Στις 24 Σεπτεμβρίου έγινε στις Βρυξέλλες μια εκδήλωση με θέμα: “Στον δρόμο για την Ψηφιακή Ευρωπαϊκή Ανεξαρτησία”. Διοργανωτές ήταν οι Πράσινοι μαζί με το S&D, το ΕΛΚ και το Renew.
Το θέμα αφορούσε τα βήματα που έχουν γίνει και αυτά που σχεδιάζονται ώστε η Ε.Ε. να αυξήσει σημαντικά τον βαθμό ανεξαρτησίας της κυρίως από τις Η.Π.Α., οι οποίες χρησιμοποιούν τις ολιγαρχικές εταιρείες τους στον τομέα της τεχνολογίας για να εξυπηρετήσουν τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια. Η συγκέντρωση της Τεχνολογίας στα χέρια λίγων γίνεται συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Αν μια τεχνολογική επιχείρηση εμφανίζει δυναμική ανάπτυξης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εξαγοραστεί από μία εκ των εταιρειών – δεινοσαύρων που αναφέρθηκαν παραπάνω και οι οποίες χρησιμοποιούν την τεράστια συγκεντρωμένη εξουσία για να εξυπηρετούν την εκάστοτε αμερικανική κυβέρνηση παίρνοντας βέβαια τα απαιτούμενα ανταλλάγματα. Η στρατηγική διείσδυσης των Η.Π.Α. μέσω των εταιρειών Τεχνολογίας έχει προκαλέσει την αντίδραση των οικονομικά ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών τα οποία προσπαθούν να αναπτύξουν τρόπους άμυνας και προστασίας από τον αμερικανικό επεκτατισμό. Η ψηφιακή ανεξαρτησία, η ασφάλεια των επικοινωνιών και η ιδιωτικότητα είναι πλέον ζητήματα πρώτης γραμμής για τα Ευρωπαϊκά κράτη.
Στην κατεύθυνση αυτή, ας αναφέρουμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:
● Στη Γαλλία της διακυβέρνησης Μακρόν το Interdepartmental Digital Directorate ανέπτυξε σύστημα ασφαλούς, κρυπτογραφημένης επικοινωνίας(Tchap) για τους κρατικούς οργανισμούς και άλλους δημόσιους φορείς. Η εφαρμογή Tchap λειτουργεί αποκεντρωμένα και έτσι ο κάθε οργανισμός διατηρεί τοπικά όλα τα δεδομένα των
επικοινωνιών. Αποφεύγεται έτσι η μεταφορά δεδομένων σε κάποιον πάροχο cloud πιθανής αμερικανικής προέλευσης.
● Στη Γερμανία η δημόσια εταιρεία Zentrum Digitale Souveränität(ZenDiS) αναπτύσσει λύσεις ψηφιακής αυτονομίας, ανοικτού κώδικα, τις οποίες εφαρμόζει στον Γερμανικό Δημόσιο Τομέα. Το OpenDesk είναι ένα σύνολο εφαρμογών για τη δημόσια διοίκηση που λειτουργεί αποκεντρωμένα με τοπική ιδιοκτησία όλων των δεδομένων και κρυπτογράφηση των επικοινωνιών.
Ο ολιγαρχικός καπιταλισμός των εταιρειών τεχνολογίας κυριαρχεί στις ζωές μας, στην Εργασία, στην Παιδεία, στην Υγεία, υλοποιώντας επιχειρηματικό μοντέλο παρακολούθησης και χειραγώγησης. Αναπτύσσεται με αυξανόμενο ρυθμό, με τεράστιες επενδύσεις σήμερα και στην Τεχνητή Νοημοσύνη, επενδύσεις που έχουν αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και επιβάλλουν όχι μόνο την απόσβεσή τους αλλά και το ανάλογο κέρδος με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο. Ενώ λοιπόν η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να εφαρμοστεί αποκλειστικά για το Κοινό Καλό, στα χέρια του Κεφαλαίου εφαρμόζεται ακόμη και για βομβαρδισμούς Παλαιστινίων στα σπίτια τους(Project Nimbus – σύμπραξη Amazon και Google), γενικότερα εφαρμόζεται όπου υπάρχει μεγάλο Κέρδος και δυστυχώς το Κοινό Καλό δεν πληρώνει αρκετά. Η Νέα Αριστερά οφείλει να καταρτίσει στο ιδρυτικό συνέδριό της αλλά και στο προγραμματικό που θα ακολουθήσει, ένα πλήρες, ολιστικό σχέδιο διακυβέρνησης, με στόχο τον Σοσιαλισμό. Ομως ο Σοσιαλισμός δεν πρόκειται να επιτευχθεί, ούτε να προσεγγιστεί, αν δεν αντιμετωπιστεί ο σύγχρονος παγκοσμιοποιημένος και ίσως πιο σκληρός από ποτέ Καπιταλισμός. Η Νέα Αριστερά οφείλει να καταρτίσει θέσεις και λύσεις αντιμετώπισής του, σε τοπικό αλλά κυρίως σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Οσο αφορά τον ολιγαρχικό καπιταλισμό της τεχνολογίας, οι κατευθύνσεις προς την Ψηφιακή Ανεξαρτησία, την Ασφάλεια και την Ιδιωτικότητα οφείλουν να αποτελέσουν βασικά προτάγματα της. Η δε παραγωγή πολιτικής απέναντι σε αυτού του είδους τον καπιταλισμό απαιτεί ειδικές και διαρκείς διαδικασίες συζήτησης, ενημέρωσης και επιμόρφωσης των μελών της.
Στο Σχέδιο του Καταστατικού που πρόκειται να ψηφιστεί στο ιδρυτικό συνέδριο της Νέας Αριστεράς, στο άρθρο 19 με τίτλο “Ψηφιακό Κόμμα”, περιγράφεται η πρόταση της Επιτροπής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κόμματος. Η πρόταση αυτή δεν καλύπτει κάποιο από τα παραπάνω προτάγματα. Περιγράφει ένα συγκεντρωτικό σύστημα(πλατφόρμα) που θα φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις κάποιου παρόχου, πιθανότατα αμερικανικής προέλευσης. Δεν διασφαλίζεται ρητά η κρυπτογράφηση των επικοινωνιών από άκρο σε άκρο, δεν εξασφαλίζεται η χρήση αποκλειστικά λογισμικού ανοικτού κώδικα, δεν υπάρχει τρόπος να διασφαλιστούν τα έγγραφα, οι συνομιλίες και τα προσωπικά δεδομένα δεκάδων χιλιάδων πολιτικών υποκειμένων από ενδεχόμενη διαρροή και δεν διασφαλίζεται το πεδίο απεύθυνσης γιατί οι διαβαθμισμένοι χρήστες θα μπορούν να βλέπουν και να χειρίζονται δεδομένα που δεν απευθύνονται σε αυτούς. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί και μεγάλοι, μια μαζική διαρροή μπορεί δυνητικά να καταστρέψει το ίδιο το κόμμα. Τέλος, αν δεν ικανοποιούνται τα βασικά προτάγματα της αντιμετώπισης του τεχνολογικού καπιταλισμού στην εσωτερική λειτουργία της Νέας Αριστεράς, είναι απίθανο να ικανοποιηθούν και στις προγραμματικές της θέσεις.
