Συνάντηση του Προέδρου της Κ.Ο Αλέξη Χαρίτση με Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών

Η Νέα Αριστερά θα κάνει ορατά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παραπληγικά άτομα καταθέτοντας επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή για την αναπηρία

Ο Πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, συνοδευόμενος από τους βουλευτές Θεανώ Φωτίου και Δημήτρη Τζανακόπουλο επισκέφτηκαν τα γραφεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών και συζήτησαν με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και ειδικότερα τα παραπληγικά άτομα στη χώρα.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου αφού αναφέρθηκαν στο σημαντικό έργο της περιόδου 2015 -2019 για τα άτομα με αναπηρία σε δύσκολες εποχές, εστίασαν στα επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αρχικά αναφέρθηκαν στα προβλήματα επιβίωσης, αφού είναι γνωστό ότι οι ανάγκες των παραπληγικών είναι πολύ μεγάλες με αποτέλεσμα ο κίνδυνος φτωχοποίησης τους να είναι ορατός. Στο πλαίσιο αυτό τόνισαν ότι είναι αναγκαία τόσο η αύξηση των επιδομάτων και η δωρεάν παροχή των εργαλείων αξιοπρέπειας όπως αμαξίδια, τεχνητά μέλη κλπ όσο και η εξασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όσον αφορά στη στέγη, στην εργασία και στην εκπαίδευση. Επιπλέον, μείζον ζήτημα αποτελεί η έλλειψη προσβασιμότητας σε όλα τα επίπεδα, στο φυσικό, στο δομημένο και στο ψηφιακό περιβάλλον, αφού καθιστά τα άτομα με αναπηρία αόρατα με σοβαρές συνέπειες στην κουλτούρα που αναπτύσσεται στην ελληνική κοινωνία ως προς την αναπηρία. Ειδικότερα, η έλλειψη προσβασιμότητας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αποτελεί πολύ σημαντικό φραγμό στην ένταξή τους στην κοινωνία. Τέλος, όσον αφορά το πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού Αναπήρου συνομολογήθηκε ότι αφενός πρέπει να διορθωθεί αφού δημιουργεί εμπόδια στην ένταξη τόσο των ανάπηρων σε αυτό όσο και στην εργασία των προσωπικών βοηθών (ηλικιακό όριο στα 65 έτη, απαγόρευση συμμετοχής συγγενικών προσώπων, γονέων ή συζύγων), αφετέρου πρέπει να επεκταθεί ώστε να συμπεριλαμβάνει όλα τα άτομα με αναπηρία που έχουν ανάγκη.

Ο Αλέξης Χαρίτσης από τη μεριά του αναφέρθηκε στις προτάσεις της Νέας Αριστεράς που συμπίπτουν με τα αιτήματα του Συλλόγου και δομούνται σε 4 άξονες: Α) προτάσεις για την καθημερινότητα των αναπήρων, Β) προτάσεις για δια βίου εξασφάλιση των αναπήρων, Γ) προτάσεις για ουσιαστική μεταρρύθμιση του τρόπου πιστοποίησης της αναπηρίας, Δ) προτάσεις για εφαρμογή της θέσης του αναπηρικού κινήματος: “Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς”.

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς αναγνωρίζοντας ότι είναι κρίσιμο να γίνουν ορατά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και τα παραπληγικά άτομα ειδικότερα, δεσμεύτηκε ότι η Νέα Αριστερά θα καταθέσει επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή ώστε να υποχρεωθούν όλοι οι Υπουργοί της κυβέρνησης να απαντήσουν τί κάνουν για τα άτομα με αναπηρία στον τομέα ευθύνης τους.