Σημεία της ομιλίας του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου στο σ/ν του Υπ. Πολιτισμού

-Αυτές τις μέρες εξελίσσεται στη Γάζα, στη Ράφα, μια πραγματική γενοκτονία. Παιδιά, γυναίκες, άρρωστοι και άρρωστες, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία, άμαχοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε αυτό το σύγχρονο κολαστήριο και αυτή την εγκληματική πολιτική, την οποία υποστηρίζει ενεργά η ελληνική κυβέρνηση.

-Πρόκειται πραγματικά για το σύνδρομο του υποτακτικού στην εξωτερική πολιτική, όταν έχουμε να κάνουμε με τον πλέον δολοφονικό αποικιοκρατικό ιμπεριαλισμό. Φάνηκε αυτό το σύνδρομο από την αντίδραση της κυβέρνησης εχθές στη Νομική, όπου οι φοιτητές της Νομικής, ακολουθώντας το κάλεσμα των συναδέλφων τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατέλαβαν συμβολικά το κτίριο για να αναδείξουν τη γενοκτονία, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό. Στις Ηνωμένες Πολιτείες η κατασταλτική επιλογή έγινε 15 μέρες μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων και των καταλήψεων. Η κατασταλτική επιλογή στη Νέα Δημοκρατία πήρε μια μέρα, για να δοθεί εντολή εκκαθάρισης της κατάληψης. Τόσο πολύ ενόχλησε το αντιπολεμικό μήνυμα και το μήνυμα αντίστασης απέναντι σ΄ αυτή τη δολοφονική πολιτική του κράτους του Ισραήλ και απέναντι στη διάθεση των φοιτητών να δείξουν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό. Αυτό είναι μόνο ένα δείγμα της αντίληψης που έχετε για την εξωτερική πολιτική.

-Ως προς την αντιπαράθεση της ΝΔ με τα διάφορα ακροδεξιά μορφώματα του ελληνικού κοινοβουλίου για το ποιος είναι πιο πατριώτης, για το ποιος είναι πιο πιστός στα διδάγματα του χουντικού ρητού  “πατρίς, θρησκεία, οικογένεια ” , η τοποθέτηση του κ. Πλεύρη είχε μια βαθιά αντίφαση. Αναφέρθηκε στη συμφωνία των Πρεσπών και είπε ότι η αναφορά της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας στην ορκωμοσία της στον όρο Μακεδονία νομιμοποιείται δήθεν από το άρθρο της Συνθήκης των Πρεσπών που καθορίζει την ιθαγένεια για τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας. Καταλαβαίνετε ότι αυτό αφενός νομιμοποιεί τη στάση της Προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, της δίνει δηλαδή ένα επιχείρημα, αλλά την ίδια στιγμή έρχεται σε πλήρη αντίθεση και αντίφαση με τις αντιδράσεις που προήλθαν από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και αναρωτιέται κανείς για ποιο λόγο αντέδρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλες αυτές οι διεθνείς αντιδράσεις αν ισχύει το επιχείρημα του κυρίου Πλεύρη ότι αυτό το οποίο έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας νομιμοποιείται από τη Συνθήκη των Πρεσπών; Εδώ υπάρχει μια χαρακτηριστική αντίφαση της επιχειρηματολογίας σας.

-Και προσπαθείτε, αφού έχετε μετατοπίσει το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης προς τα άκρα δεξιά, να υπερασπιστείτε τις θέσεις σας με μία ακριβώς αλλοπρόσαλλη πολιτική ρητορεία. Το θέμα όμως εδώ είναι ότι ακριβώς λόγω αυτής της πολιτικής την οποία έχετε ακολουθήσει, δεν έχετε δυνατότητες επανακαθορισμού της εξωτερικής πολιτικής. Είστε εγκλωβισμένοι σε αυτή την αλλοπρόσαλλη στρατηγική και την ίδια στιγμή δεν μπορείτε να εγγυηθείτε μια σταθερή, φιλειρηνική, πολυδιάστατη, ενεργητική εξωτερική πολιτική.

-Το χειρότερο όμως είναι ότι ακόμα και τα αυτοπροσδιοριζόμενα ως προοδευτικά κόμματα θεωρούν ότι μπορούν να αντιπαρατεθούν με τη Δεξιά διολισθαίνοντας στο δικό της γήπεδο. Η μετατόπιση όμως αυτή στο πεδίο της Δεξιάς δεν αφορά μόνο την εξωτερική πολιτική, αλλά όλα τα ζητήματα: τις εργασιακές σχέσεις, τη φορολογική πολιτική, το κοινωνικό κράτος με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τους εξοπλισμούς, το μεταναστευτικό και προσφυγικό. Συζητάμε δηλαδή για μία απόλυτη μετατόπιση της πολιτικής ατζέντας στο πεδίο της Δεξιάς και μετά αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο κερδίζει έδαφος ή φαίνεται να κερδίζει έδαφος η άκρα δεξιά. Και αυτό ακριβώς είναι το δώρο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι μια έμμεση ψήφος εμπιστοσύνης.

-Από την πλευρά της Νέας Αριστεράς εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην ύπαρξη κοινωνικών συμφερόντων αντιτιθέμενων και στην πολιτική αντιπαράθεση επί των πραγματικών ζητημάτων που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, τον μισθό, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι είναι ο ρόλος του Δημοσίου να εγγυάται την καθολική πρόσβαση στην υγεία και τη λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης. Δεν είναι αγκυλώσεις και ιδεοληψίες, αλλά πραγματικά πολιτικά και κοινωνικά επίδικα της εποχής μας.

-Ως απάντηση στο κάλεσμα της κυρίας Μενδώνη να υποστηρίξουμε το νομοσχέδιο αρνούμαστε κατηγορηματικά να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον πολιτισμό που γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες, με άτυπες ομάδες στις οποίες συμμετέχει από το 2016 και η ίδια η κυρία υπουργός μαζί με τη σύζυγο του πρωθυπουργού, την κυρία Γκραμπόφσκι; Και αναρωτιέμαι με ποια ιδιότητα συμμετέχει σε αυτές τις άτυπες ομάδες που ορίζουν το ρυθμό της πολιτιστικής πολιτικής και της μουσειακής πολιτικής στη χώρα;

-Γιατί δεν απαντάτε εδώ και πέντε χρόνια για το ποιοι συμμετείχαν σε αυτή την άτυπη ομάδα, εκτός από εσάς και την κυρία Γκραμπόφσκι. Εμείς τον Πολιτισμό της κυρίας Μενδώνη, των εξωθεσμικών παρεμβάσεων, των ομάδων με προνομιακές σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου δεν πρόκειται να τον στηρίξουμε. Διότι οδηγεί στην παρακμιακή κατάσταση που παρατηρήθηκε στα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας, με μισό προσωπικό, με μισές ώρες λειτουργίας, στο Ηράκλειο, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη όλο το προηγούμενο διάστημα, ενώ τα μουσεία πέρσι -πριν από την “εκσυγχρονιστική” σας  πρωτοβουλία μετατρέποντάς τα σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου- λειτουργούσαν όλη την ημέρα και με 120 ανθρώπους περισσότερους προσωπικό.

-Δεν πρόκειται να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον πολιτισμό της βεντέτας που έχετε ανοίξει με αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες κάθε είδους, εικαστικούς, ηθοποιούς. Ούτε μπορούμε να παρακολουθήσουμε τον αδιαφανή λαβύρινθο αυτής της νομοθετικής πρότασης την οποία φέρνετε, η οποία κρύβει τις προνομιακές σχέσεις αυτής της κυβέρνησης με συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα, είτε αυτά λέγονται Νιάρχος, είτε αυτά λέγονται Λαιμός, είτε αυτά λέγονται Λάτσης. Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο και το κάνουμε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον πολιτισμό και απέναντι στους ανθρώπους του πολιτισμού.

Μοιράσου το: