Θεανώ Φωτίου στη Βουλή: Η κυβέρνηση διαλύει την παιδιατρική νοσοκομειακή περίθαλψη ακόμα και για τα παιδιά με καρκίνο

Θεανώ Φωτίου για το συζητούμενο στη Βουλή  νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας:  

  • Η κυβέρνηση διαλύει την παιδιατρική νοσοκομειακή περίθαλψη ακόμα και για τα παιδιά με καρκίνο
  • Οι ρυθμίσεις για την δήθεν ενίσχυση του ΕΣΥ και τη φαρμακευτική δαπάνη θα αποτύχουν και το μάρμαρο θα πληρώσει πάλι ο ελληνικός λαός.

Μιλώντας στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας για την ενίσχυση του ΕΣΥ και τη  φαρμακευτική δαπάνη, η Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής τόνισε:

Πρόκειται για ένα ακόμα νομοσχέδιο με ψευδεπίγραφο τίτλο για «ενίσχυση του ΕΣΥ», που στην πραγματικότητα διαλύει και ιδιωτικοποιεί το ΕΣΥ. Συγκεκριμένα:

  1. Επιχειρεί να δώσει σε φορείς ΝΠΙΔ, στο Ωνάσειο και το «Μαριάννα Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», πολύ κρίσιμες λειτουργίες και πόρους του δημοσίου, κόντρα στην καλή και αποδεκτή λειτουργία όπως δήλωσαν εργαζόμενοι και σύλλογοι ασθενών, που με επιχειρήματά τους κατεδάφισαν την κυβερνητική προπαγάνδα
  2. Συνεχίζει την κατεδάφιση των φορέων δημόσιας ψυχικής υγείας, αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και των Κέντρων Πρόληψης.
  3. Φέρνει ρυθμίσεις για την τάχα αξιολόγησης της φαρμακευτικής δαπάνης επειδή ουσιαστικά η φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης είναι σε αδιέξοδο.
  4. Ενισχύει δήθεν το ΕΣΥ κρατώντας τους συνταξιούχους γιατρούς και στέλνοντας τους νέους στο εξωτερικό.

Ως προς την ίδρυση και χρηματοδότηση νέου εργαστηρίου Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατότητας στο «Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό κέντρο» με αποκλειστική αρμοδιότητα το αντικείμενο των μεταμοσχεύσεων η βουλεύτρια αναρωτήθηκε σκωπτικά, αν και ο πρόεδρος των νεφροπαθών αντιμετωπίζει όπως όλη η αντιπολίτευση κομματικά τις μεταμοσχεύσεις για να δημιουργηθεί ανταγωνιστικό νέο ιδιωτικό εργαστήριο από το Ωνάσειο. Γιατί ο Πρόεδρος των νεφροπαθών είπε στην ακρόαση φορέων ότι ουσιαστικά το Υπουργείο απαξιώνει και καταργεί δύο δημόσια εργαστήρια ανοσολογίας ιστοσυμβατότητας, του Ευαγγελισμού και του Γεννηματά, τα οποία είναι διαπιστευμένα από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ανοσογενοποιητικής, το EFI.

Οσον αφορά την ψευδομετατροπή του «Μαριάννα Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» σε Νοσοκομείο, στη συγκλονιστική τοποθέτησή της η Πρόεδρος της «Φλόγας», του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια (καρκίνο), είπε ότι το «Μαριάννα Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» δεν είναι νοσοκομείο αφού διαθέτει 4 μόνο νοσηλευτικές κλίνες και δεν έχει τη δυνατότητα παροχής ολοκληρωμένης θεραπείας και φροντίδας στα παιδιά με καρκίνο. Ο Υπουργός Υγείας ομολόγησε ότι το «Μαριάννα Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» δεν προβλέπεται να γίνει πλήρες νοσοκομείο. Επομένως, η κυβέρνηση επιλέγει να διαλύσει τα δύο δημόσια νοσοκομεία, με την υποχρεωτική μεταφορά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΝΠΙΔ προς χάριν της διείσδυσης των ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης. Και αδιαφορεί για το ότι μιλάμε για παιδιά με καρκίνο.

Τέλος, όσον αφορά τις ρυθμίσεις για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης, η Θ. Φωτίου είπε ότι το Υπουργείο θα βρίσκεται συνέχεια μπροστά σε αδιέξοδα γιατί δεν υπάρχει στρατηγική για το φάρμακο. Η δημόσια δαπάνη είναι εκτός ελέγχου, το clawback των εταιρειών έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, οι τιμές σε φάρμακα καθημερινής χρήσης έχουν αυξηθεί πολύ, οι ελλείψεις βασικών σκευασμάτων στην αγορά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και, κυρίως, η συμμετοχή των ασθενών στο κόστος της φαρμακευτικής αγωγής τους έχει γίνει δυσβάστακτη. 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΟΜΙΛΙΑ

Θεανώ Φωτίου

Βουλεύτρια Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας                                                                                   28/11/2024

Ομιλία στην Ολομέλεια

Για το σν «Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την παρακολούθηση και αξιολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης»

Κ. Υπουργέ,

Κάθε μήνα  φέρνετε ένα νομοσχέδιο για την δήθεν ενίσχυση του ΕΣΥ και όχι μόνο το ΕΣΥ δεν ενισχύετε, αντίθετα ανοίγετε άλλη μια πόρτα για τη διάλυση και ιδιωτικοποίησή του.

Το ίδιο ισχύει και για αυτό το νομοσχέδιο που επιχειρεί να κάνει 4 πράγματα:

  1. Επιχειρεί να δώσει σε φορείς ΝΠΙΔ , το Ωνάσειο και το «Μαριάννα Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», πολύ κρίσιμες λειτουργίες και πόρους του δημοσίου, κόντρα σε μία καλή και αποδεκτή λειτουργία όπως δήλωσαν εργαζόμενοι και σύλλογοι ασθενών, που με επιχειρήματά τους κατεδάφισαν την κυβερνητική προπαγάνδα
  2. Συνεχίζει την κατεδάφιση των φορέων δημόσιας ψυχικής υγείας, της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και των κέντρων πρόληψης όπως ανέφερε ο αγορητής μας αναλυτικά.
  3. Φέρνει συνεχείς ρυθμίσεις για τη φαρμακευτική δαπάνη με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ιδιωτικές δαπάνες και να ενισχύονται οι φαρμακοβιομηχανίες.
  4. Φέρνει ρυθμίσεις για την δήθεν ενίσχυση του ΕΣΥ, όπως την παραμονή ιατρών του ΕΣΥ μετά την συνταξιοδότησή τους, που ενισχύουν τη φυγή των νέων γιατρών στο εξωτερικό.

Ως προς τα το πρώτο, δηλαδή την εκχώρηση λειτουργιών και πόρων του δημοσίου σε ιδιωτικούς φορείς και εργαστήρια, θα μιλήσω για τη χρηματοδότηση από το κράτος ενός νέου εργαστηρίου Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατότητας στο «Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό κέντρο» με αποκλειστική αρμοδιότητα το αντικείμενο των μεταμοσχεύσεων.

Δεν ακούτε τι λέει η αντιπολίτευση διότι λέτε ότι αντιμετωπίζουμε κομματικά τις μεταμοσχεύσεις, αλλά και οι νεφροπαθείς αντιμετωπίζουν κομματικά το ζήτημα;

Τι σας είπε ο Πρόεδρός τους; Είπε «Ουσιαστικά, απαξιώνετε και καταργείτε δύο δημόσια εργαστήρια ανοσολογίας ιστοσυμβατότητας, του Ευαγγελισμού και του Γεννηματά, τα οποία είναι διαπιστευμένα από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ανοσογενοποιητικής, το EFI.» Είπε «Για τη δημιουργία στο Ωνάσειο ενός τέτοιου εργαστηρίου ανοσολογίας ιστοσυμβατότητας απαιτείται αρκετός χρόνος. Χρειάζεται πιστοποιήσεις σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Προκηρύξεις θέσεων και εκπαίδευση του επιστημονικού προσωπικού.  Είπε ότι «Ολοι που παρακολουθούμαστε στα εργαστήρια ανοσολογίας ιστοσυμβατότητας των δύο δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, έχουμε αναπτύξει μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης με τα στελέχη των εργαστηρίων αυτών και εκτιμούμε το πολύτιμο έργο τους, που συντελείται αρκετές φορές υπερβάλλοντας εαυτόν.»

Επομένως αντί να αναπτύξετε τα δύο πολύτιμα εργαστήρια του ΕΣΥ, δημιουργείται ανταγωνιστικό ιδιωτικό, με 2 εκ ευρώ χρηματοδότηση.

Ας έρθουμε στη δεύτερη περίπτωση, στην ψευδομετατροπή του Μαριάννα Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ σε Νοσοκομείο.

Στη συγκλονιστική τοποθέτησή της η Πρόεδρος της «Φλόγας», του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια, δηλαδή καρκίνο σας είπε ότι:

  1. Το «Μαριάννα Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ»  δεν είναι νοσοκομείο και άρα δεν έχει τη δυνατότητα να παρέχει ολοκληρωμένη θεραπεία και φροντίδα στα παιδιά με καρκίνο,
  2. υπάρχει διασύνδεση μεταξύ των Νοσοκομείων Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαϊα Κυριακού και του «Μαριάννα Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», που έχει 4 μόνο νοσηλευτικές μονάδες, η οποία δουλεύει αρμονικά, γιατί το προσωπικό είναι ομοιογενές και υπάρχει συνεργασία. Αυτό, όμως, γίνεται γιατί όλοι οι λειτουργοί ανήκουν στο ΕΣΥ και έχουν ένα κανονισμό λειτουργίας και ένα προϊστάμενο. Τώρα, προτείνεται, να γίνει ιδιωτικού δικαίου μόνο το «Ελπίδα». Επομένως, το «Ελπίδα», με ένα Διοικητικό Συμβούλιο 7 ατόμων πώς θα συνεργάζεται με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του ΕΣΥ, στο οποίο θα απουσιάζουν οι γονείς των παιδιών με καρκίνο;

Εσείς τι απαντήσατε στην Πρόεδρο; Οτι το παιδί που «θα πηγαίνει στο «Ελπίδα» θα μπορεί να έχει και πράγματα που δεν μπορεί να έχει στο δημόσιο νοσοκομείο»  γιατί είναι ΝΠΙΔ όπως το Παπαγεωργίου. Και όταν η Πρόεδρος σας είπε ότι συγκρίνεται ανόμοια πράγματα, καθώς το Παπαγεωργίου είναι ένα κανονικό νοσοκομείο, ενώ το Μαριάννα Βαρδινογιάννη ΕΛΠΙΔΑ  είναι ένα κτίριο με 4 μόνο νοσηλευτικές μονάδες, εσείς είπατε ότι «το «Παπαγεωργίου» δεν έχει δίπλα του άλλο νοσοκομείο. Το «Ελπίδα» είναι κολλητά με το «Αγία Σοφία»». Ομολογείται λοιπόν ότι το Μαριάννα Βαρδινογιάννη ΕΛΠΙΔΑ δεν θα γίνει πλήρες νοσοκομείο και απλά επιλέγετε να διαλύσετε τα δύο δημόσια νοσοκομεία, με την υποχρεωτική μεταφορά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΛΠΙΔΑ προς χάριν της διείσδυσης των ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης. Μιλάμε για παιδιά με καρκίνο, κ. Υπουγέ.

Τέλος όσον αφορά τις ρυθμίσεις για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης, σας λέμε ξανά και ξανά ότι συνεχώς θα βρίσκεστε σε αδιέξοδο γιατί δεν υπάρχει στρατηγική για το φάρμακο. Η δημόσια δαπάνη είναι εκτός ελέγχου, το clawback των εταιρειών έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, οι τιμές σε φάρμακα καθημερινής χρήσης έχουν αυξηθεί πολύ,  οι μεγάλες ελλείψεις βασικών σκευασμάτων στην αγορά παραμένουν και, κυρίως, η συμμετοχή των ασθενών στο κόστος έχει γίνει δυσβάστακτη. 

Για αυτό σας καταθέσαμε ως Νέα Αριστερά τα βασικά στοιχεία μιας νέας εθνικής φαρμακευτικής στρατηγικής :

α. Σταδιακή αναπροσαρμογή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στο πλαίσιο της σύγκλισης της συνολικής δημόσιας δαπάνης υγείας με το μέσο όρο της ΕΕ ( 7,5% του ΑΕΠ) .

β.  Καλά μελετημένα μέτρα εξορθολογισμού της δαπάνης ( αναβάθμισης του μηχανισμού αξιολόγησης της προστιθέμενης  θεραπευτικής  αξίας των νέων φαρμάκων  και διαπραγμάτευσης των τιμών τους ), και επιστημονικά τεκμηριωμένου ελέγχου της συνταγογράφησης.

γ. Συνολική μείωση της συμμετοχής των πολιτών στο κόστος των φαρμάκων  ( σήμερα η κατά κεφαλή ιδιωτική δαπάνη φαρμάκου στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη) και στοχευμένη ανακούφιση ειδικών κατηγοριών ( πχ χρόνιοι ασθενείς με χαμηλά εισοδήματα , χαμηλοσυνταξιούχοι κλπ) .

δ. Δικαιότερη κατανομή του clawback της φαρμακοβιομηχανίας με «εργαλείο» τους κλειστούς προϋπολογισμούς ανά θεραπευτική κατηγορία

Για όλους τους παραπάνω λόγους καταψηφίζουμε το παρόν νομοσχέδιο.

Βίντεο εδώ

Μοιράσου το: