Σημεία παρέμβασης Ε. Τσακαλώτου στην συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας

Ευ. Τσακαλώτος – Πρόταση δυσπιστίας

Ο βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκίνησε την τοποθέτησή του στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης λέγοντας ότι συνήθως στην πολιτική παίζουν ρόλο οι ιδεολογίες, οι αντιπαραθέσεις, τα συμφέροντα και όχι η ηθική, η ανάγκη του ανθρώπου για την απόδοση δικαίου.

Κάποιες στιγμές, ωστόσο, η ηθική μπαίνει στο επίκεντρο, γιατί οι άνθρωποι είναι ηθικά όντα και ενδιαφέρονται για αυτό που είναι δίκαιο για τους ίδιους και ανθρώπους σαν αυτούς.

Στο Σύνταγμα έγινε ακριβώς αυτό. Βγήκε στην επιφάνεια το αίσθημα ότι κάτι σάπιο υπάρχει στη χώρα. Οτι σε αυτή τη χώρα δεν μπορεί να βρεθεί το δίκαιο. Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν ακούγεται η φωνή τους και δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους, δεν έχουν εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, δεν έχουν εμπιστοσύνη σε αυτή την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός φάνηκε να καταλαβαίνει κάτι πολύ διαφορετικό. Οχι ότι ήρθε η ώρα της ηθικής, να ανταποκριθούμε δηλαδή σε αυτό το αίσθημα του κόσμου, αλλά ότι το μήνυμα από τις συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα ήταν ότι η κυβέρνηση πάει καλά στο έργο της και ότι απλώς πρέπει να κάνει ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια στην ίδια κατεύθυνση. Και αναρωτήθηκε ο κ. Τσακαλώτος εάν αυτό κατάλαβε όντως η κυβέρνηση.

Ο κ. Τσακαλώτος, συνεχίζοντας, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός ήρθε την προηγούμενη ημέρα στη Βουλή και μίλησε για πράγματα που δεν έχει θέσει η αντιπολίτευση, όπως, για παράδειγμα, ότι δήθεν η αντιπολίτευση θέλει να καθυστερήσει η δίκη. Ταυτόχρονα, επισήμανε, ο πρωθυπουργός δεν απαντάει σε ερωτήματα που έχουν του έχουν τεθεί. Γιατί ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός που είπε ότι δεν υπάρχει μπάζωμα ενώ η επιτροπή ΕΟΔΑΣΑΑΜ μιλάει για σημαντικά στοιχεία που χάθηκαν στο μπάζωμα. Ηταν ό ίδιος ο πρωθυπουργός που είπε ότι δεν υπήρχε εύφλεκτο υλικό ενώ η επιτροπή λέει ότι το μανιτάρι στην έκρηξη δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς εύφλεκτο υλικό. Ηταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός που είπε ότι η εξεταστική δεν ήταν η καλύτερη στιγμή, ωστόσο κανείς δεν εξηγεί γιατί δεν κλήθηκαν κρίσιμοι μάρτυρες στην εξεταστική που έλεγαν πριν το δυστύχημα ότι υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας.

Στη συνέχεια ο κ. Τσακαλώτος απαίτησε απαντήσεις για το εάν ο κ. Καραμανλής είχε διαβάσει τα πορίσματα και υπομνήματα που έστειλαν οι συνδικαλιστές και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ και μιλούσαν για τους κινδύνους ή εάν τα διάβασε κάποιος άλλος και δεν τον ενημέρωσαν. Η αν μπορεί κάποιος να μας πει εκ των υστέρων αν θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν τα είχε διαβάσει κάποιος και είχαν εφαρμοστεί κάποιες από τις συστάσεις. Και μετά από όλα αυτά η κυβέρνηση εξακολουθεί να λέει ότι δεν υπάρχει συγκάλυψη.

Συνέχισε την ομιλία του μιλώντας για την ηθική της κυβέρνησης αναφερόμενος στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Στην Παλαιστίνη η κυβέρνηση στήριξε το Ισραήλ ενώ το ίδιο διέπραττε γενοκτονία. Δεν πιστεύω, είπε ο κ. Τσακαλώτος, ότι η κυβέρνηση είναι στο πλευρό του ουκρανικού λαού. Οταν το λέει η αντιπολίτευση το πιστεύω. Γιατί η αντιπολίτευση μιλάει για στήριξη στον ουκρανικό λαό αλλά μιλάει και για τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη, χωρίς διαχωρισμούς. Η κυβέρνηση μιλάει για την Ουκρανία αλλά δεν λέει τίποτα για την γενοκτονία. Σαν να μην υπάρχει κατοχή στην Παλαιστίνη, σαν να μην υπάρχει γενοκτονία, λέγοντας ότι το Ισραήλ αμύνεται.

Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι στην πορεία κάθε κυβέρνησης έρχεται μία στιγμή που αφορά την ηθική. Και αυτή η στιγμή έχει φτάσει. Παρόλο που στο υπόβαθρο υπάρχουν τα έντονα οικονομικά προβλήματα, τα προβλήματα στην υγεία και τους μισθούς, η κρίση ηγεμονίας δεν έρχεται πάντα από τα οικονομικά. Για την κυβέρνηση η κρίση ήρθε από τα Τέμπη γιατί είναι κρίση αξιοπιστίας ολόκληρου του συστήματος που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές και τις κοινωνικές ανάγκες, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες ούτε καν ενός μικρού κομματιού των εργαζομένων και των μεσαίων στρωμάτων.

Υπογράμμισε ότι η μόνη απάντηση είναι μια κυβέρνηση που ενδιαφέρεται για το δημόσιο  συμφέρον που καταλαβαίνει ότι πρέπει να αρχίσει από τα θεμέλια της κοινωνικής πολιτικής και να αντιμετωπίσει την ανισότητα, που καταλαβαίνει ότι το αναπτυξιακό κράτος δεν μπορεί να κάνει χατίρια αλλά οφείλει να αντιμετωπίσει την ερήμωση της χώρας, την κλιματική κρίση, το δημογραφικό.

Πρόταση μομφής για όλα αυτά. Σωστά τα τέσσερα κόμματα κάνουν πρόταση μομφής, γιατί η κυβέρνηση έχει αποτύχει στην οικονομία, στην κοινωνία, στο να διασφαλίσει την αξιοπρέπεια του κόσμου. Εχει χάσει την αξιοπιστία της ότι μπορεί να απαντήσει οτιδήποτε σε οποιαδήποτε ερώτηση.

Θα έρθει η στιγμή που θα υπάρχει αντιπολίτευση, που θα δοθεί πολιτική απάντηση στα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων. Και θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην αίσθηση της δικαιοσύνης, σε αυτό που οι πολίτες θεωρούν δίκαιο για τους ίδιους και για άλλους ανθρώπους σαν αυτούς.

Μοιράσου το: