Συμβολή του Σπύρου Σαμιακού για ΑΠΕ, περιβάλλον.

Λίγα Βασικά για ΑΠΕ – περιβάλλον

Παρ` ότι έχω καταθέσει τος απόψεις μου στο τμήμα ενέργειας –περιβάλλοντος 

θα ήθελα να επισημάνω τα παρακάτω βασικά κατά τη γνώμη μου.

  1. Οι ΑΠΕ έχουν κατά την παραγωγή τους μεγάλο ανθρακικό αποτύπωμα, δηλαδή εκπέμπεται πολύ μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα (CO2 ) για την παραγωγή τους, αλλά  και για την εγκατάστασή τους καταστρέφεται ή δεσμεύεται μεγάλο τμήμα εδάφους. Το επιχείρημα ότι μελλοντικά θα «αποσβέσουν» το CO2  είναι η μισή αλήθεια, αφού με βάση τα τελευταία συμπεράσματα και μελέτες διεθνών οργανισμών η φύση αδυνατεί να απορροφήσει το παραγόμενο από ανθρωπογενείς δράσεις CO2 . Ποσοστό λίγο πιο κάτω του 50% παραμένει πλέον στην ατμόσφαιρα. Αρα το πρόβλημα είναι πως θα ελαττώσουμε τις εκπομπές. Το να βάζουμε Ανεμ/νήτριες και φωτ/κά πέρα από τις ανάγκες τις χώρας, είναι καταστροφή κι όχι πράσινη μετάβαση. Με μέγιστη εγκαταστημένη ισχύ και ζήτηση ενέργειας τα10GW, να θεωρείται κορεσμένη  για αιολική (ανεμογ/τριες) τα 8GWκαι κορεσμένη για ηλιακή (φωτοβ/κά) πάλι τα 8GW. Δηλαδή σύνολο τα 16GWαπό ΑΠΕ. Τα υδροηλεκτρικά δεν υπολογίζονται επειδή χρησιμοποιούνται συνήθως ως εφεδρεία. Καμία νέα άδεια για πέραν αυτών των μεγεθών.
  2. Η έγκριση κάποιων νέων έργων ΑΠΕ θα έχει να κάνει με το μέγεθος και την επίδραση σε άλλες παραγωγικές δραστηριότητες και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τα μικρά αιολικά, κοντά σε οικισμούς, καθώς  και τα υπερυψωμένα φωτοβ/κά σε αγροτική γη να είναι τα κύρια έργα, εκτός από τις ενεργειακές κοινότητες και τα πάνελ στις στέγες που πρέπει να έχουν προτεραιότητα.
  1. Δημόσιος έλεγχος των βασικών ενεργειακών υποδομών – Μείωση τιμών ηλεκτρικής ενέργειας μέσω καθορισμού τιμής ρεύματος από μία κρατική ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) που θα καθορίζει την τιμή ανά ώρα, με βάση το ενεργειακό μίγμα και ένα σταθερό ποσοστό κέρδους (π.χ 8% ) και με βάση την κατώτερη τεχνολογία ανά τομέα (φυσ.αερ, αιολική, ηλιακή κ.λπ.) . Απαραίτητο για τα παραπάνω είναι η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών παντού (οικίες και επιχειρήσεις). Ταχεία απεξάρτηση από το targetmodel και του χρηματιστηρίου ενέργειας.
  2. Εμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας  σε μεταφορές. Η μέγιστη διατροφική και ενδυματολογική αυτάρκεια κάθε χώρας απαραίτητος όρος. Η χώρα μας μπορεί  να αποκτήσει ξανά αγροτοδιατροφική επάρκεια. Απαγορευτικά μέτρα στη χρήση ΙΧ (για κάποιες ώρες και αρτηρίες) Ενταση στη χρήση  κι εξάπλωση των ΜΜΜ
  3. Εγκαιρος σχεδιασμός και εμφατική αξιοποίηση της οδηγίας για την Αποκατάσταση της Φύσης. Συμμετοχή στην άμεση φύτευση 100 δισεκατομμυρίων δέντρων στον πλανήτη (μελέτη ΟΗΕ) και στο ποσοστό που αντιστοιχεί για την Ελλάδα.  Επανασύσταση της δασικής υπηρεσίας στην ευθύνη της οποίας περνούν όλα τα δάση της χώρας για ανάπτυξη, εκμετάλλευση και πρόληψη-πυρόσβεση.
  4. Πλαφόν στον κυβισμό των αυτοκινήτων με αμιγώς θερμικούς κινητήρες και το ίδιο και για τα plug-in υβριδικά που είναι η άμεση μεταβατική λύση. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα ΙΧ αυτοκίνητα είναι μέσο μεταφοράς και όχι μέσο επίδειξης κοινωνικής θέσης.
  5. Τίποτα από τα πάνω δεν μπορεί να επιτύχει αν δεν υπάρξει παγκόσμια και καθολική εκπαίδευση και μόρφωση του πληθυσμού. Μόνο η γνώση και συνείδηση μπορεί να σώσει τον πλανήτη. Η βιομηχανία της μόδας, σαν 4η «χώρα» στη ρύπανση του πλανήτη (μετά από ΗΠΑ, Κίνα και Ινδία) είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ανάγκης αλλαγής καταναλωτικού μοντέλου στη συνείδηση των ανθρώπων.
  6. Θέση της Αριστεράς πρέπει να είναι η οικιακή αποθήκευση ενέργειας και η αποθήκευση ενέργειας από μικρές ή και μεγάλες επιχειρήσεις που θα αναγκαστούν με τον τρόπο αυτό σε εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση της ενέργειας, χρησιμοποιώντας τις σύγχρονες μετεωρολογικές προβλέψεις για προγραμματισμό της κατανάλωσης σε ώρες παραγωγικής αιχμής.  Το παραπάνω είναι απαραίτητπ για την καλλιέργεια συνείδησης εξοικονόμησης ενέργειας.

Σαμιακός Σπύρος

Ο.Μ.  Νέας Αριστεράς Αμαρουσίου Αττικής

Μοιράσου το: