ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ (αντικατάσταση του άρθρου 11 του Σχεδίου)
[Επεξηγηματικό σχόλιο:
Προτείνεται εδώ μια διαφορετική λογική απ’ αυτή του άρθρ.11 του Σχεδίου για τη συγκρότηση των Δικτύων . Το Σχέδιο ουσιαστικά μετονομάζει σε Δίκτυα τα Τμήματα της ΚΕ που είχαμε γνωρίσει μέχρι πρόσφατα. Ουσιαστικά τα προτεινόμενα στο Σχέδιο «δίκτυα» έχουν περισσότερο τα χαρακτηριστικά επιτροπών , βοηθητικών στην ΚΕ. Σε αντίστιξη με αυτό, η πρόταση που κατατίθεται εδώ αφορά σε πανελλαδικές οριζόντιες δικτυώσεις όλων των μελών (και φίλων) που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο θεματικό πεδίο, σε όλη τη χώρα και που συμμετέχουν ισότιμα στην διαδικασία διαμόρφωσης των θέσεων .
Η συγκρότηση Τμημάτων (ως εισηγητικών / βοηθητικών προς την ΚΕ ή την ΠΓ επιτροπών) πρέπει να διατηρηθεί ως κομματική πρακτική, αλλά μόνο για θεματικά αντικείμενα που δεν εμπίπτουν στην καθημερινή ενασχόληση των οργανώσεων , πχ για την εξωτερική πολιτική και άμυνα, τις ευρωπαϊκές υποθέσεις κλπ
Τέλος, είναι απόλυτα αναγκαία – λόγω της ισχνής μέχρι τώρα επιρροής μας- η δημιουργία μιας μόνιμης επιτροπής (παρά την ΚΕ) για την παρακολούθηση της παρουσίας του κόμματος σε συνδικαλιστικούς και επαγγελματικούς φορείς. Είναι μάλλον άστοχο η λειτουργία/ αρμοδιότητα αυτή να ανατίθεται σε «τμήμα εργατικής πολιτικής» ή σε «Δίκτυο για την Εργασία».
Και δύο ακόμα παρατηρήσεις πάνω στο άρθρο 11 :
α) η δημιουργία ομάδων δουλειάς δεν χρειάζεται να προβλέπεται στο καταστατικό . Οι ΟΕ δημιουργούνται κάθε φορά adhoc για συγκεκριμένο έργο και σε οποιοδήποτε πλαίσιο (είτε της ΚΕ, είτε του Δικτύου , είτε της ΝΕ κλπ) και
β) η πρόβλεψη για απόφαση της ΚΕ σχετικά με τον κανονισμό λειτουργίας των δικτύων είναι μάλλον περιττή, καθώς στη συνέχεια του άρθρου αναφέρονται όλα όσα σχετίζονται με τη λειτουργία τους (Γραμματεία, τρόπος ανάδειξης της Γραμματείας, συνεδριάσεις, ολομέλειες κλπ.). Το μόνο που απουσιάζει ως αναφορά είναι το δικαίωμα ή μη των Δικτύων για δημόσιες παρεμβάσεις πάνω σε τρέχοντα ζητήματα χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση στην ΚΕ .]
Η πρόταση
Αρθρο 11.Δίκτυα, Τμήματα και Επιτροπές
1.Από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένα θεματικά πεδία που αποτελούν αντικείμενο ανάπτυξης κοινωνικών επίδικων, δημιουργούνται πανελλαδικά δίκτυα. Στα Δίκτυα εντάσσονται και συμμετέχουν τα μέλη των οργανώσεων εργασιακών χώρων των σχετικών με το συγκεκριμένο θεματικό αντικείμενο, εφόσον υπάρχουν, καθώς και μέλη εδαφικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο πεδίο και δεν ανήκουν σε κάποια εργασιακή οργάνωση. Συμμετέχουν επίσης μέλη και φίλοι του κόμματος με επιστημονική ενασχόληση πάνω στην πολιτική για το συγκεκριμένο πεδίο.
Ενδεικτικά ως πανελλαδικά Δίκτυα, που η συγκρότησή τους επικυρώνεται από την πρώτη συνεδρίαση της ΚΕ, μαζί με την απόφαση για την ανάθεση της σχετικής ευθύνης σε μέλη της, αναφέρονται τα παρακάτω:
Δίκτυο για την Εργασία
Δίκτυο για την Υγεία
Δίκτυο για την κοινωνική πρόνοια
Δίκτυο για την Παιδεία
Δίκτυο για την Αυτοδιοίκηση
Δίκτυο για την φεμινιστική πολιτική
Δίκτυο για τα δικαιώματα
Δίκτυο για τον πολιτισμό
2.Στην αρμοδιότητα κάθε Δικτύου είναι η βασισμένη στο πλαίσιο που καθορίζουν οι συνεδριακές αποφάσεις επεξεργασία των θέσεων του κόμματος πάνω στο συγκεκριμένο θεματικό αντικείμενο. Οι θέσεις που έχει επεξεργαστεί κάθε Δίκτυο κατατίθενται για συζήτηση και έγκριση σε ειδική συνεδρίαση της ΚΕ . Τα Δίκτυα μπορούν επίσης να παρεμβαίνουν δημόσια πάνω σε τρέχοντα ζητήματα σχετικά με το αντικείμενό τους, ύστερα από συνεννόηση με το μέλος του ΠΓ που έχει την ευθύνη παρακολούθησης του συγκεκριμένου πεδίου.
3.Κάθε Δίκτυο συνεδριάζει σε ολομέλεια τακτικά 2 φορές το χρόνο και έκτακταεφόσον προκύπτουν μείζονα ζητήματα .
Στην πρώτη ολομέλεια κάθε Δικτύου που συγκαλείται από τα μέλη της ΚΕ που έχουν αναλάβει την σχετική υπευθυνότητα , αναδεικνύεται, με ψηφοφορία ή συναινετικά, η Γραμματεία και ο/η συντονιστής /τρια με τον αναπληρωτή/τρια του/της . Η Γραμματεία δεν μπορεί να έχει πάνω από 15 μέλη και η θητεία της διαρκεί όσο και αυτή της ΚΕ.
Στο πλαίσιο της Γραμματείας κάθε Δικτύου δημιουργείται Ομάδα Τεκμηρίωσης, με αρμοδιότητα να καταθέτει πορίσματα που συμβάλλουν στην κατάρτιση των εισηγήσεων και προτάσεις για τις δημόσιες τοποθετήσεις πάνω σε τρέχοντα ζητήματα. Στην Ομάδα Τεκμηρίωσης συμμετέχουν και οι συνεργάτες των βουλευτών / τριών από τον αντίστοιχο τομέα της ΚΟ.
Λαμβάνεται μέριμνα ώστε τις συνεδριάσεις της Γραμματείας του Δικτύου , τακτικές ή έκτακτες, να παρακολουθούν και οι βουλευτές/τριες του αντίστοιχου τομέα της ΚΟ.
Με την ευθύνη της Γραμματείας και της Ομάδας Τεκμηρίωσης μπορεί να δημιουργούνται και Ομάδες Εργασίας πάνω σε συγκεκριμένα αντικείμενα και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
4.Ειδική αναφορά για το Δίκτυο Αυτοδιοίκησης
α)Σε κάθε ΝΕ δημιουργείται επιτροπή/ομάδα αρμόδια για την αυτοδιοίκηση. Αυτή απαρτίζεται από εκλεγμένα σε συμβούλια μέλη και φίλους του κόμματος και από μέλη και φίλους που εμπλέκονται ενεργά στις αυτοδιοικητικές παρατάξεις που συμμετέχει/ στηρίζει η Νέα Αριστερά.
β) Από μέλη των επιτροπών των ΝΕ της ίδιας περιφέρειας που δραστηριοποιούνται στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση , δημιουργούνται περιφερειακές επιτροπές αυτοδιοίκησης .
Τα μέλη των επιτροπών των περιπτώσεων #α και #β από όλη τη χώρα, απαρτίζουν το Δίκτυο Αυτοδιοίκησης του κόμματος.
5.Τμήματα της ΚΕ , ως εισηγητικές προς αυτή επιτροπές, δημιουργούνται με σχετική απόφασή της, για αντικείμενα που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα λειτουργίας των κομματικών δομών βάσης, των Νομαρχιακών Επιτροπών και των Δικτύων. Ως τέτοια αντικείμενα αναφέρονται ενδεικτικά η εξωτερική πολιτική και άμυνα,οι ευρωπαϊκές υποθέσεις, η μεταναστευτική πολιτική
Τα τμήματα δημιουργούνται μετά από ανοικτή πρόσκληση που απευθύνουν τα υπεύθυνα για τη συγκρότηση και λειτουργία τους μέλη της ΚΕ. Οι εισηγήσεις των τμημάτων εγκρίνονται σε ειδικές συνεδριάσεις της ΚΕ .
6.Επιτροπή (στο πλαίσιο της ΚΕ) για την παρακολούθηση της παρουσίας του κόμματος σε συνδικαλιστικούς και επαγγελματικούς φορείς.
Ο τρόπος συγκρότησης της επιτροπής αυτής προσδιορίζεται ως εξής:
α)Σε (στο πλαίσιο) κάθε ΝΕ δημιουργείται επιτροπή / ομάδα υπεύθυνη για την παρακολούθηση της παρουσίας του κόμματος σε Α’βάθμιους συνδικαλιστικούς και επαγγελματικούς φορείς της περιοχής. Ανάλογα και για την παρουσία σε τοπικούς φορείς ληπτών υπηρεσιών ή των οικογενειών τους
β)Σε κάθε Δίκτυο συγκροτείται ομάδα παρακολούθησης της παρουσίας του κόμματος σε Α’βάθμιους και Β’βάθμιους συνδικαλιστικούς και επαγγελματικούς φορείς του πεδίου αρμοδιότητας του Δικτύου, καθώς και την παρουσία σε φορείς ληπτών υπηρεσιών ή των οικογενειών τους .
Τα μέλη των επιτροπών / ομάδων των περιπτώσεων #α και #β, μαζί με κομματικά μέλη που ανήκουν σε διοικήσεις Γ’βάθμιων φορέων , απαρτίζουν την παρά την ΚΕ Επιτροπή Παρακολούθησης της παρουσίας σε Συνδικαλιστικούς και Επαγγελματικούς Φορείς.
Αρμοδιότητα της Επιτροπής αυτής είναι η σύνταξη και υποβολή 6μηνιαίων εκθέσεων προς το ΠΓ και την ΚΕ , καθώς και η υποβολή σχετικών εξειδικευμένων προτάσεων των υπο-επιτροπών της για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του ιδιωτικού τομέα, του δημόσιου τομέα, τις επαγγελματικές οργανώσεις επιστημόνων, των αγροτών, των φορέων των μικρών επιχειρήσεων, των συνταξιούχων, τα επιμελητήρια κλπ
7.Οι διαδικασία συγκρότησης των Δικτύων, των Τμημάτων και της Επιτροπής της παρ.6 ολοκληρώνεται μέσα σε 4 μήνες από την λήψη της απόφασης της ΚΕ για τη συγκρότησή τους. Η απόφαση αυτή λαμβάνεται στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΕ από την εκλογή της.