Η αντιδράσεις της κυβέρνησης στις ευρωεκλογές είναι επίθεση εναντίον όλων. Πρόσφατα παραδείγματα οι γιατροί και οι λογιστές. Ολους τους αντιμετωπίζει με χλευασμό, παρόλο που η πηγή των προβλημάτων είναι οι πολιτικές της και η παντελής έλλειψη οργάνωσης.
Σχετικά με το ν/σ για την ΕΕΣΥΠ (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας)
Η ΕΕΣΥΠ ήταν αποτέλεσμα μια σκληρής διαπραγμάτευσης το 2015 που είχε όμως δύο σημαντικά οφέλη. Από τη μια υπήρχε η συμφωνία ότι από τα έσοδα της ΕΕΣΥΠ 50% θα πήγαινε στην εξυπηρέτηση του χρέους και 50% θα επενδυόταν για την ανάπτυξη της χώρας. Από την άλλη είχε την πρόβλεψη ότι η ΕΕΣΥΠ δεν είχε αποκλειστικό σκοπό την ιδιωτικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων αλλά την αύξηση της αξίας τους με κάθε δυνατό μέσο, συμπεριλαμβανομένης και της σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα.
Υπάρχει πρόβλημα στο εταιρικό σύστημα στην εποχή του νεοφιλελευθερισμού. Ακόμη και πριν από την κρίση διαφαινόταν ότι δεν λειτουργούσε σωστά. Μία πηγή του προβλήματος είναι η θεωρία του Friedman ότι ο ρόλος της εταιρείας είναι αποκλειστικά να αυξάνεται η κερδοφορία της και συγκεκριμένα τα μερίσματα στους μετόχους. Δεν χρειάζεται να ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους, τις τοπικές κοινωνίες, το περιβάλλον κλπ. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα αφού οι εταιρείες ενδιαφέρονται μόνο να βγάζουν μερίσματα και να αδιαφορούν για οτιδήποτε άλλο.
Που οδήγησε αυτό; Στο βραχυχρονισμό (short-termism). Τα στελέχη ενδιαφέρονται μόνο για τα βραχυπρόθεσμα οφέλη (που συνδέονται και με τα bonus τους) και δεν ενδιαφέρονται για τις μακροχρόνιες προοπτικές.
Αυτό είναι το μοντέλο ης ΝΔ για το υπερταμείο. Οι ρυθμίσεις που προσλαμβάνονται στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα είναι μια κακή επιλογή. Δημιουργούν ένα είδος περιστρεφόμενης πόρτας. Στελέχη του ιδιωτικού τομέα αναλαμβάνουν ρόλο στις δημόσιες επιχειρήσεις για 4 χρόνια, χωρίς να μπορούν να συνεισφέρουν τίποτα σε αυτές αφού στις δεξιότητές τους δεν περιλαμβάνεται η αντίληψη του δημόσιου συμφέροντος, και στη συνέχεια επιστρέφουν στον ιδιωτικό τομέα εκμεταλλευόμενοι την εμπειρία τους από το δημόσιο.
Σύμφωνα με το μοντέλο της ΝΔ λοιπόν δημιουργούνται αμφιβολίες για το αν το επενδυτικό ταμείο θα μπορέσει να επενδύσει για την αναμόρφωση του παραγωγικού μοντέλου, αν θα μπορεί να επενδύσει στα ενεργειακά δίκτυα (ή δίκτυα μεταφορών στην περιφέρεια, ή τεχνολογικά πάρκα κλπ.) χρησιμοποιώντας πόρους της ΕΤΕπ, αν τα στελέχη που θα προσληφθούν θα έχουν την ικανότητα να κάνουν όλα αυτά. Η λογική της ΝΔ είναι η ΕΕΣΥΠ να λειτουργεί μάλλον σαν ένα αμοιβαίο κεφάλαιο.
Συνεπώς η ΝΔ δεν μπορεί να τα κάνει αυτά. Οπότε η απεύθυνση δεν είναι προς τη ΝΔ. Η απεύθυνση είναι προς τα κόμματα της Αριστεράς και Κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ). Ποια είναι η διαφορετική προσέγγιση για μια διαφορετική σύλληψη για την ανάπτυξη της Ελλάδας και τον παραγωγικό μετασχηματισμό. Και εδώ παίζει μεγάλο ρόλο και η ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΕΣΥΠ προς τη Βουλή.