Στην Επιτροπή Ισότητας της Βουλής μίλησε η Θεανώ Φωτίου επί της παρουσίασης του κ. Κωνσταντίνου Στεφανίδη που, υπό τη διπλή ιδιότητα του Προέδρου της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας και του Καθηγητή της Επιστήμης Υπολογιστών αναφέρθηκε στις τελευταίες διαπιστώσεις στο θέμα της ανθρωποκεντρικής Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η βουλεύτρια, αφού επισήμανε το γεγονός ότι εδώ και δύο μήνες τα μέλη της Επιτροπής περιμένουν να κληθούν σε συνεδρίασή της οι γυναικείες οργανώσεις που παλεύουν τη βία κατά των γυναικών τη στιγμή που μετράμε από την αρχή του χρόνου 15 αναγνωρισμένες γυναικοκτονίες, τόνισε:
Ο κ. Στεφανίδης εξέθεσε μόλις πώς εγκαταλείπεται πλέον το μέχρι σήμερα ακολουθούμενο μοντέλο «design for all» διότι εξάντλησε τις δυνατότητές του και οι ειδικοί περνάνε σε ένα άλλο, όπου σχεδιασμός, υλοποίηση και αξιολόγηση του προγράμματος γίνεται με συμμετοχή των τελικών ληπτών των υπηρεσιών. Αυτή η πληροφορία όμως οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Επιτροπή Ισότητας δεν μπορεί να συμβάλει με νομοθετικές πρωτοβουλίες αφού η προσπάθεια βρίσκεται στα σπάργανα.
Αφού όμως ο κ. Στεφανίδης είναι και Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, θα ξέρει ότι στην Ελλάδα είμαστε ακόμη πολύ πίσω και στις πιο απλές δράσεις προσβασιμότητας στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, τις μεταφορές, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Και ούτε η απλή ψηφιακότητα δεν είναι προσβάσιμη, όταν ακόμη και τα πληροφοριακά συστήματα των αρμόδιων φορέων δεν διασυνδέονται. Υπάρχει πρόβλημα, π.χ. στη διασύνδεση των ΚΕΠΑ με τον ΟΠΕΚΑ και τις άλλες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, Στην ψηφιακή πύλη δεν υπάρχει η πληροφορία ποια δημόσια κτίρια είναι προσβάσιμα και ποια όχι. Η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας δεν είναι πραγματικά ψηφιακή, δεν έχει μικροτσίπ συνδεδεμένο με τον ηλεκτρονικό φάκελο του αναπήρου. Δεν προκηρύσσονται θέσεις εργασίας για τυφλούς τηλεφωνητές. Το 95% των αναπήρων δεν εργάζονται. Η αύξηση του 8% στα επιδόματα αναπηρίας φαγώθηκε από την ακρίβεια όταν ο πληθωρισμός έφθασε το 13%. Στα σχολεία οι εκπαιδευτές παράλληλης στήριξης ανάπηρων παιδιών μειώνονται και ένας καθηγητής υποχρεώνεται να εξυπηρετεί δύο και τρία σχολεία. Αρα, το να δηλώνει η κυβέρνηση ότι θα τοποθετηθούν ψηφιακοί πίνακες σε όλα τα σχολεία, τη στιγμή μάλιστα που η Σουηδία που τους έχει εφαρμόσει εδώ και χρόνια τους ξηλώνει γιατί αποδείχτηκαν αντιπαιδαγωγικοί, είναι λάθος βήμα.
Και η βουλεύτρια κατέληξε: Η προσβασιμότητα των αναπήρων στην ανθρωποκεντρική τεχνητή νοημοσύνη και τα ηθικά ζητήματα που την ακολουθούν είναι ένα σημαντικό βήμα, σίγουρα. Για τις χώρες όμως εκείνες που έχουν κατακτήσει την προσβασιμότητα. Στην Ελλάδα δεν έχει νόημα να συζητάμε για το επόμενο βήμα όταν μπουσουλάμε ακόμη στα βασικά. Κι αυτό αποδεικνύεται και από το ότι η Επιτροπή Ισότητας, πέρα από τη σημερινή γενικόλογη ενημέρωση, δεν μπορεί να εστιάσει στο τι θα μπορούσε να προωθήσει στη Βουλή σχετικά.