Συνέντευξη της Νατάσας Ρωμανού, υποψήφιας ευρωβουλεύτριας της Νέας Αριστεράς στον “Εθνικό Κήρυκα”

Οι πολίτες να ψηφίσουν με βάση τις ιδέες, όχι τα συνθήματα

Αποφασίσατε να μπείτε στον χώρο της πολιτικής. Ποιοι είναι οι παράγοντες που σας ώθησαν να πάρετε αυτή την απόφαση;

Ημουν στον πολιτικό χώρο και μάλιστα της Αριστεράς από τα φοιτητικά μου χρόνια. Ποτέ δεν είχα σκεφτεί να πολιτευτώ. Αυτό έγινε την κρίσιμη περίοδο 2015 και μετά, στα χρόνια της κρίσης, της οικονομικής, αλλά και πολιτικής κρίσης. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, καθώς και η κατάπτωση του παλαιότερου πολιτικού προσωπικού στους άλλους χώρους, έδωσε τη δυνατότητα σε νέα πρόσωπα να προωθηθούν και να αναδειχθούν. Η εμπιστοσύνη που μου έδειξαν ήταν μεγάλη και ιδιαίτερα τονωτική. Μου ζήτησαν να συμμετέχω σε δεξαμενές σκέψης, σε πολιτικές ομάδες για το κλίμα, το περιβάλλον, την τριτοβάθμια εκπαίδευση ήδη πριν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Υπήρξα σύμβουλος σχεδόν όλων των υπουργών Παιδείας και Περιβάλλοντος επί ΣΥΡΙΖΑ. Με τον υπουργό Ερευνας και Τεχνολογίας, τον Κώστα Φωτάκη, δουλέψαμε την πρόταση για τη δημιουργία του CLIMPACT, του πρώτου δικτύου για τη κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην Ελλάδα. Ετσι ήταν μάλλον αναμενόμενο, αλλά πολύ τιμητικό, να μου προταθεί από τον Αλέξη Τσίπρα να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών και αργότερα στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.

Ποιες είναι οι αρχές που με βάση αυτές θα πολιτευτείτε και από πού προέρχονται;

Θα πορευτώ με ειλικρίνεια και αμεσότητα. Θέλω η επαφή μου με τους ανθρώπους να είναι ευθεία και όχι μέσα από αντιπροσώπους και δαιδαλώδεις διαδικασίες. Πιστεύω στην δημοκρατία και την ισότητα, όπως την πρεσβεύει η Αριστερά, μέλος της οποίας ήμουν πάντα. Δηλαδή ισότητα απέναντι στο νόμο και στη κοινωνία για όλους. Συνεισφορά στην κοινωνία από όλους ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες του καθενός. Προστασία της φύσης, όχι ως παραλειπόμενο αλλά ως κύρια αρχή που θα διέπει ολόκληρη τη σχέση πολίτη και κράτους με αυτή. Πιστεύω στα ίσα κοινωνικά δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από το φύλο, τη θρησκεία, την καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την κοινωνική ή οικονομική κατάσταση. Επιπλέον κατανοώ ότι το πιο δύσκολο έργο που έχει να επιτελέσει ένας ή μια πολιτικός είναι πώς να συνθέσει τις δικές της αρχές και πιστεύω με τις ανάγκες της κοινωνίας. Δεν θέλω να είμαι άκαμπτη στις απόψεις μου αλλά όταν υποχωρώ θέλω να το κάνω αυτό μεθοδικά και για το κοινό συμφέρον, χωρίς λαϊκισμούς και δημαγωγίες.

 

Ποια είναι τα θέματα που θεωρείτε πιο σημαντικά και θα επιδιώξετε να συνεισφέρετε στην βελτίωσή τους εφόσον εκλεγείτε;

Αν εκλεγώ ευρωβουλευτής θα δουλέψω φυσικά για την απο-ανθρακοποίηση της Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης ώστε να φτάσουμε στις μηδενικές εκλύσεις αερίων του θερμοκηπίου ως το 2050. Θα στοχεύσω στην ανάπτυξη της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών όχι μόνο για την ηλεκτροδότηση, αλλά και για τις μεταφορές και κυρίως για την βιομηχανία και την παραγωγή με στόχο τη κυκλική οικονομία που θα μειώσει την υπερκατανάλωση χωρίς να στοιχίσει στο επίπεδο ζωής μας. Ομως θα εργαστώ ώστε η πράσινη μετάβαση αυτή να είναι δίκαιη κοινωνικά και οικονομικά για όλους τους πολίτες σε όλες τις χώρες. Για παράδειγμα η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα μόνη της να κάνει αυτή την πράσινη μετάβαση, θα εργαστώ ώστε να εξασφαλίσουμε κονδύλια για τις αδύναμες χώρες να μπορέσουν να περάσουν στην νέα εποχή εύκολα και χωρίς καθυστέρηση. Θα καταθέσω νομοσχέδια που θα σκοπεύουν στην κοινή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη, σε όλες τις χώρες, με κοινά κονδύλια. Αλλά γνωρίζοντας ότι τα προβλήματα είναι διαφορετικά σε κάθε περιοχή και απαιτούν άλλες λύσεις. Θα εργαστώ να πείσουμε μαζί και τις άλλες χώρες, τις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά και την Ινδία να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα. Θα διεκδικήσω για την Ελλάδα, που είναι στην πρώτη γραμμή των ακραίων φαινομένων, κονδύλια για την αντιμετώπιση των κλιματικών καταστροφών. Θα παλέψω κατά των εξορύξεων παντού στον Κόσμο.

