Ομιλία της Θ. Φωτίου στην Ολομέλεια για το σ/ν του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συμπληρωματικές διατάξεις»
Κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια για το σ/ν του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συμπληρωματικές διατάξεις», η Βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών Θεανώ Φωτίου ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Η κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο με τίτλο Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η Νέα Αριστερά θεωρεί ότι ούτε νέο είναι, ούτε αναπτυξιακό. Αντίθετα, είναι αντιαναπτυξιακό και αντικοινωνικό. Γι’ αυτό και το καταψηφίζουμε. Για 4 λόγους:
(α) Δεν πραγματοποιεί όσα υπόσχεται. Δηλαδή, ένα αυτοτελές, συνεκτικό νομοθετικό πλαίσιο που θα διασφάλιζε τη σωστή λειτουργία του ΠΔΕ. Αντ’ αυτού, δημιουργεί νομικές ασάφειες και γκρίζες ζώνες. Απλώς προστίθεται στον κυκεώνα του υφιστάμενου πλαισίου, αυξάνοντας την πολυπλοκότητά του. Πάνω από τα 2/3 των άρθρων ισχύουν “με την επιφύλαξη” παλαιότερου νόμου. Δίνει υπεραρμοδιότητες στους υπουργούς. Από αυτά εύλογα συμπεραίνουμε ότι πραγματική στόχευση της κυβέρνησης ΝΔ είναι να συνεχίσει να διαχειρίζεται αδιαφανώς δεκάδες δις ευρώ επενδυτικών δημόσιων πόρων για να τα κατευθύνει στους κομματικούς φίλους της, το δίκτυο πελατειακών σχέσεων που επιμελώς εξυφαίνει με το που ανέλαβε την εξουσία. Αυτή η επιλογή συνιστά μείζον αναπτυξιακό έγκλημα. Διότι έτσι κατασπαταλάται η ευκαιρία της χώρας μας να ανασυγκροτηθεί παραγωγικά μετά τη δεκαετία μνημονίων και ύφεσης που την καταδικάσατε η ΝΔ με τη χρεοκοπία του 2009.
(β) Συνεχίζει την πολιτική ιδιωτικοποίησης των πάντων. Ιδιωτικοποιεί την αξιολόγηση των νόμων για το ΠΔΕ. Πιέζει για ιδιωτικοποίηση δημόσιων υποδομών. Διότι ενώ εξαιρεί τις δαπάνες συντήρησης από τις δημόσιες επενδύσεις, δεν προβλέπει πώς θα καλύπτονται. Πιέζει έτσι για επιθετικότερη κατάχρηση των ΣΔΙΤ. Ενώ παράλληλα ωριμάζει την ιδέα να μετακυλίεται το κόστος των υποδομών στους χρήστες. Πρόκειται για ανατριχιαστική πολιτική. Ειδικά αν αναλογιστούμε ότι εξαιτίας της κλιματικής κρίσης υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη για ενίσχυση της ανθεκτικότητας όλων ανεξαιρέτως των υποδομών. Και το πρώτο βήμα (προφανώς όχι το μόνο) για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας είναι η διενέργεια της απλής συντήρησης. Ωστε π.χ. να μην πέφτουν ταβάνια σχολείων στα καλά καθούμενα. Η να μην σκοτώνεται ο κοσμάκης στην κακοκαιρία γιατί λείπει η διαγράμμιση στους δρόμους.
(γ) Δεν επιλύει μείζονα προβλήματα του ΠΔΕ όπως: απαλλοτριώσεις, αδυναμία πρόσβασης μικρομεσαίων σε εγγυητικές, υποστελέχωση αρμόδιων υπηρεσίων, κυρίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ελλιπέστατες μελέτες, υπερτιμολογήσεις, υπερβολικές εκπτώσεις, συνεννοήσεις επιτήδειων, ενστάσεις. Ολα όσα καθυστερούν τα έργα και αυξάνουν το κόστος τους.
(δ) Πραγματώνει τη γενικότερη οικονομική στρατηγική της κυβέρνησης με κεντρικά δόγματα: (i) τα προβλήματα τα επιλύουν οι αγορές και (ii) δίνει γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους ώστε να παράξουν πλούτο που υποτίθεται θα διαχυθεί στην υπόλοιπη κοινωνία. Εξαιτίας αυτών των δογμάτων, η κυβερνητική στρατηγική είναι αντικοινωνική και αντιαναπτυξιακή. Διότι η στρατηγική αυτή σημαίνει, μεταξύ άλλων, και συγκεκριμένες παρεμβάσεις για ειδικά θέματα της εκάστοτε συγκυρίας. Θα αναφερθώ σε 4 από αυτά.
(1) Βίαιη απολιγνιτοποίηση. Την εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης το 2019, χωρίς να έχει πει κουβέντα προεκλογικά. Για να υπερασπιστεί συμφέροντα ομίλων που είχαν επενδύσει στο φυσικό αέριο. Κλέβοντας έτσι το μέλλον των πολιτών της Δυτική Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Κι ενισχύοντας την αισχροκέρδεια των ίδιων ομίλων όταν προέκυψε η ενεργειακή κρίση.
(2) Ακρίβεια. Εξαιτίας της το 70% των νοικοκυριών δεν μπορεί να βγάλει τον μήνα. Είναι νόμισμα με δύο όψεις. Η μία όψη είναι η συρρίκνωση των εισοδημάτων εξαιτίας ιδιωτικοποιήσεων, συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους, και αντεργατικής πολιτικής. Η άλλη όψη είναι οι υψηλές τιμές που οφείλονται στην αισχροκέρδεια επιχειρήσεων που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει ανεξέλεγκτη όταν δεν την ενισχύει.
(3) Στεγαστική κρίση. Εδώ με την επενδυτική πολιτική σας επιδεινώνετε τη στεγαστική κρίση καθώς ενισχύεται τη ζήτηση αντί την προσφορά στέγης. Για παράδειγμα, με τις επιλογές σας για την Golden Visa ή για τα airbnd. Επιπλέον κατασπαταλάτε πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης υπέρ των τραπεζών.
(4) Τα κόκκινα δάνεια που βρίσκονται σε funds και τράπεζες. Εκεί η ΝΔ ψήφισε έναν πτωχευτικό που (α) δεν παρέχει προστασία πρώτης κατοικίας και (β) ρευστοποιεί την περιουσία επαγγελματιών που πτωχεύουν. Αποτέλεσμα είναι μια απίστευτη αναδιανομή ακίνητης περιουσίας από νοικοκυριά προς τράπεζες και funds. Ομοια της δεν έχει υπάρξει στη χώρα μας παρά μόνο την περίοδο της ναζιστικής κατοχής. Οταν οι μαυραγορίτες σου άρπαζαν το σπίτι για δύο τενεκέδες λάδι. Καλή λοιπόν η πρωτοβουλία των βουλευτών της ΝΔ, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η ρίζα του κακού είναι ο πτωχευτικός που οι ίδιοι ψήφισαν. Ούτε τους Πάτσηδες ξεχνάμε.
Τα παραπάνω δείχνουν ότι χρειαζόμαστε κατεπειγόντως αλλαγή πορείας. Μια νέα στρατηγική που θα κινείται στον αντίποδα της ταξικής μεροληψίας της ΝΔ. Μια στρατηγική που δεν βασίζεται σε δόγματα που διαψεύστηκαν παγκοσμίως αλλά σε αλήθειες. Την αλήθεια ότι τον πλούτο τον παράγουν οι εργαζόμενοι, δηλαδή η πλειοψηφία της κοινωνίας. Την αλήθεια ότι στην πλειοψηφία αυτή πρέπει να δίνονται οι διαθέσιμοι πόροι και εξουσίες, ώστε να ανθίζει, να ξεδιπλώνει απρόσκοπτα τις παραγωγικές δυνάμεις της. Ετσι μόνο θα υπάρξουν αξιοπρεπή εισοδήματα.
Γι’ αυτό η κυβέρνηση πρέπει να πέσει το συντομότερο. Αυτό προϋποθέτει να εγερθεί η κοινωνική πλειοψηφία. Ως Νέα Αριστερά δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να συμβεί αυτό. Για να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος της δημιουργίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο δρόμος της πραγματικής δημοκρατίας. Ο δρόμος της Αριστεράς.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές
Η κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο με τίτλο Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η Νέα Αριστερά θεωρεί ότι ούτε νέο είναι ούτε αναπτυξιακό. Αντίθετα είναι αντιαναπτυξιακό και αντικοινωνικό. Γι’ αυτό και το καταψηφίζουμε.
Γιατί το ισχυρίζομαι αυτό. Για 4 λόγους:
Ο πρώτος λόγος που καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο:
Δεν πραγματοποιεί όσα υπόσχεται στα άρθρα 1 και 2. Δηλαδή, ένα αυτοτελές, συνεκτικό νομοθετικό πλαίσιο που θα διασφάλιζε τη σωστή λειτουργία του ΠΔΕ. Αντ’ αυτού, δημιουργεί νομικές ασάφειες και γκρίζες ζώνες. Διότι δεν καταργεί, δεν αντικαθιστά το υφιστάμενο πλαίσιο ώστε να προκύπτει νέο, αυτοτελές και συνεκτικό. Το άρθρο 42 καταργεί πλήρως μόλις 3 άρθρα κι εν μέρει 2 άρθρα παλαιότερων νόμων. Δηλαδή, το νομοσχέδιο απλώς προστίθεται στον κυκεώνα του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, αυξάνοντας έτσι την πολυπλοκότητά του.
Επιπλέον, πολλά άρθρα ισχύουν με την επιφύλαξη διατάξεων του υφιστάμενου πλαισίου που δεν περιγράφονται ποιες είναι. Για παράδειγμα, τα άρθρα 5 και 21 που ισχύουν με την επιφύλαξη ότι δεν ισχύει «ειδικό θεσμικό πλαίσιο». Δηλαδή; Γιατί δεν το περιγράφετε;
Εκεί όμως που πραγματικά το “τερματίζετε” είναι η παράγραφος 6 του άρθρου 40, όπου διαβάζουμε: “Ρυθμίσεις του παρόντος [νομοσχεδίου] που αφορούν ζητήματα δημόσιου λογιστικού εφαρμόζονται, με την επιφύλαξη των αντίστοιχων διατάξεων του ν. 4270/2014”. Για βάλτε τις διατάξεις του ν. 4270 με αυτά που φέρνετε σήμερα. Τι θα διαπιστώσετε; Οτι τουλάχιστον τα 2/3 των άρθρων ισχύουν “με επιφύλαξη”. Αυτό σημαίνει ότι τα νέα άρθρα ισχύουν εκτός κι αν δεν ισχύουν, καθότι υπερισχύει ο 4270/2014. Κι αναρωτιέμαι πώς φτάσατε σε αυτόν τον τραγέλαφο. Ειδικά όταν – όπως μας είπε ο κ. Υπουργός – για το νομοσχέδιο λάβατε τεχνική βοήθεια και ήταν υπό διαβούλευση επί δύο ολόκληρα χρόνια.
Δεδομένων των παραπάνω, εύλογα συμπεραίνουμε ότι δεν είναι στις επιδιώξεις σας κ. Υπουργέ να άρετε την “επιφύλαξη”. Διότι η πραγματική σας στόχευση είναι να υπάρχουν γκρίζες ζώνες και νομικές ασάφειες. Δηλαδή πράγματα για τα οποία κανείς δεν γνωρίζει τι ισχύει. Ωστε τα επόμενα χρόνια να διαχειριστείτε αδιαφανώς δεκάδες δις ευρώ για δημόσιες επενδύσεις. Και να τα κατευθύνετε στους κομματικούς φίλους σας, το δίκτυο πελατειακών σχέσεων που επιμελώς εξυφαίνετε με το που αναλάβατε την εξουσία.
Μάλιστα, είστε τόσο κυνικοί ώστε φέρνετε αυτό το συνονθύλευμα αδιαφάνειας την ώρα που η χώρα μας ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και την OLAF για αναθέσεις 2,5 δις ευρώ σε διαγωνισμούς με έναν μόνο υποψήφιο.
H επιλογή νομικής ασάφειας και αδιαφανούς διαχείρισης συνιστά μείζον αναπτυξιακό έγκλημα. Διότι κατασπαταλάτε την ευκαιρία της χώρας μας να ανασυγκροτηθεί παραγωγικά μετά τη δεκαετία μνημονίων και ύφεσης που την καταδικάσατε με τη χρεοκοπία του 2009.
Επιπλέον δίνετε υπεραρμοδιότητες στους υπουργούς αφαιρώντας τις από κατώτερα όργανα όπως συμβαίνει π.χ. στο άρθρο 28. Επομένως, φτιάχνετε ένα συγκεντρωτικό σχήμα με αιχμή τους Υπουργούς, προφανώς για να εμπεδώσετε καθεστώς αδιαφάνειας που διευκολύνει ρουσφέτια, πελατειακά δίκτυα, και ροή δημόσιου χρήματος προς αυτά. Αυτό κάνετε κ. Υπουργέ. Τίποτα νέο. Αναπαράγετε τον τρόπο που η Δεξιά κυβερνά – όταν κυβερνά – την Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Στα άρθρα 52-54 για την Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΥΔΑΜ) είναι η Τρίτη φορά που τροποποιείται τις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και η Πέμπτη φορά που τροποποιείται τη στελέχωση της υπηρεσίας. Η ουσία όμως είναι το συγκεντρωτικό μοντέλο διακυβέρνησης που στήσατε κι εδώ ενάντια στις συστάσεις διεθνών οργανισμών δεν λειτουργεί. Ούτε τώρα θα λειτουργήσει. Και σύντομα αυτός ο νόμος που θα ψηφίσει μόνη η ΝΔ θα αναιρεθεί.
Ο δεύτερος λόγος που καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο συνεχίζει την πολιτική ιδιωτικοποίησης των πάντων. Ιδιωτικοποιεί την αξιολόγηση των νόμων για το ΠΔΕ. Και πιέζει για ιδιωτικοποίηση δημόσιων υποδομών. Διότι ενώ εξαιρεί τις δαπάνες συντήρησης από τις δημόσιες επενδύσεις, δεν προβλέπει πώς θα καλύπτονται. Γι’ αυτό το άρθρο 5 είναι το πιο ανατριχιαστικό καθώς αυτή η εξαίρεση τίθεται ρητά. Δηλαδή, το ΠΔΕ δεν θα χρηματοδοτεί πλέον δαπάνες συντήρησης. Και σας ρώτησα κ. Υπουργέ από πού θα καλύπτονται οι δαπάνες αυτές; Εχετε κάνει δημοσιονομικές προβλέψεις; Γιατί εμείς στην Εκθεση του ΓΛΚ δεν τις βλέπουμε. Εσείς κάνατε ότι δεν καταλάβατε και μου απαντήσατε: Γιατί κυρία Φωτίου δεν σας αρέσει οι δαπάνες συντήρησης να καταγράφονται στο ειδικό Μητρώο; Αυτό ρώτησα; Πολύ καλά είναι να καταγράφονται. Ρώτησα όμως από πού θα καλύπτονται. Δεν μου απαντήσατε και το ξαναρωτώ.
Διότι ως Νέα Αριστερά πιστεύουμε ότι η εξαίρεση των δαπανών συντήρησης αποσκοπεί σε δύο πράγματα
(α) Να δικαιολογήσει την κυβερνητική πολιτική υπέρ ΣΔΙΤ αντί για δημόσια έργα. Και να πιέσει για ακόμη περισσότερα ΣΔΙΤ καθώς τέτοιες συμβάσεις προβλέπουν ότι ιδιώτες αναλαμβάνουν, με το αζημίωτο βέβαια, τη λειτουργία και συντήρηση των υποδομών.
(β) Να ωριμάσει την ιδέα της μετακύλισης στους πολίτες του κόστους για συντήρηση, λειτουργία ακόμη και κατασκευή των δημόσιων υποδομών, δεδομένου ότι οι δημόσιοι πόροι είναι ελλιπέστατοι. Διότι όπως είπε και η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών σε πρόσφατο συνέδριο η ιδέα αυτή δεν έχει ακόμη ωριμάσει στους πολίτες. Πραγματικός στόχος, δηλαδή, είναι να επαναφέρετε το 5ευρώ του Αδωνι, όχι μόνο στα νοσοκομεία πλέον αλλά σε πλήθος δημόσιων υποδομών.
Πρόκειται για ανατριχιαστική πολιτική. Ειδικά αν αναλογιστούμε ότι εξαιτίας της κλιματικής κρίσης υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη για ενίσχυση της ανθεκτικότητας όλων ανεξαιρέτως των υποδομών. Και το πρώτο βήμα (προφανώς όχι το μόνο) για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας είναι η διενέργεια της απλής συντήρησης. Ωστε π.χ. να μην πέφτουν ταβάνια σχολείων στα καλά καθούμενα. Η να μην σκοτώνεται ο κοσμάκης στην κακοκαιρία γιατί λείπει η διαγράμμιση στους δρόμους.
Ο τρίτος λόγος που καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο
Δεν επιλύει ζητήματα που υπονομεύουν την εκτέλεση του ΠΔΕ. Μιλάω για τα γνωστά προβλήματα με τις απαλλοτριώσεις, την αδυναμία πρόσβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε εγγυητικές, την υποστελέχωση δημόσιων υπηρεσιών που εμπλέκονται στο ΠΔΕ , κυρίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Μιλάω για τις ελλιπέστατες μελέτες μα βάση τις οποίες προκηρύσσονται τα έργα, για τις υπερτιμολογήσεις, τις απίστευτες εκπτώσεις, τις συνεννοήσεις επιτήδειων, και τις συναφείς ενστάσεις. Μιλάω δηλαδή για όλα καθυστερούν τα έργα και αυξάνουν το κόστος τους. Με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει να πληρώνουμε π.χ. τους αυτοκινητοδρόμους διπλάσια απ’ ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο τέταρτος λόγος που καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο
Πραγματώνει τη γενικότερη οικονομική στρατηγική της κυβέρνησης με κεντρικά δόγματα: (i) τα προβλήματα τα επιλύουν οι αγορές και (ii) δίνει γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους ώστε να παράξουν πλούτο που υποτίθεται θα διαχυθεί στην υπόλοιπη κοινωνία. Εξαιτίας αυτών των δογμάτων, η κυβερνητική στρατηγική είναι αντικοινωνική και αντιαναπτυξιακή.
Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο διότι επιδεινώνει την καθημερινότητα των πολιτών. Γιατί;
(α) Η αδιαφανής διαχείριση και τα προβλήματα του ΠΔΕ οδηγούν σε υπερκοστολογήσεις που κατασπαταλούν δημόσιους πόρους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε άλλα έργα απαραίτητα για τους πολίτες. Βρεφονηπιακοί, σχολεία, νοσοκομεία, αντιπλημμυρικά κλπ. Οι περιφερειάρχες ήταν σαφείς για την έλλειψη πόρων.
(β) Η αδιαφανής διαχείριση οδηγεί σε επιλογές μακριά από τις πραγματικές ανάγκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα αντιπλημμυρικά έργα. Ενόψει κλιματικής κρίσης έπρεπε να είναι πρώτη προτεραιότητα. Η κυβέρνηση, όμως όχι μόνο δεν τα ενέταξε στο Ταμείο Ανάκαμψης στο αναγκαίο ύψος αλλά κατά την αδιαφανή αναθεώρηση του “Ελλάδα 2.0” απένταξε κάποια με το πρόσχημα ότι δεν ήταν ώριμα. Η καταστροφή της Θεσσαλίας απέδειξε πόσο εγκληματικές είναι τέτοιες επιλογές. Επομένως, η κυβέρνηση καταστρέφει αντί να ενισχύει μέρος του παραγωγικού ιστού.
(γ) Οταν όμως καταστρέφεται ο παραγωγικός ιστός, η χώρα μαραζώνει. Οι πολίτες ξενιτεύονται. Εκείνοι που μένουν, αδυνατούν να φτιάξουν οικογένεια. Ο πληθυσμός μειώνεται. Το εργατικό δυναμικό συρρικνώνεται. Σε πρόσφατη έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, το 59% των νέων και ειδικευόμενων ιατρών απάντησε ότι σκέφτεται να συνεχίσει την Ιατρική εκτός Ελλάδας. Κι εσείς κ. Υπουργέ μας λέτε ότι δήθεν έχει αναστραφεί το brain drain χάρη σε επενδύσεις τεχνολογικών κολοσσών. Η αλήθεια είναι ότι παρόλο που μειώθηκε, η μετανάστευση Ελλήνων συνεχίζεται. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που συνοψίζει έρευνα του Ινστιτούτου ΕΝΑ που καταθέτω στα πρακτικά την 4ετία 2019-22, εγκατέλειψαν τη χώρα 283.801 άνθρωποι από τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό.
(δ) Και οι ιδιωτικοποιήσεις όμως επιδεινώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Ατελείωτος ο κατάλογός τους επί ΝΔ. Ενεργειακές εταιρείες με πρώτη τη ΔΕΗ. Ολες οι τράπεζες. Επικουρική ασφάλιση. Ολες οι βαθμίδες εκπαίδευσης. Ακόμα και η υγεία. Οι ιδιωτικοποιήσεις επιδεινώνουν την καθημερινότητα διότι ό,τι ιδιωτικοποιείται ακριβαίνει. Δείτε τη ΔΕΗ, δείτε την Παιδεία και την Υγεία.
Για την ιδιωτικοποίηση μέσω παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ, επιμένετε κ. Υπουργέ ότι οι υποδομές παραμένουν υπό δημόσια ιδιοκτησία. Παίζεται με τις λέξεις. Διότι προφανώς και είναι ιδιωτικοποίηση η παραχώρηση της εκμετάλλευσης π.χ. αυτοκινητοδρόμων που επιτρέπει στους ιδιώτες να θησαυρίζουν στην πλάτη των πολιτών με πανάκριβα διόδια.
Η κατάχρηση των ΣΔΙΤ από την κυβέρνηση επιδεινώνει τη ζωή των πολιτών διότι (α) Τα ΣΔΙΤ είναι χρονοβόρα και κοστοβόρα όπως αποκαλύπτει Εκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου με τον εύγλωττο τίτλο: “ΣΔΙΤ στην ΕΕ: πολλαπλές αδυναμίες και περιορισμένα οφέλη”. Την καταθέτω. (β) Η κατάχρηση αυτή υπονομεύει τα μελλοντικά ΠΔΕ. Διότι τα φορτώνει με δεσμεύσεις για παλαιά έργα, μη επιτρέποντας νέα.
Τι σημαίνει για τους πολίτες η οικονομική στρατηγική της ΝΔ που δίνει τα πάντα στους επιχειρηματικούς ομίλους;
Σημαίνει ιδιωτικοποιήσεις για τις οποίες μίλησα.
Σημαίνει όμως και συγκεκριμένες παρεμβάσεις για ειδικά θέματα της εκάστοτε συγκυρίας. Θα αναφερθώ σε 4 από αυτά.
(1) Βίαιη απολιγνιτοποίηση. Την εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης το 2019, χωρίς να έχει πει κουβέντα προεκλογικά. Για να υπερασπιστεί συμφέροντα ομίλων που είχαν επενδύσει στο φυσικό αέριο. Κλέβοντας έτσι το μέλλον των πολιτών της Δυτική Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Κι ενισχύοντας την αισχροκέρδεια των ίδιων ομίλων όταν προέκυψε η ενεργειακή κρίση.
(2) Ακρίβεια. Εξαιτίας της το 70% των νοικοκυριών δεν μπορεί να βγάλει τον μήνα. Είναι νόμισμα με δύο όψεις. Η μία όψη είναι η συρρίκνωση των εισοδημάτων εξαιτίας ιδιωτικοποιήσεων, συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους, και αντεργατικής πολιτικής. Η άλλη όψη είναι οι υψηλές τιμές που οφείλονται στην αισχροκέρδεια επιχειρήσεων όπως οι ενεργειακές, τα σούπερ μάρκετ, οι τράπεζες.
(3) Στεγαστική κρίση. Εδώ με την επενδυτική πολιτική σας επιδεινώνετε τη στεγαστική κρίση καθώς ενισχύεται τη ζήτηση αντί την προσφορά στέγης. Για παράδειγμα, με τις επιλογές σας για την Golden Visa ή για τα airbnd. Επιπλέον κατασπαταλάτε πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης υπέρ των τραπεζών.
(4) Τα κόκκινα δάνεια που βρίσκονται σε funds και τράπεζες. Εκεί η ΝΔ ψήφισε έναν πτωχευτικό που (α) δεν παρέχει προστασία πρώτης κατοικίας και (β) ρευστοποιεί την περιουσία επαγγελματιών που πτωχεύουν. Αποτέλεσμα είναι μια απίστευτη αναδιανομή ακίνητης περιουσίας από νοικοκυριά προς τράπεζες και funds. Ομοια της δεν έχει υπάρξει στη χώρα μας παρά μόνο την περίοδο της ναζιστικής κατοχής. Οταν οι μαυραγορίτες σου άρπαζαν το σπίτι για δύο τενεκέδες λάδι. Καλή λοιπόν η πρωτοβουλία των βουλευτών της ΝΔ, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η ρίζα του κακού είναι ο πτωχευτικός που οι ίδιοι ψήφισαν. Ούτε τους Πάτσηδες ξεχνάμε. Τι είπατε γι’ αυτά κ. Υπουργέ; Παραθέσατε στατιστικά μείωσης των κόκκινων δανείων. Και λοιπόν; Σε κάποια χρόνια θα μηδενιστούν. Εντωμεταξύ όμως, αν παραμείνετε στην εξουσία, οι πολίτες θα χάσουν την ακίνητη περιουσία τους.
Η στρατηγική αυτή δεν είναι μόνο αντικοινωνική. Είναι και αντιαναπτυξιακή. Και ακριβώς γι’αυτό οι ελληνικές επενδύσεις έχουν δύο σοβαρότατα προβλήματα:
(α) Κακή ποιότητα. Αφορούν κυρίως αγοραπωλησίες κόκκινων δανείων, μετοχών ή υφιστάμενων επιχειρήσεων, τουρισμό και real estate.
(β) Χαμηλό επίπεδο, παρά την αύξησή τους. Υπολείπονται του ευρωπαϊκού μ.ο. κατά 8% του ΑΕΠ. Με τέτοιο επενδυτικό κενό όμως ξεχάστε τη σύγκλιση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εχετε όμως και πολύ χαμηλή πραγματική απορρόφηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Δηλαδή αυτή που έχει φτάσει στην αγορά. Πόσο είναι σήμερα κ. Υπουργέ;
Τα παραπάνω δείχνουν ότι χρειαζόμαστε κατεπειγόντως αλλαγή πορείας. Μια νέα στρατηγική που θα κινείται στον αντίποδα της ταξικής μεροληψίας της ΝΔ. Μια στρατηγική που δεν βασίζεται σε δόγματα που διαψεύστηκαν παγκοσμίως αλλά σε αλήθειες. Την αλήθεια ότι τον πλούτο τον παράγουν οι εργαζόμενοι, δηλαδή η πλειοψηφία της κοινωνίας. Την αλήθεια ότι στην πλειοψηφία αυτή πρέπει να δίνονται οι διαθέσιμοι πόροι και εξουσίες ώστε να ανθίζει, να ξεδιπλώνει απρόσκοπτα τις παραγωγικές δυνάμεις της. Ετσι μόνο θα υπάρξουν αξιοπρεπή εισοδήματα.
Γι’ αυτό η κυβέρνηση πρέπει να πέσει το συντομότερο. Αυτό προϋποθέτει να εγερθεί η κοινωνική πλειοψηφία. Ως Νέα Αριστερά δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να συμβεί αυτό. Για να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος της δημιουργίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο δρόμος της πραγματικής δημοκρατίας. Ο δρόμος της Αριστεράς.