Το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις είναι εγκληματικό. Το καταψηφίζουμε.  Καταψηφίζουμε και την τροπολογία διότι μεταλλάσσει το ΕΣΥ από εγγυητή του κοινωνικού δικαιώματος της υγείας  σε χώρο παροχής διαφοροποιημένων υπηρεσιών ανάλογα με το «πορτοφόλι» του ασθενή.

Κατά την δευτερολογία της στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας “Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, η Βουλευτής Νότιου Τομέα Θεανώ Φωτίου ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Επιμένουμε 10 μέρες τώρα να αποσύρετε το νομοσχέδιο γιατί είναι εγκληματικό. Διότι καταργεί την τομεοποίηση που προωθεί τον επιστημονικό πλουραλισμό, και την αντικαθιστά με δύο υπεροργανισμούς το ΠΕΔΥΨΥ για την ψυχική υγεία και τον ΕΟΠΑΕ για τις εξαρτήσεις.
  • Αποτελεί ταφόπλακα για τις κατακτήσεις της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και καταστρέφει το πεδίο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Αποτελεί καταστροφή για την ψυχιατρική φροντίδα των πολιτών, διαλύει τις δημόσιες δομές και είναι κόλαφος για τη δημόσια ψυχική υγεία.
  • Καταστρέφει την ελπίδα που έχουν σήμερα οι ψυχικώς πάσχοντες και εξαρτημένοι, και παραβιάζει το δικαίωμα στην επιλογή της θεραπείας τους. Φιμώνει τη φωνή των ασθενών, των εξαρτημένων και των οικογενειών τους.
  • Κατακερματίζει την αλυσίδα πρόληψη – διάγνωση – ψυχοκοινωνική θεραπευτική παρέμβαση και αποκατάσταση – κοινωνική επανένταξη και συνεχή φροντίδα.
  • Δεν διαχωρίζει τους ενήλικες από τα παιδιά και τους εφήβους με αποκλίνουσες συμπεριφορές τους οποίους φιλοδοξεί να «σωφρονίσει».
  • Δημιουργεί εξαρτημένους “λειτουργικούς” χρήστες. Θέλει νομάδες εργαζόμενους, ομήρους του διευθυντή τους. Αγνοεί τις οικογένειες των ψυχικώς ασθενών και των εξαρτημένων.
  • Η κυβέρνηση της ΝΔ επενδύει στην κερδοσκοπία του ανθρώπινου πόνου που θεωρεί  ότι κοστίζει πολύ στο κράτος με τις δωρεάν, δημόσιες δομές υψηλού επιπέδου. Με αυτό το νομοσχέδιο  οι ψυχιατρικές δομές του Δημοσίου θα θυμίζουν άσυλα της δεκαετίας του 60. Και για να αντιμετωπίσεις τον ψυχικό πόνο και την εξάρτηση θα πρέπει να πληρώσεις.
  • Το νομοσχέδιο διαμορφώνει ένα περιβάλλον αφόρητο.  Το καταψηφίζουμε.
  • Καταψηφίζουμε και την τροπολογία, καθώς η πρόβλεψη για παράλληλη άσκηση ιδιωτικού έργου από το σύνολο του ιατρικού δυναμικού που απασχολείται στο ΕΣΥ και στο ΕΚΑΒ αποδομεί πλήρως τον «σκληρό πυρήνα» του δημόσιου τομέα υγείας που ήταν η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση, δηλαδή η ύπαρξη γιατρών αφοσιωμένων στη δημόσια περίθαλψη, που αμείβονται αξιοπρεπώς και δεν αναζητούν ιδιωτική πελατεία.
  • Με πρόσχημα την καλύτερη εξυπηρέτηση του ασθενή και την αύξηση των εισοδημάτων των γιατρών, συντελείται μια ριζική αλλαγή παραδείγματος στη φιλοσοφία και λειτουργία του ΕΣΥ. Από εγγυητής του κοινωνικού δικαιώματος στην υγεία, μεταλλάσσεται σε χώρο παροχής διαφοροποιημένων υπηρεσιών ανάλογα με το «πορτοφόλι» του ασθενή, αυξάνοντας με ακραίο τρόπο τις υγειονομικές  ανισότητες και τις ακάλυπτες ανάγκες υγείας του πληθυσμού.
  • Είναι επικίνδυνη η κυβερνητική πολιτική στον χώρο της υγείας. Η χώρα χρειάζεται ριζικά διαφορετική πολιτική για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και την αντιμετώπιση της υγειονομικής φτώχειας. Πολιτική-επένδυση στο ΕΣΥ που θα περιλαμβάνει διπλασιασμό των καθαρών αποδοχών του ιατρικού δυναμικού,  «απλόχερη» δέσμη κινήτρων -οικονομικών, διοικητικών, επιστημονικών- για τις δυσπρόσιτες-νησιωτικές περιοχές και τα άγονα τμήματα-κλινικές σε όλη τη χώρα, 20.000  μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και άλλου προσωπικού στο ΕΣΥ.

      

    Ακολουθεί η πλήρης ομιλία:
     

    Κύριε Πρόεδρε,

    Επιμένουμε 10 μέρες τώρα να αποσύρετε το νομοσχέδιο γιατί είναι εγκληματικό.

    Διότι καταργεί την τομεοποίηση που προωθεί τον επιστημονικό πλουραλισμό και την αντικαθιστά με δύο υπεροργανισμούς το ΠΕΔΥΨΥ για την ψυχική υγεία και τον ΕΟΠΑΕ για τις εξαρτήσεις.

1. Αποτελεί ταφόπλακα για τις κατακτήσεις της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και καταστρέφει το πεδίο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.

2. Αποτελεί καταστροφή για την ψυχιατρική φροντίδα των πολιτών, διαλύει τις δημόσιες δομές και είναι κόλαφος για τη δημόσια ψυχική υγεία.

3. Καταστρέφει την ελπίδα που έχουν σήμερα οι ψυχικώς πάσχοντες και εξαρτημένοι και παραβιάζει το δικαίωμα στην επιλογή της θεραπείας τους.

4. Φιμώνει τη φωνή των ασθενών, των εξαρτημένων και των οικογενειών τους.

5. Κατακερματίζει την αλυσίδα πρόληψη – διάγνωση – ψυχοκοινωνική θεραπευτική παρέμβαση και αποκατάσταση – κοινωνική επανένταξη και συνεχή φροντίδα.

6. Δεν διαχωρίζει τους ενήλικες από τα παιδιά και τους εφήβους με αποκλίνουσες συμπεριφορές τους οποίους φιλοδοξεί να «σωφρονίσει».

7. Δημιουργεί εξαρτημένους “λειτουργικούς” χρήστες. Διότι η καταπολέμηση των εξαρτήσεων θα γίνεται με όρους κόστους-οφέλους και θα επικεντρώνεται στη μείωση της βλάβης ως οικονομικά συμφέρουσας και όχι στη θεραπευτική συνέχεια, δηλαδή στην κοινωνική ένταξη και συνεχή φροντίδα.

8. Θέλει νομάδες εργαζόμενους, ομήρους του διευθυντή τους.

9. Αγνοεί τις οικογένειες των ψυχικώς ασθενών και των εξαρτημένων.

10. Η κυβέρνηση της ΝΔ επενδύει στην κερδοσκοπία του ανθρώπινου πόνου που θεωρεί  ότι  κοστίζει πολύ στο κράτος με τις δωρεάν, δημόσιες δομές υψηλού επιπέδου. Με αυτό το νομοσχέδιο  οι ψυχιατρικές δομές του Δημοσίου θα θυμίζουν άσυλα της δεκαετίας του 60. Και για να αντιμετωπίσεις τον ψυχικό πόνο και την εξάρτηση θα πρέπει να πληρώσεις.

Το νομοσχέδιο διαμορφώνει ένα περιβάλλον αφόρητο.   Ακυρώνει κάθε προοπτική ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής, απομειώνοντας το κοινωνικό κεφάλαιο, εξαθλιώνοντας την αναγνωρισμένη ως πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα στην Ευρώπη και Ελλάδα: τους ψυχικά ασθενείς και τους εξαρτημένους.

Το καταψηφίζουμε.

Καταψηφίζουμε και την τροπολογία, καθώς η πρόβλεψη για παράλληλη άσκηση ιδιωτικού έργου από το σύνολο του ιατρικού δυναμικού που απασχολείται στο ΕΣΥ και στο ΕΚΑΒ, αποδομεί πλήρως το «σκληρό πυρήνα» του δημόσιου υγείας που ήταν η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση, δηλαδή η ύπαρξη γιατρών αφοσιωμένων στη δημόσια περίθαλψη, που αμείβονται αξιοπρεπώς και δεν αναζητούν ιδιωτική πελατεία. Με πρόσχημα την καλύτερη εξυπηρέτηση του ασθενή και την αύξηση των εισοδημάτων των γιατρών, συντελείται μια ριζική αλλαγή παραδείγματος στη φιλοσοφία και λειτουργία του ΕΣΥ. Από εγγυητής του κοινωνικού δικαιώματος στην υγεία, μεταλλάσσεται σε χώρο παροχής διαφοροποιημένων υπηρεσιών ανάλογα με το «πορτοφόλι» του ασθενή, αυξάνοντας με ακραίο τρόπο τις υγειονομικές  ανισότητες και τις ακάλυπτες ανάγκες υγείας του πληθυσμού.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση παρουσιάζεται ως κίνητρο παραμονής και προσέλκυσης στο δημόσιο σύστημα υγειάς, καθώς δίνεται η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου στο επικουρικό ιατρικό προσωπικό και στους ειδικευόμενους γιατρούς. Αφενός το σύστημα θα βρεθεί αντιμέτωπο με την εργασιακή εξουθένωση ενός τμήματος του ανθρώπινου δυναμικού του που είναι ήδη εξαιρετικά πιεσμένο και σε αρκετές κλινικές/ ειδικότητες δυσεύρετο και αφετέρου θα δοθεί η δυνατότητα στους μεγάλους ομίλους στον χώρο της υγείας να προσλάβουν φθηνότερο «ιατρικό» δυναμικό άνευ ειδικότητας, άρα ελλιπούς εκπαίδευσης.

Ολοι και όλες ειδικευόμενοι( πρωτοφανές), επικουρικοί, γιατροί ΕΚΑΒ και ΚΥ με εξαίρεση των προσωπικών γιατρών προτρέπονται να κάνουν πάσης φύσεως ιδιωτικό έργο και παντού.

Πλήρης διάλυση..

Είναι επικίνδυνη η κυβερνητική πολιτική στον χώρο της υγείας. Η χώρα χρειάζεται ριζικά διαφορετική πολιτική για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και την αντιμετώπιση της υγειονομικής φτώχειας. Πολιτική-επένδυση στο ΕΣΥ που θα περιλαμβάνει διπλασιασμό των καθαρών αποδοχών του ιατρικού δυναμικού,  «απλόχερη» δέσμη κινήτρων -οικονομικών, διοικητικών, επιστημονικών- για τις δυσπρόσιτες-νησιωτικές περιοχές και τα άγονα τμήματα-κλινικές σε όλη τη χώρα, 20.000  μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και άλλου προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οσο για το άρθρο 3 της τροπολογίας, αφορά την παράταση εκκαθάρισης του αμαρτωλού Ταμείου Αλληλοβοήθειας. Αντί να επισπεύσετε την εκκαθάριση για να τελειώνει αυτή η βρώμικη υπόθεση την τραινάρετε ανά εξάμηνο.