Στα εδάφια 5 και 6 του Αρθρου 19 του Σχεδίου του Καταστατικού, περιγράφεται η μειοψηφούσα πρόταση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Στο εδάφιο 5 περιγράφονται οι διαδικασίες ενημέρωσης και επιμόρφωσης με στόχο τη δυνατότητα παραγωγής πολιτικής απέναντι στον τεχνολογικό καπιταλισμό. Για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου προτείνεται ο ορισμός απο την Κεντρική Επιτροπή πενταμελούς πανελλαδικής επιτροπής. Ακολουθεί το εδάφιο 5 της μειοψηφούσας πρότασης:
5. Στα πλαίσια αυτά η Νέα Αριστερά οφείλει να ενδυναμώσει τον ψηφιακό γραμματισμό των μελών της, τις λειτουργικές, δομικές και κυρίως τις στρατηγικές δεξιότητες που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την κριτική ανάλυση του ψηφιακού περιεχομένου, την κριτική ανάλυση και αξιολόγηση των μέσων που χρησιμοποιούν, όπως αυτά που υλοποιούν επιχειρηματικό μοντέλο παρακολούθησης, την επιδίωξη της ατομικής και συλλογικής ψηφιακής ανεξαρτησίας, της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας. Για αυτόν τον σκοπό, κάθε οργάνωση βάσης ορίζει 2 μέλη της ως υπεύθυνα ψηφιακού γραμματισμού ώστε να διενεργούν εσωτερικές συζητήσεις και σύντομες ενημερώσεις για σχετικά θέματα. Ορίζεται επίσης μια πανελλαδική 5μελής επιτροπή ψηφιακού γραμματισμού και μετασχηματισμού η οποία θα υποστηρίζει και θα συνεργάζεται με τις οργανώσεις βάσης με συνδέσμους τα 2 μέλη ψηφιακού γραμματισμού.
Στο εδάφιο 6 περιγράφει τον τρόπο υλοποίησης του ψηφιακού μετασχηματισμού της Νέας Αριστεράς με βάση τα τρία προτάγματα της Ψηφιακής Ανεξαρτησίας, της Ασφάλειας και της Ιδιωτικότητας και με πρότυπο τις εφαρμοσμένες λύσεις στον Γερμανικό και Γαλλικό Δημόσιο Τομέα. Ακολουθεί το= εδάφιο 6 της μειοψηφούσας πρότασης:
6.Η επιτροπή ψηφιακού γραμματισμού και μετασχηματισμού μαζί με τα μέλη ψηφιακού γραμματισμού από κάθε οργάνωση βάσης επιλέγουν, μετά από έρευνα και αξιολόγηση, τα ψηφιακά μέσα, καθώς και τον τρόπο που αυτά θα χρησιμοποιούνται, για οποιεσδήποτε εσωτερικές διεργασίες. Στο πλαίσιο του στόχου του κοινωνικού μετασχηματισμού, οι επιλογές αυτές οφείλουν να προωθούν τη διαφάνεια με προϊόντα ανοικτού κώδικα, την ψηφιακή ανεξαρτησία, την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των μελών ενός πολιτικού φορέα της Αριστεράς, με κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο. Τα μέλη ψηφιακού γραμματισμού αναλαμβάνουν την εκπαίδευση των υπόλοιπων μελών της κάθε οργάνωσης βάσης στα επιλεγμένα εργαλεία. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κόμματος οφείλει να σέβεται την οργανωτική δομή του επιταχύνοντας, συμπληρώνοντας και επεκτείνοντας τις υπάρχουσες και προβλεπόμενες διαδικασίες. Η κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού οφείλει να είναι αποκεντρωτική και να ακολουθεί τη δομή του κόμματος, επιπλέον μειώνοντας το κόστος αλλά και τα προβλήματα ασφάλειας κρίσιμων προσωπικών και άλλων δεδομένων που θα υπήρχαν σε ένα συγκεντρωτικό σύστημα. Προτείνεται να δημιουργηθεί ένα δίκτυο τοπικών κόμβων οι οποίοι θα εξυπηρετούν τις οργανώσεις βάσης και τις υπόλοιπες τοπικές δομές. Οι τοπικοί κόμβοι θα περιέχουν εφαρμογές διαλόγου, αρχειοθέτησης και ενημέρωσης για τα μέλη της δομής. Οι τοπικοί κόμβοι θα μπορούν να συνδέονται σε ένα δίκτυο με δυνατότητες επικοινωνίας από κόμβο σε κόμβο.
Η Οργάνωση Βάσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης αποφάσισε ομόφωνα να υποστηρίξει στο Συνέδριο την παραπάνω πρόταση των εδαφίων 5 και 6 του Αρθρου 19 του Σχεδίου Καταστατικού.
Θεσσαλονίκη, 2 Νοεμβρίου 2024
Οργάνωση Βάσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης