-Παρακολουθώντας κανείς με προσοχή την εκλεκτική ομιλία του κ. Γεωργιάδη θα νόμιζε ότι το ΕΣΥ βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή του κατάσταση. Κήρυξε μάλιστα και τον πόλεμο στις δυνάμεις της μιζέριας, στις οποίες ανήκει οποιοσδήποτε κάνει το λάθος να ασκήσει κριτική στη δεξιά ασκούμενη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Το μόνο πρόβλημα που παραδέχτηκε ήταν μια έλλειψη παθολόγων, η οποία μάλιστα δεν οφείλεται στην πολιτική της κυβέρνησης αλλά είναι μια παγκόσμια τάση. Αυτό θυμίζει όσα λέγατε στην πανδημία και καταλήξαμε να είμαστε η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων σε ολόκληρο τον κόσμο. Το ίδιο για την ενεργειακή κρίση και έχουμε φτάσει στο σημείο οι ενεργειακές επιχειρήσεις να έχουν αυτή τη στιγμή τα μεγαλύτερα ποσοστά κερδοφορίας σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο.
-Το 2014 ο κ. Γεωργιάδης είχε περάσει μια υπουργική απόφαση με την οποία υπήρχε η δυνατότητα για τους ανασφάλιστους να καλύπτονται δωρεάν σε ό, τι αφορά την νοσοκομειακή περίθαλψη και την φαρμακευτική περίθαλψη. Αυτή η υπουργική απόφαση προέβλεπε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα έπρεπε να περάσουν από μια τριμελή επιτροπή που θα ενέκρινε την ιστορία αυτή. Ομως κανείς δεν κατάφερε να περάσει από αυτές τις τριμελείς επιτροπές. Η υπουργική αυτή απόφαση δεν εφαρμόστηκε γιατί ήταν φτιαγμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μην εφαρμοστεί. Και ήταν ακριβώς γι’ αυτό το λόγο που στη συνέχεια η επόμενη κυβέρνηση διέγραψε τα εκατομμύρια που έρχονταν ως μπιλιέτα από την εφορία στους ασθενείς οι οποίοι υποτίθεται ότι καλύπτονταν από τη δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη του κ. Γεωργιάδη.
-Θέσεις εργασίας: 70.000 μόνιμοι και 40.000 μη μόνιμοι, οι οποίοι κατά τον κ. Γεωργιάδη είναι και «πιο αποτελεσματικοί». Τους χαρακτηρίζει μη μόνιμους, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι μη μόνιμοι, είναι επισφαλείς. Είναι δηλαδή προσωπικό το οποίο καλύπτεται από τα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Είναι δηλαδή μια πλήρης απορρύθμιση του εργασιακού τοπίου στα νοσοκομεία. Είναι αποδιαρθρωμένες σχέσεις εργασίας στο σύνολο του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Και ως προς αυτό σας καταγγέλλουμε.
-Προϋπολογισμός: η αύξηση του προϋπολογισμού που ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης απλώς και μόνο παρακολουθεί την αύξηση των τιμών από τον πληθωρισμό.
-Τι δεν μας είπε ο κύριος Υπουργός: για ποιο λόγο η Ελλάδα είναι πρώτη σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση; Αν το ΕΣΥ λειτουργεί τόσο καλά, για ποιο λόγο η χώρα αυτή τη στιγμή έχει τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας με μέσο όρο 35 %, όταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι στο 15%; Η δε δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει το 62,1% των αναγκών, ενώ στην Ευρώπη το 81,1%, δηλαδή 20 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά.
-Η τάση είναι η ιδιωτική αυτή συμμετοχή να αυξηθεί. Και αυξάνεται διαρκώς. Δεν είναι αποτέλεσμα ανεπάρκειας, ανικανότητας, μη επαρκών δημοσίων εσόδων. Είναι αποτέλεσμα πολιτικής στρατηγικής. Διότι θέλετε να μετατρέψετε την υγεία σε πεδίο ιδιωτικής κερδοφορίας στους κλινικάρχες, στα ιδιωτικά εργαστήρια, στους ιδιώτες γιατρούς.
-Με ποιο τρόπο κατευθύνετε τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα; Με την κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης. Αντί για την αύξηση μισθών καταργείτε την αποκλειστική απασχόληση αντί να δώσετε αυξήσεις στους μισθούς και επί της ουσίας ιδιωτικοποιείτε το ίδιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παράδοση του ΕΣΥ σε ιδιώτες, επιχειρηματίες, κλινικάρχες και ιδιωτικά εργαστήρια, απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή και τελικά καταλήγουμε στη συνολική απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο σύνολό του και άρα κατευθύνετε τους ασθενείς προς τον ιδιωτικό τομέα της υγείας. Υπήρξε ένα πεδίο πειραματισμού για αυτήν την πολιτική στρατηγική την περίοδο της πανδημίας, όταν μετατράπηκε το ΕΣΥ σε σύστημα της μίας νόσου, με στόχο όλοι οι υπόλοιποι ασθενείς να κατευθυνθούν στις ιδιωτικές κλινικές. Ρίξτε μια ματιά στους ισολογισμούς των ιδιωτικών κλινικών, να δείτε τι κέρδη εμφάνισαν την περίοδο της πανδημίας.
-Απέναντι στο σχέδιο της Δεξιάς της ιδιωτικοποίησης της υγείας και της απαξίωσης του ΕΣΥ προτείνουμε ένα σχέδιο για τη στήριξη του ΕΣΥ και του προσωπικού του προς όφελος των ασθενών, με στόχο την καθολική, δημόσια και δωρεάν παροχή καθολικής φροντίδας υγείας.