Συνέντευξη του Γιώργου Σταθάκη, υποψήφιου ευρωβουλευτή της Νέας Αριστεράς στον ΑΘΗΝΑ 9.84

  • Η ΝΔ έχει διαταράξει ανησυχητικά το βαλκανικό πεδίο σε αντίθεση με την πολύ θετική πολιτική στα Βαλκάνια την οποία παρέλαβε
  • Την ακρίβεια πρέπει να πληρώσουν αυτοί που συσσώρευσαν τον πλούτο από την οικονομική πολιτική της ΝΔ η οποία ενθάρρυνε τον πληθωρισμό των υπερκερδών 
  • Η Ευρώπη να πάρει ειρηνευτικές πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση στην Ουκρανία και να δεσμεύσει πόρους όχι για έναν νέο κύκλο εξοπλισμών αλλά για την επίτευξη των κλιματικών, των στόχων της κοινωνικής ισότητας και την τεχνολογική αναβάθμιση της οικονομίας της.

Αναλυτικά η συνέντευξη στον Αθήνα9.84 για τη βαλκανική πολιτική, την οικονομία/ακρίβεια και τους ευρωπαϊκούς πόρους για την ειρήνη έναντι του πολέμου:

 
ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενα από τα πολύ μεγάλα θετικά της διακυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ήταν η βαλκανική πολιτική δηλαδή ο τρόπος που διαχειρίστηκε τις σχέσεις μας με τα Δυτικά Βαλκάνια στην κατεύθυνση της πλήρους και κανονικής σχέσης μαζί τους και της στήριξης της ευρωπαϊκής τους προοπτικής που θα διαμορφώσει ένα μόνιμο πλαίσιο ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή.
Σε αντίθεση με αυτήν, τα τελευταία 5 χρόνια παρατηρούμε ότι ολόκληρο το βαλκανικό πεδίο έχει διαταραχθεί γεγονός που συνιστά κατεξοχήν πεδίο αποτυχίας της εξωτερικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης.
Σήμερα βλέπουμε ότι οι σχέσεις με την Αλβανία έχουν φτάσει εδώ που έχουν φτάσει, με τη Βόρεια Μακεδονία η κυβέρνηση δεν προχώρησε τα πρωτόκολλα και όσα όφειλε να κάνει, με τη Σερβία οι σχέσεις είναι υποτονικές αν όχι άτολμες, ενώ με το Κόσοβο έχουμε διάφορα παρατράγουδα με τη γνωστή τοποθέτηση της κας Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

 
ΑΚΡΙΒΕΙΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέρα από τον πληθωρισμό κόστους ο οποίος είναι διεθνής παρακολουθούμε στη χώρα μας και έναν πρωτόγνωρο πληθωρισμό υπερκερδών ο οποίος είναι καταγραμμένος πλέον τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και από την Ευρωπαϊκή Στατιστική. Για να καταλάβετε τα κέρδη των 50 εταιρειών που βρίσκονται στο ελληνικό χρηματιστήριο έχουν πάει από το 1% του ΑΕΠ το 2019 στο 5,5%-6% το 2023!
Μιλάμε λοιπόν για έναν ορατό υπερπληθωρισμό απληστίας και κερδών τον οποίο ακριβώς έχει ενθαρρύνει η οικονομική πολιτική της ΝΔ. Εξού και το «παράδοξο» κάποιοι μακροοικονομικοί δείκτες να εμφανίζονται καλοί αλλά ταυτόχρονα τα νοικοκυριά να αισθάνονται ότι το εισόδημά τους έχει μειωθεί.
Οι προτάσεις της Νέας Αριστεράς για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης είναι σαφείς. Την ακρίβεια πρέπει να την πληρώσουν αυτοί που συσσώρευσαν τον πλούτο κατά την περίοδο των διαδοχικών κρίσεων. Αρα φορολόγηση των υπερκερδών, έλεγχος των τιμών και φυσικά αύξηση των μισθών ακολουθώντας όμως το ισπανικό παράδειγμα που σημαίνει πληθωρισμός + ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας + διόρθωση από την επιδείνωση των μισθών τα τελευταία 4 χρόνια.

 
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΠΟΡΟΙ – ΕΙΡΗΝΗ & ΠΟΛΕΜΟΣ

Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ένας παθητικός παίκτης στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά πρέπει να αναλάβει ειρηνευτικές πρωτοβουλίες όπως είχε κάνει και κατά το παρελθόν με τη συμφωνία του Μινσκ. Δεν μπορεί να ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις ΗΠΑ στο συγκεκριμένο θέμα. Χωρίς αυτό η Ευρώπη παγιδεύεται σε έναν νέο κύκλο εξοπλισμών, ανάπτυξης αμυντικής βιομηχανίας ή και την κατά τον Μακρόν ανάπτυξη της άμυνας της Ευρώπης.
Η Ευρωπαϊκή και η Νέα Αριστερά είναι αντίθετες σε αυτό γιατί αναγνωρίζουμε ότι προτεραιότητες αυτή τη στιγμή είναι άλλες. Είναι οι πόροι που χρειάζονται να κατευθυνθούν στην πράσινη μετάβαση και τη συνδεδεμένη με αυτή αγροτική οικονομία. Και είναι φυσικά και εκείνοι που χρειάζονται ώστε η Ευρώπη να εκπληρώσει τη δέσμευσή της να αναπτύξει κάποιες κοινωνικές δαπάνες ικανές να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες ανισότητες.
Αρα λοιπόν αποκλιμάκωση των πολεμικών εντάσεων στην περιοχή και δέσμευση των πόρων όχι για έναν νέο κύκλο εξοπλισμών και ανάπτυξης αμυντικής βιομηχανίας αλλά για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται προκειμένου η Ευρώπη να πετύχει τους κλιματικούς στόχους και να αναβαθμίσει τεχνολογικά την οικονομία της απέναντι στον ανταγωνισμό των ΗΠΑ και της Κίνας.