σχέδιο για την πολιτική βιβλίου στη χώρα».

Δείτε το video της τοποθέτησης της Μερόπης Τζούφη εδώ.