Στην Ευρώπη επίσης με ενδιαφέρει να ασχοληθώ με θέματα διαφάνειας και θέματα επιρροής στο Κοινοβούλιο και την Κομισιόν από εξω-ευρωπαϊκούς πολιτικούς παράγοντες, αλλά και πολυεθνικές εταιρείας και ειδικά συμφέροντα. Οι Ευρωπαίοι πολίτες, όχι μόνο οι Ελληνες, οφείλουν να γνωρίζουν τι γίνεται στην ΕΕ και πώς παίρνονται οι αποφάσεις. Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να αυξήσουμε την επικοινωνία των πολιτών σε όλες τις χώρες με τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Θέλω όμως και να εργαστώ για να γίνει η Ευρώπη φάρος της Δημοκρατίας, της Ειρήνης, του Πολιτισμού, της Αλληλεγγύης. Να σταματήσουν οι πόλεμοι στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη, να στηρίξουμε και να μεγαλώσουμε τα δημόσια πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ινστιτούτα, να πατάξουμε την Ακροδεξιά που σηκώνει κεφάλι και θα μας στείλει πίσω στα μαύρα χρόνια του μεσοπολέμου. Και φυσικά να αντιμετωπίσουμε θέματα όπως η υπογεννητικότητα και η ανεργία στους νέους, που υποσκάπτουν το μέλλον μας. Είναι πράγματι πολλή η δουλειά που πρέπει να κάνουμε.

Πώς αντιλαμβάνεστε την αριστερή πολιτική, η οποία έχει μια σοβαρή κληρονομιά αφήσει πίσω της, σε μια Ελλάδα σήμερα όπου ο προοδευτικός χώρος έχει χάσει την ταυτότητά του αλλά και τον προσανατολισμό του;

Πιστεύω ότι η επιρροή της Αριστεράς κάνει κύκλους. Βρισκόμαστε ομολογουμένως σε ένα χαμηλό σημείο. Ο κόσμος έχει κουραστεί και απογοητευτεί από τους πολιτικούς και την πολιτική ορθότητα, αναζητάει πρόσωπα που δεν κουράζουν με διαρκή κατήχηση, και που τους αισθάνεται κοντά του. Επιπλέον, ο κόσμος αντιμετώπισε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις, τον κορωνοϊό, την κρίση των μεταφορών, την κρίση των πολέμων, την ακρίβεια, την ανεργία ή τις κακές εργασιακές συνθήκες, την έλλειψη στέγης και άλλα παρόμοια. Υπάρχει φόβος και κυνισμός, η αλληλεγγύη υποχωρεί, καθένας κοιτάει τον εαυτό του. Και αυτό μοιραία οδηγεί σε συντηρητικές πολιτικές επιλογές, που θυσιάζουν τις ελευθερίες για τη δήθεν ασφάλεια, πολιτικές χωρίς όραμα, με βάση όχι το μέλλον, αλλά το πώς θα βγάλουμε το σήμερα. Οδηγεί στην Ακροδεξιά.

Η Αριστερά είναι ελπίδα, αλλά πρεσβεύει την ισότητα και την αλληλεγγύη, και ίσως ο κόσμος σε αυτή τη φάση δεν σκέφτεται έτσι. Ομως όταν τα πράγματα δυσκολέψουν πολύ, τότε θα στραφεί πάλι στην ελπίδα της Αριστεράς, όπως γίνεται πάντα στην Ιστορία. Αρα νομίζω ότι ο κόσμος θα επανέλθει στο χώρο της Αριστεράς, και μάλιστα σύντομα, αρκεί να υπάρχει εκεί κάποιος που να εμπνέει.

