Η βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς, στη συνάντηση εκπροσώπων της ελληνικής Βουλής με τη διακομματική αντιπροσωπεία του σουηδικού Κοινοβουλίου, με αντικείμενο τη μετανάστευση και το άσυλο, τόνισε ότι οι βουλευτές έρχονται σε μία ιστορική συγκυρία με δύο χαρακτηριστικά:
- Την ανεξέλεγκτη διεύρυνση του πολέμου στο νότιο, μεσανατολικό μέτωπο και τη συνέχιση του πολέμου στο βόρειο μέτωπο. Είναι πόλεμοι που πριμοδοτούνται από την Ευρώπη, και ειδικά στο νότιο μέτωπο, υπέρ του Ισραήλ και κατά της Παλαιστίνης, και δημιουργούν μεγάλες ροές προσφύγων από το Λίβανο και τη Γάζα στις χώρες υποδοχής.
Η Ευρώπη βρίσκεται ήδη σε άλλο επίπεδο, και έχουν ξεπεραστεί πολλά από το γραφειοκρατικό και δαιδαλώδες Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που πήγαινε τα κράτη μέλη ήδη πολλά βήματα πίσω. Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει πικρή εμπειρία από πρόσφυγες πολέμου το 2015 από τη Συρία. Τότε η κυβέρνηση της Αριστεράς τους αντιμετώπισε με ανθρωπισμό, τιμώντας τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και με πολιτικές ένταξης στην κοινωνία. Σήμερα πώς θα τους αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της ΝΔ που από το 2019 ακολουθεί πολιτική αποτροπής ακόμα και με push backs, με γκετοποίηση σε κλειστά camps και με ανύπαρκτες πολιτικές ένταξης όταν η εκπαίδευση προσφυγόπουλων και η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας γίνονται στα camps, αποκλείοντας πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από την ελληνική κοινωνία;
- Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι τα ακροδεξιά και φασιστικά κόμματα δηλητηριάζουν με τη ρητορική μίσους εναντίον προσφύγων και μεταναστών τους λαούς της Ευρώπης και ωθούν συντηρητικά κόμμα σε ακροδεξιό λόγο και πρακτικές, όταν όλοι γνωρίζουν ότι η ένταξη προσφύγων και μεταναστών βοηθά την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος και την έλλειψη εργατικών χεριών.
Με βάση όλα τα παραπάνω, η κ. Φωτίου κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις προς τους Σουηδούς Βουλευτές και τους κάλεσε να τις υιοθετήσουν:
– Πίεση προς το Ισραήλ για εκεχειρία.
– Ανθρωπιστική βοήθεια στις χώρες που υφίστανται επίθεση.
– Ανθρωπιστικοί διάδρομοι για είσοδο προσφύγων από τις εμπόλεμες ζώνες απευθείας προς την ΕΕ για αντιμετώπιση και των δικτύων παράνομης μετανάστευσης
– Να υπάρξει ανθρωπιστική visa για όσους μπαίνουν στην Ευρώπη από εμπόλεμες περιοχές
– Αμεση νομική προστασίας για όσους είναι από εμπόλεμες περιοχές.
Πρέπει λοιπόν τα κράτη μέλη να απαντήσουν με πράξεις τι Ευρώπη οραματιζόμαστε για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Πρόκειται ουσιαστικά για μία έκκληση για την Ευρώπη της αλληλεγγύης, κατά του πολέμου, μία Ευρώπη της ειρήνης, κατά της ρητορείας του μίσους.