Σημεία ομιλίας της Εφης Αχτσιόγλου στην Ολομέλεια της Βουλής

Να αποσυρθούν οι κατάπτυστες τροπολογίες για ΛΑΡΚΟ και τράπεζες

«Να αποσυρθούν οι κατάπτυστες τροπολογίες που η κυβέρνηση κατέθεσε νύχτα», τόσο «για το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ» όσο και «για τη λειτουργία της ΤτΕ εν είδει εισαγγελέα στις περιπτώσεις απιστίας τραπεζικών στελεχών», ζήτησε η Εφη Αχτσιόγλου στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

«Η ΝΔ με την κατάπτυστη τροπολογία για το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ επιχείρησε και να παρέμβει σε ανοιχτή δίκη, όπου οι εργαζόμενοι διεκδικούν την προστασία των θέσεων εργασίας τους απέναντι στην εργοδότρια εταιρεία. Πρόκειται για πρωτοφανή και ανήκουστη παρέμβαση στη δικαιοσύνη, για κατάχρηση εξουσίας και αντεργατική μεθόδευση», τόνισε.

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι «η κακοδιαχείριση της ΝΔ στη ΛΑΡΚΟ από το 2000 έφερε την επιχείρηση στο ξεπούλημα» και πρόσθεσε πως «στην κατάπτυστη τροπολογία συμπυκνώνεται όλη η πολιτική της ΝΔ, σταθερά αντεργατική, αντικοινωνική, αντιαναπτυξιακή για το παραγωγικό δυναμικό της χώρα, ενάντια στο κράτος δικαίου με ευθεία προσβολή της διάκρισης των λειτουργιών, αλαζονική απέναντι στα πολλά χρόνια των πολιτικών και κοινωνικών καταγγελιών για το θέμα της ΛΑΡΚΟ».

Για την τροπολογία για τις τράπεζες ανέφερε ότι προβλέπει πως «όταν υπάρχει δίωξη για απιστία τραπεζικών στελεχών, για δάνεια και αναδιαρθρώσεις δανείων, και ενώ έχει αναλάβει έργο ο εισαγγελέας, θα παρεμβαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος και θα καταθέτει έκθεση που θα λέει η ίδια η ΤτΕ αν υπάρχει παραβίαση ή όχι. Βάζετε την ΤτΕ σε ρόλο εισαγγελέα. Είστε σοβαροί; Δεν φτάνει που το 2019 νομοθετήσατε ότι για την απιστία των τραπεζικών στελεχών η δίωξη θα γίνεται και η δίκη θα προχωράει μόνο αν η ίδια η τράπεζα θέλει να διώξει τα στελέχη της για τα θαλασσοδάνεια και τα δάνεια με αέρα που δίνει, έρχεστε τώρα να πείτε ότι ακόμα και στην περίπτωση που θα έχει αναλάβει ο εισαγγελέας θα μπαίνει πάλι η ΤτΕ για να κρίνει η ίδια αν υπάρχει αδίκημα. Σε ποιο επίπεδο θα φτάσει αυτή η ανήκουστη παρέμβαση στο κράτος δικαίου, στη δικαιοσύνη και στη διάκριση των λειτουργιών; Αυτά είναι πρωτοφανή και αντισυνταγματικά».

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «στις ευρωεκλογές εκφράστηκε η κοινωνική δυσαρέσκεια για το δυσβάσταχτο κόστος ζωής, για τη διάλυση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, για το γεγονός ότι μεγάλα τμήματα λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων φτωχοποιούνται καθημερινά. Το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ επιβεβαίωσε αυτή την κατάσταση αποδεικνύοντας ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση πραγματικού εισοδήματος από όλους τους υπόλοιπους στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια».

Σημείωσε, τέλος, ότι «η κυβέρνηση όχι απλώς δεν έλαβε κάποιο μήνυμα από τις ευρωεκλογές αλλά απαξιώνει προκλητικά την έκφραση των πολιτών, με την κατάπτυστη τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ, με την ανήκουστη τροπολογία για τις τράπεζες, αλλά και με όσα ακούσαμε τον κ. Χατζηδάκη να προαναγγέλλει για τις αστικές συγκοινωνίες και τα ΕΛΤΑ, όπου θέλει να ακολουθήσει το “μοντέλο ΔΕΗ”, το οποίο σημαίνει ιδιωτικοποίηση και αύξηση της τιμής των υπηρεσιών, το είδαμε στο κόστος του ρεύματος, σημαίνει διάλυση των δικαιωμάτων και μείωση μισθών για τους εργαζόμενους, σημαίνει υψηλότατα μπόνους για τα golden boys, σημαίνει Στάσσηδες, σημαίνει φτωχούς εργαζόμενους και πολίτες».