Τοποθέτηση Δ. Τζανακόπουλου επί τη συζήτηση των σ/ν του Υπ. Εξωτερικών «Κύρωση της Συμφωνίας Εδρας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης»  και «Κύρωση της Συμφωνίας Εδρας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες»

-Η κύρωση των συμβάσεων έδρας τόσο με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης όσο και με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είναι μια θετική θεσμική κίνηση. Αν και όλοι γνωρίζουν ότι αμφότεροι οι οργανισμοί λειτουργούν κανονικότατα στη χώρα μας και εδώ και δεκαετίες και η λειτουργία τους διέπεται προφανώς από τις διεθνείς συμβάσεις του 1946 -47 που ούτως ή άλλως έχει υπογράψει η Ελληνική Δημοκρατία στο πλαίσιο της συμμετοχής της στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, πανηγυρικού χαρακτήρα σε μεγάλο βαθμό, ανοίγει μια συζήτηση για τη συνολική πολιτική της χώρας για τη συνολική πολιτική της Ελληνικής Δημοκρατίας τα τελευταία έξι χρόνια στο προσφυγικό και στο μεταναστευτικό.

-Αυτή η συζήτηση παίρνει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, διότι σχετίζεται και με τη λειτουργία διεθνών οργανισμών, τους οποίους ο πολιτικός συγγενής της Νέας Δημοκρατίας,  ο κ. Τραμπ, αλλά και οι πολιτικοί συγγενείς της Νέας Δημοκρατίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακραία δεξιά κόμματα που συμμετέχουν στις κυβερνήσεις ή ηγούνται κυβερνήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν εξαπολύσει μια μαζική επίθεση εναντίον των διεθνών οργανισμών και κυρίως εναντίον του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με απόσυρση χρηματοδοτήσεων, με απόσυρση προσωπικού, με δυσκολίες στη λειτουργία τους.

-Η ελληνική κυβέρνηση σε όσα έχουν να πουν οι διεθνείς οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στο πεδίο και της μετανάστευσης και του προσφυγικού, φαίνεται να κωφεύει. Υλοποιεί μια πολιτική αποτροπής, ενεργητικής και παθητικής.

-Είναι σύμπτωση ότι σήμερα είναι και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ο κύριος Πλεύρης να μας πει αν εξακολουθεί να έχει τις ίδιες απόψεις που είχε το 2011, όταν σε μια εκδήλωση καταχειροκροτούμενος έλεγε ότι όταν έρχονται εδώ μετανάστες οι πρόσφυγες, θα πρέπει η ζωή τους να είναι χειρότερη από τη ζωή που είχαν στις χώρες τους. Θα πρέπει να μην έχουν να πιούνε, θα πρέπει να μην έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτή είναι η πολιτική της παθητικής αποτροπής. Το κράτος αποσύρεται από την διεθνή του υποχρέωση να σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια όλων όσων βρίσκονται στο εσωτερικό των συνόρων. Και ο στόχος είναι αφενός αυτοί που έρχονται εδώ να εξαναγκάζονται μόνοι τους να φύγουν ακριβώς επειδή η κόλαση θα φαντάζει παράδεισος και αφετέρου να μεταφερθούν τα μαντάτα στους υπόλοιπους ανά τον κόσμο, ώστε να ξέρουν ποια θα είναι η τύχη τους εδώ.

-Θα ήθελα μια δήλωση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, αν αποδοκιμάζει τέτοιου είδους πολιτικές αντιλήψεις ή αν θεωρεί ότι η πολιτική της παθητικής αποτροπής είναι αυτή την οποία πρέπει να ακολουθεί η Ελληνική Δημοκρατία σε σχέση με το μεταναστευτικό και το προσφυγικό.

-Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα χειρότερο, η πολιτική της ενεργητικής αποτροπής. Η ενεργητική αποτροπή ονομάζεται pushbacks, επαναπροωθήσεις, οι οποίες είναι πρακτική παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Οταν σας έθεσα το ερώτημα, η σχετική σας απάντηση ήταν ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν κάνει pushbacks. Η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει πρακτική επαναπροωθήσεων. Ομως πριν από μερικούς μήνες εκδόθηκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου σημειώνει ότι στην Ελλάδα υπάρχει συστηματική παραβίαση των κανόνων που απαγορεύουν τα pushbacks. Δηλαδή η Ελλάδα κάνει pushbacks. Καταδικάστηκε η Ελλάδα να πληρώσει αποζημίωση για πρώτη φορά για περίπτωση επαναπροώθησης στον Εβρο.

-Επομένως, τώρα δεν πρέπει να απαντήσετε στις κατηγορίες ή στις καταγγελίες από τη μεριά της αντιπολίτευσης, από τη μεριά της Νέας Αριστεράς ή των άλλων κομμάτων που παίρνουν την πολιτική ευθύνη και σας λένε ευθέως ότι υλοποιείτε αυτή την πρακτική στα σύνορα της χώρας. Πρέπει να απαντήσετε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στις δηλώσεις των επικεφαλής της Frontex, οι οποίοι ερευνούν 12 ανοικτές σοβαρότατες υποθέσεις επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο, οι οποίες έχουν κοστίσει ζωές, αφορούν το 2023, το 2024 και το 2025. Και μάλιστα έφτασε στο σημείο η Frontex, η οποία δεν είναι καθόλου άμοιρη ευθυνών για το τι συμβαίνει και στην Ελλάδα αλλά και αλλού, να λέει ότι υπάρχει συστηματική παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και ότι ήδη εξετάζει το ενδεχόμενο να διακόψει όλες τις χρηματοδοτήσεις προς τη χώρα, μεταξύ των οποίων και της χρηματοδότησης για τη συντήρηση των σκαφών του Λιμενικού.

-Υπάρχει φυσικά και η τραγωδία στην Πύλο, για το οποίο έχει ανοίξει η εισαγγελική έρευνα και δεν έχει διευκρινιστεί αν οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι ελέγχονται, εξακολουθούν να υπηρετούν και αν έχει υπάρξει η αναγκαία σύσταση πειθαρχικού Συμβουλίου εκ μέρους της Διοίκησης.

-Κλείνω λέγοντας ότι καλοί οι συμβολισμοί, αλλά καμμιά φορά οι συμβολισμοί δεν αρκούν. Απαιτείται επιτέλους από τη μεριά της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο σεβασμός στους κανόνες του Διεθνούς δικαίου, ώστε να μη μετατραπεί η Ελλάδα σε χώρα παρία.

Μοιράσου το: