Τη γενικόλογη δέσμευση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νικόλαου Τσάφου, ότι θα εφαρμόσει τα όσα προβλέπει ο νόμος για τις «δήθεν» ενεργειακές κοινότητες στα Ακαρνανικά Ορη, δηλαδή τις εταιρείες στην πραγματικότητα που έχουν καταχραστεί το θεσμικό πλαίσιο για τις ενεργειακές κοινότητες, απέσπασε η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα, κατά τη συζήτηση σχετικής ερώτησης στη Βουλή.
Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία που έχουν καταθέσει εδώ και καιρό, και άρα είναι σε γνώση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σε κοινή τους ανακοίνωση είκοσι δύο (22) περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπου ζητούν να διερευνηθεί η νομιμότητα της αδειοδότησης δεκαπέντε (15) Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Ορη που, ενώ παρουσιάζονται ως έργα «Ενεργειακών Κοινοτήτων», στην πραγματικότητα βρίσκονται υπό τη διοίκηση και διαχείριση μεγάλης Κυπριακής εταιρείας.
Για να ξεπεραστεί δε, το νομικό κόλλημα του νόμου 4513/2018 που δεν επιτρέπει σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα να είναι μέλη ταυτόχρονα σε δύο η περισσότερες ΕΚΟΙΝ που δραστηριοποιούνται στην ίδια περιοχή, στις «δήθεν» ενεργειακές κοινότητες, τα έξι ίδια άτομα εμφανίζονται στη σύνθεση της κάθε ΕΚΟΙΝ όχι ως φυσικά πρόσωπα, αλλά ως νόμιμοι εκπρόσωποι διαφορετικών νομικών προσώπων (Μονοπρόσωπων Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών – ΜΙΚΕ).
Η Πέτη Πέρκα κατέθεσε μάλιστα στα πρακτικά της Βουλής τα ίδια ονόματα που επαναλαμβάνονται ως εκπρόσωποι διαφορετικών ΜΙΚΕ στις διάφορες «δήθεν» ενεργειακές κοινότητες. Τρομερή σύμπτωση χαρακτήρισε δηκτικά το γεγονός ότι, οι τέσσερις (4) δήθεν ενεργειακές κοινότητες -για τις οποίες κατέθεσε και τα σχετικά έγγραφα- έκαναν Γενική Συνέλευση την ίδια ακριβώς ημερομηνία στις 31.01.2025 αλλά και την ίδια ώρα στις 12:00 το μεσημέρι.
Πρόσθεσε επίσης πως, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, μετά από έρευνα που έκανε στο ΓΕΜΗ, διαπίστωσε ότι πίσω από τις επτά (7) επί έξι (6), δηλαδή τις σαράντα δύο (42) Μονοπρόσωπες Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΜΙΚΕ) που συμμετέχουν στις δήθεν Ενεργειακές Κοινότητες βρίσκεται ως μοναδικός εταίρος με ποσοστό 100% η Κυπριακή εταιρεία AIMS32 CORPORATION LIMITED.
Επειδή όμως η δέσμευση του Υφυπουργού ήταν γενικόλογη ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες μετά από την ολοκλήρωση της έρευνας που διεξάγει, όπως ενημέρωσε, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, η Πέτη Πέρκα υπογράμμισε ότι:
-οποιαδήποτε αδράνεια θα στείλει μήνυμα ότι τέτοιου είδους πρακτικές δεν είναι απλά αποδεκτές, αλλά επιβραβεύονται κιόλας
-η ανάκληση των αδειών για τις «δήθεν» ενεργειακές κοινότητες πρέπει να είναι δεδομένη
-χρειάζεται να προχωρήσει το ΥΠΕΝ άμεσα σε σχετική νομοθετική ρύθμιση η οποία θα διασφαλίζει ότι δεν θα μπορεί να γίνεται καταστρατήγηση των σχετικών νομοθετικών προβλέψεων για τις Ενεργειακές Κοινότητες
Τόνισε επίσης πως, δεδομένου ότι οι επτά (7) «δήθεν» ενεργειακές κοινότητες αποτελούν στην ουσία μία εταιρεία, οι δεκαπέντε (15) αιολικοί σταθμοί κατηγορίας Β αποτελούν έναν αιολικό σταθμό κατηγορίας Α1 και, άρα η περιβαλλοντική τους αδειοδότηση δεν μπορεί παρά να ανακληθεί, αφού δεν εξετάστηκαν ως ενιαίο έργο.
Κλείνοντας την τοποθέτησή της η Πέτη Πέρκα αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα «Απόλλων» ως ένα παράδειγμα κατάχρησης του πνεύματος και του σκοπού των ενεργειακών κοινοτήτων από την ίδια την κυβέρνηση.
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αντί να στηρίξει με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τους Δήμους ώστε, να κάνουν τα δικά τους έργα παραγωγής καθαρής ενέργειας, με το Πρόγραμμα «Απόλλων» , ανέφερε και η αιτιολογική έκθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, επιδιώκει να αξιοποιήσει μεγάλο πλήθος έργων ΑΠΕ ιδιωτών που αγγίζουν τα 8GW, που έχουν οριστική προσφορά σύνδεσης».
«Πολλοί Δήμοι δε, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο Πρόγραμμα «Απόλλων». Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση των Δήμων Χανίων και Ηρακλείου Κρήτης που έχουν κάνει λόγο για ένα Πρόγραμμα που µονοπωλείται από ιδιώτες, εκτοπίζοντας τους ∆ήµους που διεκδικούν ενεργειακό χώρο για τα δροµολογούµενα και για τα κατασκευασμένα έργα».