Η βουλεύτρια του Νοτίου Τομέα Αθήνας της Νέας Αριστεράς, Θεανώ Φωτίου, στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε για να αντιμετωπιστούν οι εργοδοτικές παραβάσεις που αφορούν στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, έφερε στη Βουλή συγκεκριμένες καταγγελίες, όπως της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο (ΟΣΕΥΠΕ), που αναφέρεται σε συγκεκριμένα παραδείγματα εργαζομένων που υποχρεώνονται να χτυπούν την κάρτα τους μετά την έναρξη εργασίας ή πριν τη λήξη της:
1)όσοι εργάζονται από τις 5 το πρωί εξαναγκάζονται να τη χτυπούν στις 6:00 για να μην πληρώνονται υπερωρίες. Η κάρτα όσων δουλεύουν σε εταιρείες φύλαξης είναι μονίμως χτυπημένη σε 8ωρες ημερήσιες βάρδιες ενώ δουλεύουν 12ωρο και βέβαια δεν εμφανίζονται να δουλεύουν Κυριακές και αργίες.
2) οι μερικής απασχόλησης εργαζόμενοι αναγκάζονται να χτυπάνε κάρτα στη λήξη της μερικής απασχόλησης, ενώ συνεχίζουν να δουλεύουν.
3) οι προϊστάμενοι που τους χτυπάνε αυτοί τις κάρτες τους.
Η κυβέρνηση στις παραπάνω παραβάσεις αντί να απαντήσει με μία ισχυρή Επιθεώρηση Εργασίας που θα αποκάλυπτε τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών, επέλεξε να τις ενισχύσει με την με την εγκύκλιο 37271/21-6-2024 της πρώην Γενικής Γραμματέως, κ. Στρατηνάκη.
Με αυτή καταργείται η δήλωση ωραρίου εργασίας πριν την έναρξη και αρκεί να γίνεται απολογιστική δήλωση στο τέλος κάθε μήνα. Ετσι ο εργοδότης αναγκάζει τον εργαζόμενο να μην χτυπά την κάρτα όταν ξεκινά την εργασία και όταν έρθει ο έλεγχος να μπορεί να δηλώνει ότι μόλις ήρθε. Και έτσι και αλλιώς, θα τα δηλώσει απολογιστικά στο τέλος του μήνα.
Και σαν μην έφτανε η «θεσμική προστασία» του Υπουργείου Εργασίας προς τους παρανομούντες εργοδότες με την εγκύκλιό του, συντελείται και μία συνεχής αποδυνάμωση του ΣΕΠΕ καθ’ όλη της διάρκεια της διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Η κ. Φωτίου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην υποστελέχωση της νέας δήθεν ανεξάρτητης αρχής, την αποψίλωση των περιφερειακών επιθεωρήσεων, ακόμα και σε νησιά μεγάλης τουριστικής κίνησης, ενώ οι μόνες προσλήψεις είναι αυτές που έγιναν πριν το 2019. Τελικά, η μόνη μέριμνα του Υπουργείου Εργασίας προς την Επιθεώρηση Εργασίας είναι να ξοδέψουν 50.000 ευρώ για εκδήλωση για τον 1,5 χρόνο της Αρχής και 23.000 bonus για το Α΄ εξάμηνο του 2024 στον Διοικητή.
Τι απάντησε όμως σε όλα αυτά τα συγκεκριμένα η κ. Κεραμέως; Στις καταγγελίες των εργαζομένων και της ομοσπονδίας απάντησε με τη δικαιολογία της σταδιακής εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας, τα bonus του διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας τα «μπέρδεψε» με τα πενιχρά που λαμβάνουν οι Επιθεωρητές, ενώ είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να καταργήσει την κατάπτυστη εγκύκλιο.
Ως Νέα Αριστερά, με όσα μέσα έχουμε, μέσα στη Βουλή, στους εργασιακούς χώρους και στα κινήματα θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε τον αντεργατικό πρόσωπο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ζητάμε από τους εργαζόμενους να συνεχίσουν να διεκδικούν τα αυτονόητα δικαιώματά τους: πραγματική αύξηση τους μισθούς τους, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τήρηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας!
Για αυτό συμμετέχουμε μαζικά, στην γενική απεργία, τη Τετάρτη, 20 Νοέμβρη.
Γιατί μπορούμε και πρέπει να ζήσουμε καλύτερα!
Επίκαιρη Ερώτηση: Να αντιμετωπιστούν οι εργοδοτικές παραβάσεις που αφορούν στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας. Να αποσυρθούν άμεσα οι διατάξεις της εγκυκλίου 37271/21-6-2024 του Υπουργείου Εργασίας που πριμοδοτούν την εργοδοτική αυθαιρεσία.
ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ
Κυρία Υπουργέ,
Από τις δηλώσεις σας τον Ιούλιο μάθαμε ότι 750.000 εργαζόμενοι δουλεύουν με ψηφιακή κάρτα εργασίας που τους κατοχυρώνει από τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών. Αντίθετα καταγγελίες της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο (ΟΣΕΥΠΕ) αποκαλύπτουν πώς η ψηφιακή κάρτα χρησιμοποιείται για να νομιμοποιεί την εργοδοτική αυθαιρεσία, δηλαδή τα ωράρια-λάστιχο, χωρίς νόμιμη αμοιβή.
Πώς γίνεται αυτό;
α) Υποχρεώνονται να χτυπούν την κάρτα τους μετά την έναρξη εργασίας ή πριν τη λήξη της .
1ο παράδειγμα: όσοι εργάζονται από τις 5 το πρωί εξαναγκάζονται να τη χτυπούν στις 6:00 για να μην πληρώνονται υπερωρίες. Η κάρτα όσων δουλεύουν σε εταιρείες φύλαξης είναι μονίμως χτυπημένη σε 8ωρες ημερήσιες βάρδιες ενώ δουλεύουν 12ωρο και βέβαια δεν εμφανίζονται να δουλεύουν Κυριακές και αργίες.
2ο παράδειγμα: οι μερικής απασχόλησης εργαζόμενοι αναγκάζονται να χτυπάνε κάρτα στη λήξη της μερικής απασχόλησης, ενώ συνεχίζουν να δουλεύουν.
3η περίπτωση: οι προϊστάμενοι που τους χτυπάνε αυτοί τις κάρτες τους. Βέβαια αν έρχονταν η Επιθεώρηση Εργασίας, τότε θα υπήρχε πρόβλημα.
Φαίνεται όμως ότι το Υπουργείο Εργασίας σκέφτηκε να τακτοποιήσει αυτό το πρόβλημα με την εγκύκλιο 37271/21-6-2024 της Γενικής Γραμματέως, κ. Στρατηνάκη.
Πώς; Καταργείται η δήλωση ωραρίου εργασίας πριν την έναρξη και αρκεί να γίνεται απολογιστική δήλωση στο τέλος κάθε μήνα.
Ετσι ο εργοδότης αναγκάζει τον εργαζόμενο να μην χτυπά την κάρτα όταν ξεκινά την εργασία και όταν έρθει ο έλεγχος να μπορεί να δηλώνει ότι μόλις ήρθε. Και έτσι και αλλιώς, θα τα δηλώσει απολογιστικά στο τέλος του μήνα.
Και για να μην γίνει και καμία παρεξήγηση με τους επιθεωρητές, δικαιολογούνται 3 φορές τον μήνα μη χτυπημένες κάρτες εργασίας είτε στην έναρξη είτε στη λήξη του ωραρίου.
Οσο για τις εταιρείες φύλαξης τα χτυπήματα πρέπει να στέλνονται μέχρι τις 12 το βράδυ, άρα μπορούν να τακτοποιούν οι εργοδότες οποιαδήποτε παράβαση.
Η ψηφιακή κάρτα δεν είναι δυστυχώς πανάκεια. Σήμερα με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας να βρίσκονται ακόμη στο χαμηλότερο ποσοστό της Ευρώπης, 25%,, ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον στο 80%, ο εργαζόμενος με ατομική σύμβαση είναι στα χέρια κάθε κακόβουλης εργοδοσίας.
Η μόνη ελπίδα είναι ένα ισχυρό σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, που όμως δεν έχουμε.
Για αυτό σας ρωτώ:
1) Θα αποσύρετε την απαράδεκτη εγκύκλιο του Υπουργείου σας 37271/21-6-2024 που πριμοδοτεί και νομιμοποιεί την εργοδοτική αυθαιρεσία και θα ενισχύσετε το ΣΕΠΕ για να μπορέσει να κάνει τους αναγκαίους ελέγχους της ψηφιακής κάρτας
2) Θα αντιμετωπίσετε τις μεθόδους παραβιάσεων καταγραφής ή μη του χρόνου εργασίας μέσω της ψηφιακής κάρτας;
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
Ισως δεν καταλάβατε πώς ακυρώνεται ο στόχος της ψηφιακής κάρτας που είναι η ακριβής καταγραφή του ωραρίου εργασίας του εργαζόμενου και η πληρωμή υπερωριών.
Και πώς αντίθετα με την εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως σας νομιμοποιείτε τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες.
Γνωρίζετε ότι δεν χτυπάνε ψηφιακές κάρτες:
3) Στα εμπορικά κέντρα, καταστήματα καλλυντικών, spa, κέντρα αισθητικής, όσοι εργάζονται για λογαριασμό τρίτων εταιριών (shopping shop) διότι δεν τους δίνουν το απαιτούμενο tablet
4) Το εργολαβικό προσωπικό που εργάζεται στις αποθήκες πολυκαταστημάτων, super markets, logistics, ως pickers, δηλαδή προετοιμάζουν τις παραγγελίες και τις φοροεκφορτώνουν.
5) Συνεργεία καθαρισμού Δήμων και ιδιωτικών εταιρειών με βασική απασχόληση τις βραδινές ώρες εμφανίζουν χτυπημένες τις κάρτες τους μόνο σε ημερήσιες βάρδιες
6) Εργαζόμενοι ηλεκτρονικών παραγγελιών χτυπάνε στη λήξη της εργασίας τους ενώ συνεχίζουν την εργασία τους κανονικά.
7) Σε οδηγούς ζητήθηκε να μην χτυπάνε καθόλου κάρτα αφού βρίσκονται εκτός καταστήματος
8) Η έκδοση βιβλιαρίου ανηλίκων με χειρόγραφο τρόπο καθιστά ανίκανο το ΣΕΠΕ να προστατέψει τα παιδιά γιατί δεν γνωρίζει πόσα και πού εργάζονται.
Το πολύπαθο όμως ΣΕΠΕ έχει υποστεί μεγάλα πλήγματα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
9) Η υποστελέχωση και οι διευθύνσεις της νέας δήθεν ανεξάρτητης αρχής, αποψίλωσαν τις περιφερειακές επιθεωρήσεις και σε νησιά μεγάλης τουριστικής κίνησης και έτσι δεν μπορούν να ελεγχθούν αποτελεσματικά οι κλάδοι τουρισμού, επισιτισμού που έχουν τη μεγάλη παραβατικότητα.
10) 950 οργανικές θέσεις, 200 κενές και οι μόνες προσλήψεις είναι αυτές που έγιναν πριν το 2019 και τώρα 17 μετακινήσεις.
11) Καμία ουσιαστική στήριξη των επιθεωρητών στο έργο τους και δικαστική προστασία μετά την κατάργηση των Ν 4578/18 και 4611/2019.
12) Η εντατικοποίηση για την επίτευξη ποσοτικών στόχων δεν τους αφήνει χρόνο για ενημέρωση εργατικών σωματείων και την ανταπόκριση στα αιτήματά τους.
Ποια είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ελέγχων;
Από τους πίνακες που ανάρτησε το ΣΕΠΕ για τον Οκτώβριο του 2024 βλέπουμε:
Η κατηγορία «παραβάσεις για την ψηφιακή κάρτα εργασίας» είναι η δεύτερη υψηλότερη μετά τους πίνακες προσωπικού.
Οταν οι έλεγχοι αφορούν εργασιακές σχέσεις, οι παραβάσεις είναι το 31% των ελέγχων, ενώ αντίθετα στους ελέγχους για οξεία και ασφάλεια είναι το 17,7% και από τους ειδικούς επιθεωρητές μόλις το 12,8%.
Επίσης τα υψηλότερα πρόστιμα κατά ΜΟ αφορούν παραβάσεις εργασιακών σχέσεων(3000 ευρώ) και των ειδικών επιθεωρητών (2600 ευρώ) ενώ τα χαμηλότερα αφορούν παραβάσεις υγείας και ασφάλειας (1300 ευρώ).
Οι επιθεωρητές εργασίας κάνουν τη δουλειά τους με αυτοθυσία όμως εσείς τους ευτελίζετε όταν δουλεύουν σε κτίρια χωρίς aircondition όταν οι διευθυντικές θέσεις καλύπτονται αναξιοκρατικά, ενώ οι μη αρεστοί μετακινούνται τιμωρητικά. Τους ευτελίζετε όταν αποδέχεστε δωρεά επίπλων από τη Folli-Follie για να εξοικονομήσετε πόρους και σπαταλάτε 50.000 ευρώ για την εκδήλωση για τον 1,5 χρόνο της Αρχής και 23.000 bonus για το Α΄ εξάμηνο του 2024 στον Διοικητή.
Για αυτό ξαναρωτώ:
- Θα αποσύρετε την απαράδεκτη εγκύκλιο του Υπουργείου σας 37271/21-6-2024 που πριμοδοτεί και νομιμοποιεί την εργοδοτική αυθαιρεσία και θα ενισχύσετε την Επιθεώρηση Εργασίας για να μπορέσει να κάνει τους αναγκαίους ελέγχους της ψηφιακής κάρτας
- Θα αντιμετωπίσετε τις μεθόδους παραβιάσεων καταγραφής ή μη του χρόνου εργασίας μέσω της ψηφιακής κάρτας;