Κατά τις παρεμβάσεις της σε πολιτική συζήτηση με θέμα ‘Στρατηγικές κατά της Κερδοσκοπίας και Στεγαστική Χρηματοδότηση’ στην εκδήλωση ΣΤΕΓΑΣΗ: ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ που συνδιοργάνωσαν το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το Ιδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το transform!europe, η βουλεύτρια Νότιου Τομέα Αθηνών, Θεανώ Φωτίου, επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
- Τα τελευταία 6 χρόνια η στεγαστική κρίση στην Ελλάδα επιδεινώνεται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του καθεστώτος Μητσοτάκη που αποσκοπούν στην αντίστροφη αναδιανομή εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.
- Με συνειδητή ενίσχυση του real estate. Με φοροαπαλλαγές μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Με χιλιάδες πλειστηριασμούς και εκχώρηση σε funds εκατοντάδων χιλιάδων ήδη “κόκκινων” δανείων. Με προγράμματα όπως το “Σπίτι μου” που λειτουργούν προς όφελος τραπεζών και κατασκευαστικών εταιρειών, σπαταλώντας δημόσιους πόρους και επιβαρύνοντας χιλιάδες νέους με δανειακά βάρη τριακονταετίας.
- Η απελπιστική αυτή κατάσταση επιδεινώνεται από την έκρηξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb, τον υπερτουρισμό και την Golden Visa.
- Με πρόταγμα “Η κατοικία είναι δικαίωμα”, οι προτάσεις της Νέας Αριστεράς αναπτύσσονται σε τρεις άξονες:
- Ο 1ος άξονας είναι: Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ Περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις: Αύξηση του ελάχιστου χρόνου μίσθωσης (4 + 2 χρόνια). Ανώτατο επιτρεπόμενο ενοίκιο (πλαφόν) και όριο αύξησης σε ισχύον ενοίκιο σε συνάρτηση με τον ΔΤΚ και άλλα σχετικά κριτήρια. Διπλασιασμός του ύψους του στεγαστικού επιδόματος και διεύρυνση των δικαιούχων με διασφάλιση μη αύξησης του καταβαλλόμενου ενοικίου. Επέκταση της επιδότησης ενοικίου στις κοινωνικές κατηγορίες που δαπανούν για στέγαση πάνω από το 30% του εισοδήματός τους. Σταμάτημα των πλειστηριασμών – αντικειμενικά κριτήρια για υποχρεωτική, εκ μέρους Τραπεζών και funds, αποδοχή αποτελέσματος διαπραγμάτευσης .
- Ο 2ος άξονας είναι: Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΩΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, ΟΧΙ ΩΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ. Περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις: Δραστικό περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης με κατάργηση δικαιώματος εταιρειών και δημοσίου να εκμεταλλεύονται ακίνητα ως airbnb, και με διατήρηση του δικαιώματος για φυσικά πρόσωπα, για μια κατοικία ανά ΑΦΜ υπόχρεου και συζύγου. Κατάργηση της golden visa.
- Ο 3ος άξονας είναι: Η ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΡΟΣΙΤΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ. Περιλαμβάνει παρεμβάσεις όπως: Δημιουργία Τράπεζας Ενοικιαζόμενης Στέγης από ενεργές κατοικίες ιδιωτών που θα παραχωρούνται για διάστημα 6-10 ετών έναντι ενός ελκυστικού πακέτου παροχών στους ιδιοκτήτες. Δημιουργία αποθέματος 22.000 κοινωνικών κατοικιών που θα διατεθούν με ευνοϊκό μίσθωμα. Θα χρησιμοποιηθούν κτίρια και γη δημόσιας, δημοτικής και εκκλησιαστικής περιουσίας. 10.000 νέες φοιτητικές κλίνες μέσω ανακαίνισης δημόσιων ακινήτων. Πρόβλεψη ποσοστού κοινωνικών κατοικιών για δημόσιους υπαλλήλους που υπηρετούν σε στεγαστικά επιβαρυμένες περιοχές. Ανακαίνιση και ενίσχυση της ανθεκτικότητας του οικιστικού αποθέματος για νοικοκυριά χαμηλών εισοδημάτων με 100% κάλυψη των δαπανών ενεργειακής αναβάθμισης. Ενίσχυση συνεταιρισμών κατοίκων και ενεργειακών κοινοτήτων. Αποφασιστική καταπολέμηση της αστεγίας, εφαρμογή της ευρωπαϊκής στρατηγικής «πρωτίστως η στέγαση” ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα μέχρι το 2030.
- Παράλληλα προτείνουμε συγκεκριμένα θεσμικά μέτρα που λειτουργούν οριζόντια ενισχύοντας τις παρεμβάσεις σε όλους τους άξονες: Αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε το δικαίωμα σε προσιτή και αξιοπρεπή στέγη να κατοχυρώνεται ως θεμελιώδες δικαίωμα που το διασφαλίζει η πολιτεία. Δημιουργία Δημόσιου Φορέα που θα σχεδιάζει και εφαρμόζει την δημόσια πολιτική στέγασης και κοινωνικής κατοικίας σε συναρμοδιότητα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δημιουργία Στεγαστικού Ταμείου ώστε να συγκεντρωθούν όλοι οι χρηματοδοτικοί πόροι για την ανάπτυξη μη κερδοσκοπικής κατοικίας. Δημιουργία ειδικής υπηρεσίας στο Συνήγορο του Πολίτη για προστασία του δικαιώματος στην κατοικία. Στήριξη κοινωνικών οργανώσεων που υπερασπίζονται το δικαίωμα στέγασης. Ολοκληρωμένος πολεοδομικός σχεδιασμός, περιβαλλοντικά βιώσιμος, με προστασία της χωρικής διάστασης της κατοικίας και στόχο την κοινωνική συμπερίληψη.
Βίντεο εδώ