Ποιο πιστεύετε είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας αυτή τη στιγμή και πώς θα το αντιμετωπίσετε αν εκλεγείτε;

Υπάρχουν πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα του πολίτη, π.χ. η ακρίβεια, η έλλειψη υποδομών, η ανεργία των νέων, το στεγαστικό κ.λπ., αλλά νομίζω το σοβαρότερο και ίσως το κατεξοχήν υπαρξιακό πρόβλημα είναι η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της. Εργάζομαι στο χώρο αυτό εδώ και περίπου 30 χρόνια, θεωρώ ότι καταλαβαίνω τα φυσικά φαινόμενα πολύ καλά και έτσι ξέρω πού βρίσκονται τα όρια του φυσικού συστήματος. Και είμαστε πολύ κοντά στο όριο που θα αρχίσουν να καταρρέουν τα οικοσυστήματα και οι ανθρώπινες αντοχές. Η υπερθέρμανση του Πλανήτη κινείται με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Πριν 10 χρόνια θεωρούσαμε ότι έχουμε ώς το 2050 για να κάμψουμε εντελώς τις εκλύσεις των αερίων του θερμοκηπίου. Τα τελευταία 2 χρόνια όμως βλέπουμε ότι ο ορίζοντας δράσης είναι πολύ πιο κοντά, μάλλον το 2030. Και η Ελλάδα και η Μεσόγειος βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής με τις εντονότερες μεταβολές από άλλες περιοχές του Πλανήτη. Από την άλλη πλευρά οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, και ιδιαίτερα τα ακραία φαινόμενα, όπως οι πολύ έντονες και παρατεταμένες πυρκαγιές, θα συνεχίζονται και θα αυξάνονται. Ηδη φέτος οι πυρκαγιές ξεκίνησαν 2 μήνες νωρίτερα. Και πέρυσι τέλειωσαν ένα μήνα αργότερα. Οι πλημμύρες της Θεσσαλίας ήταν κάτι το μοναδικό που ξάφνιασε και τους πιο ενημερωμένους επιστήμονες. Το ίδιο και οι φωτιές στη Δαδιά. Η ερημοποίηση είναι πια εδώ. Καταστρέφονται τα δάση, πλημμυρίζουν οι πεδιάδες και αποψιλώνονται τα εδάφη μας. Δεν αντέχει το σύστημα άλλο. Η χώρα μας είναι στο «μάτι του κυκλώνα» και θα ζήσει δραματικά χρόνια στις επόμενες δεκαετίες.

Αν εκλεγώ και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εργαστώ για τη θωράκιση της χώρας και την προστασία των πολιτών από τα ακραία φαινόμενα.

Δεν αρκεί μόνο το σύστημα συναγερμού του 112, χρειαζόμαστε πρόληψη. Χρειαζόμαστε ενίσχυση των επίγειων μέτρων και μέσων για τη πρόληψη και κατάσβεση των πυρκαγιών, ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας και των δασοπυροσβεστών. Χρειαζόμαστε αντιπλημμυρικά έργα παντού, με βάση σχέδιο επικινδυνότητας των υποδομών και των κτιρίων, ενίσχυση του δικτύου υπόγειων υδάτων και φυσικών αποθετήρων νερού.

Χρειαζόμαστε πολιτική προστασία από τις επιπτώσεις των ακραίων φαινομένων στην υγεία, την εργασία, τις υποδομές, τα κτίρια, τους δρόμους κ.λπ. Η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει περισσότερα κονδύλια από την ΕΕ και το πράσινο ταμείο για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να καταλαβαίνουμε την επιστήμη και να οραματιζόμαστε τις κατάλληλες λύσεις.

 

Η ποιότητα ζωής, στην Ελλάδα κρίνεται ως υποβαθμισμένη και ασφυκτική, σύμφωνα με τις έρευνες. Το σημαντικότερο πρόβλημα στη χώρα φαίνεται να είναι η ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί, οι συνθήκες εργασίας, η υγεία και οι συνθήκες περίθαλψης. Υπάρχει απάντηση σε αυτό το περίπλοκο πρόβλημα που ταλανίζει την ελληνική οικονομία και ποια θα είναι η δική σας τοποθέτηση επ’ αυτού;

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα πάσχει σε πολλούς τομείς. Κατά τη γνώμη μου το κράτος χρειάζεται ολική επαναφορά, ίσως επανίδρυση. Δεν δουλεύει τίποτα. Πέντε χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη έφτασαν την Ελλάδα να είναι τελευταία στην Ευρώπη σε διαφάνεια1 για το 2023, και έβδομη από το τέλος στη βιώσιμη ανάπτυξη2, πάνω μόνο από Ρουμανία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Κύπρο και Βουλγαρία. Η Βουλγαρία και η Ελλάδα έχουν το χαμηλότερο Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα (ΑΕΠ) στην Ευρώπη3 και υπάρχουν πενταπλάσιες καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης4 σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Φανταστείτε ότι έχουμε το πιο αργό και ακριβό Ιντερνετ στην Ευρώπη5! Είναι δυνατόν σε χώρα του αναπτυγμένου κόσμου να μη λειτουργεί το σύστημα ασφαλούς λειτουργίας των σιδηροδρόμων; Να συγκρούονται αμαξοστοιχίες; Είναι δυνατό στα δημόσια νοσοκομεία μας να μην υπάρχουν οι υποδομές για να παρασχεθούν υπηρεσίες στους πολίτες; Σε δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας τα τζάμια είναι σπασμένα και πετούν μέσα στους θαλάμους τα πουλιά. Δεν υπάρχουν νοσηλευτές και τα καθήκοντά τους αναγκάζονται να τα καλύπτουν γιατροί. Σε δημόσια σχολεία αναγκάζονται γονείς να φέρνουν το χαρτί της τουαλέτας. Στα πανεπιστήμια δεν υπάρχουν εργαστήρια. Και η πολιτική απάντηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αντί να στηρίξει δημόσια Υγεία και Παιδεία, είναι να στέλνει ασθενείς στα ιδιωτικά νοσοκομεία και φοιτητές σε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η ακρίβεια έχει καταρρακώσει τα ελληνικά νοικοκυριά. Ακρίβεια υπάρχει παντού, και εδώ στη Νέα Υόρκη και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά η ακρίβεια στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς, είναι τρομακτική. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η ριζική αναδιοργάνωση και ο εκμοντερνισμός του κράτους είναι η μόνη λύση.

Τι αγαπάτε περισσότερο στη Νέα Υόρκη που ζείτε και τι σας λείπει από την Ελλάδα;

Λατρεύω τη Νέα Υόρκη γιατί περπατώ παντού όπου θέλω να πάω, ή παίρνω τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας. Δεν έχω αυτοκίνητο και δεν μου λείπει. Αγαπώ τη Νέα Υόρκη για τη πολυπολιτισμικότητά της. Που γνωρίζω ανθρώπους από όλο τον Κόσμο, που ακούω δέκα διαφορετικές γλώσσες κάθε μέρα στο δρόμο, τα διαφορετικά φαγητά και ακούσματα. Η Νέα Υόρκη είναι και άγρια πόλη όμως, με έντονους ρυθμούς και σκληρότητα στις σχέσεις. Αλλά η ζωή εδώ είναι στρωτή, είναι εύκολη όσον αφορά τη σχέση με το κράτος. Αγαπώ τη ζωή που έχουμε φτιάξει εδώ. Αλλά μου λείπει η Ελλάδα πάντα.

Πέρα από την φυσική ομορφιά του τοπίου, μου λείπει ο τρόπος με τον οποίο ζούμε, η βόλτα, το ξέδομα, το γλέντι. Μου λείπει το βάθος της σκέψης των ανθρώπων, η οικειότητα που προκαλούν τα κοινά ερείσματα, οι μουσικές, οι παραδόσεις, τα έθιμα, οι εικόνες, οι κοινές ιστορικές καταβολές. Η Ελλάδα είναι η πατρίδα μου και η Αθήνα η πόλη μου. Μόνο οι μετανάστες μπορούν να καταλάβουν ίσως αυτό που λέω.

Τι είναι αυτό που με ειλικρίνεια θα λέγατε στους ανθρώπους για να σας ψηφίσουν;

Ζητώ από τους πολίτες να ψηφίσουν με πολιτικά κριτήρια, όχι την εξωτερική εικόνα ή την ευφράδεια ή την καταγωγή. Οχι με βάση συνθήματα, αλλά ιδέες και παράδειγμα. Να ψηφίσουν εκείνους που έχουν δώσει δείγματα γραφής της πολιτικής τους θέσης και πρακτικής, αυτούς που μπορείς να τους εμπιστευθείς. Ζητώ από τους πολίτες να ψηφίσουν τη Νέα Αριστερά για το Ευρωκοινοβούλιο που μπορεί και θέλει να ανακόψει την Ακροδεξιά στην Ευρώπη, που θεριεύει και κινδυνεύει να μας κυλίσει πίσω στα μαύρα χρόνια του μεσοπολέμου.

Η Δεξιά δεν τους αντιμάχεται, ίσα ίσα τους χαϊδεύει για να έχει στήριξη. Χρειαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη πραγματικότητα με δικαιοσύνη, ισότητα, αλληλεγγύη και αυτά τα εγγυάται μόνον η Αριστερά. Η Νέα Αριστερά θα είναι μια δυνατή και αποτελεσματική φωνή στο Κοινοβούλιο. Υπάρχουν σπουδαία πρόσωπα στο ψηφοδέλτιό μας, και αν είμαι και εγώ μια από τις 4 επιλογές των ψηφοφόρων, αυτό θα είναι τιμή μου.