Θεανώ Φωτίου: Σταγόνα στον ωκεανό των έμφυλων ανισοτήτων στη χώρα μας η ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας

  • Σταγόνα στον ωκεανό των έμφυλων ανισοτήτων στη χώρα μας  η ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας
  • 3 χρόνια εξαπάτηση των αναπήρων και των παιδιών από τις κυβερνήσεις Μητσοτάκη για πιλοτικά προγράμματα αναπηρίας και προσχολικής φροντίδας
  • Το πρόγραμμα ΑΘΗΝΑ για την προσχολική αγωγή είναι να σημαντικό, δυστυχώς μόνο πιλοτικό, πρόγραμμα με ασαφείς όρους και εργαλεία

Μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής επί του Σ/Ν για την ενσωμάτωση Οδηγίας για την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα Δ.Σ. εισηγμένων και μη επιχειρήσεων και πιλοτικά προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης για ανάπηρους και παιδιά, η Θ. Φωτίου τόνισε:

Η ακρόαση των φορέων ενίσχυσε όσα είχαμε διαπιστώσει από την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου. Αν έβαζα ένα τίτλο στο μέρος για την ενσωμάτωση της Οδηγίας θα ήταν «σταγόνα στον ωκεανό τον έμφυλων ανισοτήτων και στο χάσμα μεταξύ των φύλων στη χώρα μας». Διότι, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Κεφαλαιοαγοράς, η ποσόστωση τουλάχιστον 33% γυναίκες στα Δ.Σ. των Δ.Σ. αφορά όλες κι όλες 37 μεγάλες εταιρείες από τις 130 εισηγμένες.    Εμείς προτείνουμε να  ορισθεί υποχρεωτικό ποσοστό 40% συμμετοχής γυναικών στο σύνολο των μελών (εκτελεστικών και μη) των εισηγμένων και μη εισηγμένων εταιρειών και των εταιρειών και Οργανισμών του Δημοσίου, ανεξαρτήτως μεγέθους και ποσού κερδών. Διότι, όπως δείχνει το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας:

  • Βρισκόμαστε στην 4η θέση από το τέλος στο δείκτη ισότητας φύλων: 59,3&% έναντι ευρωπαϊκού Μ.Ο. 71%
  • Το ποσοστό γυναικών ως μέλη Δ.Σ. των μεγάλων εισηγμένων εταιρειών είναι 22,8% έναντι 77,8%  Μ.Ο. στην Ευρώπη
  • Μέσες  μηνιαίες αποδοχές 18% περισσότερο οι άνδρες από τις γυναίκες (1802 έναντι 1524 €)
  • Μέση διάρκεια εργασιακού βίου: 7 χρόνια λιγότερα οι γυναίκες (37,3 οι άντρες 30,3 οι γυναίκες), συνεπώς μικρότερες συντάξεις.
  • Ποσοστό φίλου που κάνει δουλειές του σπιτιού καθημερινά: 67% γυναίκες 27,2% άντρες (πρόκειται για την απλήρωτη επιπλέον εργασία φροντίδας του σπιτιού και των μελών της οικογένειας, αναπήρων, ηλικιωμένων κ.λπ).
  • Χάσμα φύλων στην φτώχεια: 6 φορές αυξήθηκε η φτώχεια για τις γυναίκες επί κυβερνήσεων Μητσοτάκη  ενώ ο κίνδυνος φτώχειας για τις ηλικιωμένες γυναίκες αυξήθηκε κατά 38,5%. Οι  φτωχοί αυξήθηκαν επί ΝΔ κατά 126.000 πολίτες κι από αυτούς οι 107.000 ήταν γυναίκες.
  • Ενώ η ανεργία στο διάστημα 2019-2024 πέφτει το χάσμα των φύλων αυξάνεται. 72% το ποσοστό ανεργίας επί ΝΔ ενώ το 2019 ήταν 57%.
  • Ενώ τριπλασιάστηκαν οι γυναικοκτονίες από τον σύντροφο, στοιχείο που στην Ευρώπη συνυπολογίζεται ως βία κατά των γυναικών στον δείκτη ισότητας των φύλων ενώ η Ελλάδα δεν δίνεις στοιχεία.

    Και η βουλεύτρια συνέχισε: Αν έβαζα τίτλο στο  Δ΄ μέρος θα ήταν: 3 χρόνια εξαπάτηση των αναπήρων και των παιδιών από τις κυβερνήσεις Μητσοτάκη για πιλοτικά προγράμματα αναπηρίας και προσχολικής φροντίδας που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ ή συνεχίζουν να εφαρμόζονται ενώ είναι τελείως αποτυχημένα, όπως αυτό του Προσωπικού Βοηθού. 
  • Στο άρθρο 20 οι παρεμβάσεις προσβασιμότητας που νομοθετήσατε το 2022 δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Ενώ η αδυναμία άμεσης καταχώρησης των πιστοποιήσεων αναπηρίας στο Ψηφιακό Μητρώο αναπήρων, αποδεικνύει ότι το Μητρώο αυτό δεν είναι τελικά πραγματικά ψηφιακό. 
  • Ομοίως ποτέ δεν ξεκίνησε το νομοθετημένο το 2022 πρόγραμμα προώθησης στην εργασία ατόμων στο φάσμα του αυτισμού.  \Για δε το πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού επιβεβαιώθηκε από κυβερνητικά χείλη η πλήρης αποτυχία του: Οχι μόνον ο αριθμός των ωφελούμενων του πιλοτικού προγράμματος ήταν εξαιρετικά μικρός (2000 άτομα) σε σχέση με τις ανάγκες, αλλά το πρόγραμμα εφαρμόστηκε με τόσο στρεβλό τρόπο, με κλήρωση μέσω αλγορίθμου, και περιοριστικούς όρους και κακές συνθήκες για τους προσωπικούς βοηθούς, που σήμερα μόνον 1300 άτομα έχουν καλυφθεί (υποεκτέλεση 35%). Και τώρα επεκτείνετε το πιλοτικό έως το 2027, χωρίς να το αλλάζετε στο παραμικρό. Π.χ. συνεχίζοντας να αποκλείετε ασθενείς σπάνιων παθήσεων που το 50% είναι κάτω της ηλικίας που απαιτείται για να αποκτήσουν προσωπικό Βοηθό. Ενώ η πανελλαδική εφαρμογή δεν θα έχει χρήματα μετά το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και αππλώς δεν θα υλοποιηθεί.
  • Στο άρθρο 23 προβλέπετε την καταβολή του μισού των επιδομάτων ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ με προπληρωμένη κάρτα. Δεν καταλαβαίνετε ότι δεν είναι οι επιδοτούμενοι ευάλωτοι αυτοί που ευθύνονται για το μαύρο χρήμα στη χώρα μας; Και βάζετε στο πρόγραμμα 10,3 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι ένα μεγάλο φαγοπότι για ιδιωτικές εταιρείες πληροφορικής και τράπεζες για ένα αχρείαστο σύστημα έκδοσης και αποστολής πλαστικών καρτών μέσω των ΕΛΤΑ. Ενώ την ίδια στιγμή δεν συντηρείτε  το πρόγραμμα που παραλάβατε το 2019, δεν ενισχύετε  το αποψιλωμένο προσωπικό του φορέα και ούτε τα Κέντρα Κοινότητας που σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΑ τρέχουν όλα τα προγράμματά του.

    Και η Θ. Φωτίου κατέληξε: Το τελευταίο κεφάλαιο του νομοσχεδίου αφορά την αντικατάσταση του βλαπτικού και αντιπαιδαγωγικού προγράμματος ΚΥΨΕΛΗ που πετάξατε στον σκουπιδοτενεκέ από το νέο ΑΘΗΝΑ – «θεμελιώνοντας το μέλλον των παιδιών μας».  Αν εδώ έβαζα έναν τίτλο θα ήταν: «ένα σημαντικό πρόγραμμα, δυστυχώς μόνον πιλοτικό και ασαφές ως προς τους όρους και εργαλεία που θα εφαρμόσει και που θα φτιαχτούν αφού πρώτα το ψηφίσουμε στη Βουλή.  Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι τα ψυχομετρικά στοιχεία του, ποια η αναλογία παιδαγωγών προς παιδιά στους Β/Ν σταθμούς που θα το εφαρμόσουν, δεν υπάρχει π/υ για την εκπαίδευση των παιδαγωγών, παραμένει αδιευκρίνιστο το πρόγραμμα της εκπαίδευσης όπως και η αναλογία παιδαγωγών πρώιμης ηλικίας προς βρεφονηπιοκόμους που ήδη υπηρετούν σε σταθμούς.

    Επιπλέον η υλοποίηση του ΚΥΨΕΛΗ, το 2021, ήταν όρος για να πάρουμε χρήματα από το πρόγραμμα child guarantee για vouchers για Βρεφονηπιακούς σταθμούς. Αφού αυτό δεν έγινε, φοβούμαστε ότι δεν θα υπάρχουν του χρόνου ευρωπαϊκοί πόροι για τα vouchers.

    Αλλά το χειρότερο είναι ότι η πανελλαδική  εφαρμογή θα απαιτήσει τουλάχιστον 5 έως 10 χρόνια και αν δεν υπάρχουν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι αμφίβολο αν θα υλοποιηθεί.

Βίντεο εδώ

Μοιράσου το: