Σημεία παρέμβασης της Ε. Αχτσιόγλου, κοινοβουλευτικής εκπροσώπου της Νέας Αριστεράς στη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή

«Απαντήσεις στη “σοβαρότητα” και τις θριαμβολογίες του κ. Χατζηδάκη»

«Ο κ. Χατζηδάκης ανέβηκε στο βήμα λέγοντας ότι δεν θα θριαμβολογήσει, γιατί καταλαβαίνει την πραγματικότητα και τις δυσκολίες που βιώνουν οι πολίτες, και επιδόθηκε σε ένα 25λεπτο πλήρους θριαμβολογίας όπως το συνηθίζει», τόνισε η Εφη Αχτσιόγλου στη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2025 στη Βουλή.

Η κ. Αχτσιόγλου απάντησε στα επιχειρήματα του υπουργού Οικονομικών και τους ισχυρισμούς του περί σοβαρότητας και υπευθυνότητας της κυβέρνησης της ΝΔ:

  1. «Για το δημόσιο χρέος: Είπατε ότι με τις πολιτικές σας έχετε πετύχει μία πρωτοφανή μείωση του δημοσίου χρέους. Η αλήθεια είναι ότι το δημόσιο χρέος ως απόλυτο νούμερο δεν μειώνεται αλλά παραμένει σταθερό και το 2025. Τι συμβαίνει; Πρώτο, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ εμφανίζεται μειωμένο διότι κυρίως έχουμε την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ λόγω του πληθωρισμού. Δεύτερο, υπάρχει η συμφωνία που επετεύχθη το καλοκαίρι του 2018 -δεν ήσασταν εσείς κυβέρνηση- και κρατά σταθερά τα επιτόκια για τα επόμενα 20 χρόνια. Αρα η μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ δεν είναι ούτε μείωση του ποσού του χρέους, ούτε οφείλεται στην κυβερνητική πολιτική».
  2. «Για τη φορολογία: Είπατε ότι έχετε μειώσει 72 φόρους. Καταρχάς οι λιγότεροι φόροι δεν εγγυόνται κατ’ ανάγκη ούτε την ευημερία ούτε την καλή πορεία της οικονομίας. Το είδαμε στην Ελλάδα το 2001 με 2008 και ακολούθησε το 2009, που δεν ήταν εξέλιξη η οποία μαρτυρούσε καλή πολιτική. Ως προς το μείγμα των φόρων και το ποιος τελικά επιβαρύνεται; Η απάντηση είναι ότι τα λαϊκά στρώματα και οι εργαζόμενοι επιβαρύνονται. Ο πρώτος λόγος είναι ο ΦΠΑ, γιατί η κυβέρνηση τον κρατά αμείωτο, ενώ σαρώνει η ακρίβεια και το κράτος έχει σωρεύσει πάνω από 10 δισ. επιπλέον έσοδα από ΦΠΑ τα τελευταία 5 χρόνια. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν τιμαριθμοποιείται η φορολογική κλίμακα, άρα αυτή τη στιγμή έναν μισθωτό του κατώτατου μισθού τον πιάνει φορολόγηση που πριν δεν τον έπιανε. Η πραγματικότητα είναι ότι κυρίως οι εργαζόμενοι πληρώνουν περισσότερα πλέον σε φόρο, λόγω αυτών των δύο παραμέτρων. Ενας μέσος μισθωτός πληρώνει 10% περισσότερη φορολογία τα τελευταία 3 χρόνια απ’ ό,τι πλήρωνε προηγούμενα. Επίσης, η Ελλάδα πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της ξεπέρασε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ στον λόγο έμμεσων φόρων προς ΑΕΠ το 2022, δηλαδή στους πλέον άδικους φόρους, κρατάει την πρωτιά το 2023 και απ’ ό,τι φαίνεται θα την κρατήσει και το 2024».
  3. «Για τους μισθούς: Η κυβέρνηση κάνει λαθροχειρίες στα στοιχεία, για να βγάλει τον μέσο μισθό ο κ. Χατζηδάκης διάλεξε μόνο τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Πέταξε απ’ έξω τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση, που λαμβάνουν 400 και 500 ευρώ, για να βγάλει υψηλό μέσο μισθό. Ο μέσος μισθός δεν είναι ούτε 1.400 ούτε 1.450 ευρώ, είναι περίπου 1.100 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Η θέση της χώρας μας είναι τρίτη από το τέλος στον ΟΟΣΑ, κάτω από εμάς μόνο το Μεξικό και η Κολομβία. Το πραγματικό ωρομίσθιο στην Ελλάδα είναι στην τελευταία θέση της ΕΕ. Τα πράγματα χειροτέρευσαν τα τελευταία χρόνια. Επίσης, ο κατώτατος μισθός βρίσκεται σε σημείο που δεν μπορεί να βγάλει τους εργαζόμενους από τη φτώχεια. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat και του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ. Και πριν μία εβδομάδα η κυβέρνηση κλείδωσε με νόμο τον κατώτατο μισθό σε αυτά τα επίπεδα για όλα τα επόμενα χρόνια. Να μην μπορεί δηλαδή ποτέ να πάρει ανάσα πέρα από τα επίπεδα της φτώχειας».
  4. «Για την ανεργία: Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει το νούμερο των 500.000 νέων θέσεων εργασίας. Ομως από την ΕΡΓΑΝΗ προκύπτουν, από το τέλος του 2019 έως το τέλος του 2023, 310.000 νέες θέσεις εργασίας. Αν βάλουμε και το 2024 μέσα, με τον ρυθμό που μειώνεται η ανεργία, 355.000 θέσεις εργασίας σε 5 χρόνια. Την προηγούμενη περίοδο 2015-2019, είχαμε 455.000 νέες θέσεις εργασίας σε 4 χρόνια, εντός μνημονίου. Αρα, η ΝΔ ας κρατήσει χαμηλά τον πήχη, δεν πρόκειται για καμία συγκλονιστική επιτυχία, όταν μάλιστα η μία στις δύο θέσεις είναι κακοπληρωμένες δουλειές των 400 ευρώ».
  5. «Για τις συντάξεις: Η κυβέρνηση επαίρεται διαρκώς για τη μικρή αύξηση των συντάξεων. Νομοθετημένη υποχρέωση δεν είναι κ. Χατζηδάκη; Νόμος που ισχύει από το 2017 δεν είναι αυτό που κάνετε; Τι θα έπρεπε να γίνει, να τον καταργήσετε τον νόμο; Δεν νομίζω ότι πρέπει να σας συγχαρούμε γι’ αυτό. Κάτω από το επίπεδο της φτώχειας και ο μέσος συνταξιούχος».
  6. «Για τις δαπάνες του κοινωνικού κράτους: Στην παιδεία η Ελλάδα είναι τελευταία στον ΟΟΣΑ και συνεχίζει την επόμενη χρονιά μειώνοντας τις δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, άρα πάμε προς το χειρότερο του χειρότερου. Στην Υγεία λέτε ότι αυξάνεται τις δαπάνες το 2025, όμως βάζετε 550 εκατ. επιπλέον όχι για να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά για να καλύψετε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΟΠΥΥ».

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε, τέλος, ότι «ο κ. Χατζηδάκης επιμένει με ψευδή αφηγήματα να εμπαίζει τους πολίτες που βιώνουν ακραία οικονομική πίεση. Στην πολιτική της ΝΔ υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι. Κερδισμένοι είναι οι πλέον ευκατάστατοι, οι μεγάλες επιχειρήσεις, τα σωρευμένα κέρδη. Χαμένος είναι ο μέσος εργαζόμενος στη χώρα. Να τελειώνει η ιστορία περί “εθνικού συμφέροντος”. Κοινωνικές ομάδες υπάρχουν που εξυπηρετούνται ακραία και χυδαία από την πολιτική της ΝΔ και η πλειονότητα των πολιτών συμπιέζεται».

Μοιράσου το: