Παρακάτω τα κύρια σημεία της συνέντευξης του:
Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο ανάμεσα σε δύο πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα ακολουθώντας δυστυχώς την πολική των ΗΠΑ όπως και η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη. Το θέμα της ειρήνης δεν είναι μόνο ηθικό θέμα, αλλά αφορά την καθημερινότητα του πολίτη. Σήμερα οι ευρωπαϊκές elit οργανώνουν αυτό που λέμε οικονομία του πολέμου, δηλαδή, μεγάλοι οικονομικοί πόροι θα κατευθυνθούν σε εξοπλισμούς.
Ενώ οι αγρότες ζητούν 5-6 δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεις για να καλύψουν τα μεγάλα προβλήματα της νέας ΚΑΠ, η ΕΕ αποφάσισε να δώσει 50 δισ. στην Ουκρανία για τον πόλεμο. Είναι δυνατόν να υπάρχουν χρήματα για τους εξοπλισμούς και όχι για την για την υγεία την παιδεία, την κοινωνική προστασία;
Ο πόλεμος δεν είναι κάτι μακρινό για τον Ελληνα. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια αντί να αντί να πάνε σε κοινωνικές δαπάνες, στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης (πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ) και την μετάβαση στην πράσινη οικονομία, πάνε στους εξοπλισμούς. Πόλεμος και βελτίωση της ζωής των ανθρώπων δεν είναι δυνατόν να πάνε μαζί.
Είναι λυπηρό ότι στην Ελλάδα η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη αλλά και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και το κόμμα του κ. Κασσελάκη και το ΠΑΣΟΚ, συμφώνησαν να ψηφιστούν τα κονδύλια για την αγορά των F35, τα οποία είναι αεροπλάνα που δεν αφορούν την αναγκαία άμυνά μας απέναντι στην Τουρκία, η οποία είναι επαρκής και την έχουμε χρυσοπληρώσει, αλλά εντάσσει τη χώρα μας στο νέο ψυχρό πόλεμο στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ με αιχμή εναντίον της Ρωσίας.
Πέντε χώρες, η Ισπανία που είναι χώρα της ΕΕ αλλά και του ΝΑΤΟ, η Μάλτα, η Σλοβενία η Ιρλανδία, μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης, καθώς και η Νορβηγία, αποφασίζουν ότι προχωρούν άμεσα στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Αυτό είναι μία σωστή κίνηση πίεσης για ειρήνη στην περιοχή. Η κυβέρνηση παρά το ότι το προτείναμε, είναι «αγκαζαρισμένη» σε μία μονόπλευρη υποστήριξη των ισραηλινών θέσεων στη Γάζα. Προτείναμε, επίσης, και στις άλλες προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις τις αντιπολίτευσης, από κοινού να πιέσουμε την κυβέρνηση, να αναγνωρίσει και η Ελλάδα το Παλαιστινιακό κράτος. Δυστυχώς δεν υπήρξε απάντηση καμία ούτε από τον κ. Κασσελάκη ούτε από τον κ. Ανδρουλάκη.
Εχουμε και την απόφαση του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, ο οποίος έχει βγάλει μία απόφαση για τον Νεντανιάχου, τον υπουργό πολέμου του Ισραήλ και την ηγεσία της Χαμάς επειδή και οι δύο πλευρές ενέχονται. Οι τελευταίοι στην επίθεση, τη σφαγή και την απαγωγή ισραηλινών, οι άλλοι στα υπέρμετρα αντίποινα και τη συνεχιζόμενη γενοκτονία στη Γάζα.
Η Ελλάδα δεν κάνει τίποτα. Δεν συμμετείχε σε αυτή την προσφυγή την οποία την έκανε η Νότια Αφρική με χώρες της Κεντρικής Αμερικής.
Ο πόλεμος δεν είναι μακρινός για τον Ελληνα πολίτη, το πληρώνουμε σήμερα με ένα κύμα ακρίβειας στην ενέργεια είτε με το πάρτι μίας εγχώριας κερδοσκοπίας, με την κυβέρνηση να τη σιγοντάρει.
Η κυβέρνηση δεν φορολογεί τα υπερκέρδη στα σούπερ μάρκετ, στις τράπεζες στης εταιρίες διύλισης και τις εταιρίες ενεργείας ούτε λαμβάνει μέτρα μείωσης στο ΦΠΑ, στα τρόφιμα ούτε τολμά να βάλει νυστέρι στην κερδοσκοπία που αλωνίζει στη χώρα μας, ούτε ενισχύει με ουσιαστικό τρόπο και με πάγιες πολιτικές το εισόδημα με αυξήσεις, οι οποίες θα είναι ανάλογες με τον πληθωρισμό, με ένα σύστημα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, με συλλογικές συμβάσεις εργασίας διότι μόνο αυτές είναι δυνατόν να αναπροσαρμόζουν το εισόδημα με βάση τις συνθήκες που ζούμε. Βλέπουμε το ΕΣΥ να διαλύεται. την ίδια ώρα που θα κοστίσει 10 δισ. η νέα πολεμική παραγγελία του κυρίου Μητσοτάκη που ψηφίστηκε και από τον κύριο Κασσελάκη.
Η ΝΔ που για μικροπολιτικούς λόγους είχε ταχθεί εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών και στη συνέχεια την αποδέχθηκε, σήμερα και μετά τη νίκη του αδελφού της δεξιού κόμματος VMRO, βρίσκεται μπροστά στις αντιφάσεις της πολιτικής της. Η κ. Μπακογιάννη λέει ότι κακώς δεν ψηφίστηκαν τα Μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία στη Βουλή, ο κ. Βορίδης λέει ότι καλώς δεν ψηφίστηκαν, ο κ. Μητσοτάκης λέει και καλώς και κακώς. Αυτή η κυβέρνηση, ενώ ο πόλεμος είναι στην γειτονιά μας, δεν έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει τη σταθερότητα και να υποστηρίξει την ειρήνη και τα εθνικά συμφέροντα στα Βαλκάνια. Τα Βαλκάνια έχουν ιστορικές επιβαρύνσεις και δεν πρέπει να ξεχειλίσει η σύγκρουση στην περιοχή μας.
Στόχοι Νέας Αριστεράς:
1. Να ηττηθεί η κυβέρνηση του Μητσοτάκη, η Ακρα δεξιά, οι νεοσυντηρητικές κυβερνήσεις και κάθε δεξιά πολιτική από όπου και αν εκπορεύεται. Τούτο σημαίνει μία Ευρώπη και μια Ελλάδα της ειρήνης και όχι του πολέμου.
2. Να αγωνιστούμε για μια Ευρώπη που θα αντιμετωπίσει της κοινωνικές διακρίσεις που σήμερα μεγαλώνουν στην Ευρώπη. Γιατί όταν δεν ενισχύεται το εισόδημα των αγροτών στο όνομα των υπερεξοπλισμών, όταν δεν είναι ισορροπημένα τα εισοδήματα και αφήνονται στην ασυδοσία την εργοδοτική- των μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος των εργαζομένων, τότε για ποια κοινωνική Ευρώπη μιλάμε; Οταν αυξάνει στη χώρα μας η παιδική φτώχεια, όταν η Ελλάδα είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα στην ευρωπαϊκή ένωση (μόνο η Βουλγαρία είναι πίσω από εμάς) χρειάζεται μια ριζική στροφή στην οικονομική πολιτική, αυτή που προτείνει η Νέα Αριστερά. Για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που δε θα βασίζεται μόνο στον τουρισμό και το real estate που με τη σημερινή του μορφή αναπαράγει τις αιτίες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία.
3. Να θέσουμε ακόμη πιο έντονα στο επίκεντρο των πολιτικών αγώνων τα θέματα δημοκρατίας. Τις υποκλοπές, τον έλεγχο των μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα συμφέροντα και την κυβέρνηση. Να υπάρξει δικαιοσύνη για τα Τέμπη και το εγκληματικό ναυάγιο στην Πύλο, που προκλήθηκε από μια αντιπροσφυγική πολιτική, που δε λαμβάνει υπόψη της το διεθνές δίκαιο. Το δικαστήριο στην Καλαμάτα, αθώωσε τους 9 κατηγορούμενους, τους ταλαίπωρους ανθρώπους που ήταν κι αυτοί ναυαγοί, ενώ κρύβονται οι πραγματικοί υπεύθυνοι με μία προσπάθεια συγκάλυψης, ανάλογη με αυτή που γίνεται για το έγκλημα στα Τέμπη.
4. Θέλουμε μια Ευρώπη της ειρήνης, της κοινωνικής συνοχής, της δημοκρατίας και της οικολογίας. πρόβλημα που έχει να κάνει με την κλιματική κρίση και θα επανέρχεται και χρειάζονται αποφάσεις και χρήματα για να υλοποιηθούν αυτές οι αποφάσεις. Χρειαζόμαστε πράγματι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά όχι να σπέρνει η κάθε εταιρεία όπου της επιτρέπει η ελληνική κυβέρνηση ανεξέλεγκτα ανεμογεννήτριες, χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό. Δεν μπορούν να φυτρώνουν παντού φωτοβολταϊκά αντί να έχουμε αγροτική παραγωγή. Χρειάζεται λοιπόν χωροταξία και χρειάζεται να δημιουργηθούν ενεργειακέ ς κοινότητες, δηλαδή, όχι μόνο μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και Δήμο και Ενώσεις πολιτών να κάνουν σε μικρή κλίμακα -ανθρώπινη κλίμακα- μονάδες με ανεμογεννήτριες που θα παρέχουν δωρεάν ρεύμα σε αυτές τις κοινότητες. Και άλλα μέτρα μπορούμε να σκεφτούμε, είναι μεγάλο θέμα το θέμα της κλιματικής κρίσης και όλα αυτά χρειάζονται και την αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση στη χώρα μας.
5. Στήριξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας που απειλούνται από μεγάλους κινδύνους λόγω της κλιματικής κρίσης σε συνδυασμό με την κυβερνητική πολιτική. Στη Θεσσαλία για παράδειγμα έχουμε τον κίνδυνο να εισβάλλουν μεγάλα funds, τα οποία να πάρουν τη γη των αγροτών και να τους μετατρέψουν σε κολίγους στον τόπο τους. Η κυβέρνηση πέρασε ένα νόμο με τον οποίο ιδιωτικοποιείται το νερό και αυξάνεται η τιμή του. Επίσης το ενεργειακό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και έχουμε και funds, ένα ολλανδικό, το οποίο λέγεται ότι έχει ένα δισεκατομμύριο στη γωνία με μια μελέτη που του ανέθεσε η κυβέρνηση για να αγοράσει μικρούς κλήρους στη Θεσσαλία και να δημιουργήσει τη λεγόμενη συμβολαιακή γεωργία δηλαδή γεωργία για το lidl και άλλες επιχειρήσεις που δεν αφορά τις δικές μας ανάγκες και την ανάπτυξη της γεωργίας αλλά αφορούν με μονομερή τρόπο μονοκαλλιέργειες εις βάρος της ισορροπημένης ανάπτυξης της γεωργίας.
6. Ο εκλογικός στόχος της Νέας Αριστεράς είναι η ισχυρή παρουσία της στο νέο Ευρωκοινοβούλιο. Αποχωρήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ που υπό την ηγεσία του κ. Κασσελάκη έχει μετατραπεί σε ένα λαϊκίστικο μόρφωμα με κεντροδεξιά πολιτική κατεύθυνση. Ο χώρος της Ανανεωτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς πρέπει να εκπροσωπηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, όχι λόγω προσωπικής ιδιοτέλειας αλλά γιατί πιστεύουμε ότι αυτός ο χώρος με τις αξίες, το πρόγραμμα του, την ιστορία του ,τις παρεμβάσεις του, μπορεί να απαντήσει στις αγωνίες και τις ελπίδες των ανθρώπων.