Εκρηξη των ανισοτήτων προκαλούν οι πολιτικές της ΝΔ
Η αφήγηση της κυβέρνησης για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει διθυραμβικό χαρακτήρα. Υπάρχει όμως και η άλλη οπτική, με δεδομένο ότι 7 στους 10 Ελληνες νιώθουν φτωχοί, νιώθουν ότι η κατάστασή τους επιδεινώνεται και έχουν τεράστια ανασφάλεια», τόνισε η Εφη Αχτσιόγλου στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, κατά τη συζήτηση με μέλη της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου του Κρατιδίου του Βερολίνου.
«Η πλειονότητα των πολιτών στην Ελλάδα ζουν μία διαρκή υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου και μία έκρηξη των κοινωνικών ανισοτήτων. Η αύξηση του ΑΕΠ -η οποία έχει επιβραδυνθεί και δεν είναι όπως προβλεπόταν- μοιράζεται με έναν πολύ άδικο τρόπο. Στην ίδια εικόνα έχουμε την εκτίναξη των κερδών λίγων επιχειρήσεων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο και μία ραγδαία υποβάθμιση του μεριδίου των μισθών των εργαζομένων στον παραγόμενο πλούτο. Αυτή είναι η τεράστια ψαλίδα των ανισοτήτων στην Ελλάδα που διαρκώς διευρύνεται τα τελευταία χρόνια», σημείωσε.
«Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν γίνει μία σειρά πολιτικές επιλογές. Πρώτα απ’ όλα ενισχύθηκε ο πληθωρισμός απληστίας. Κάποιες λίγες εταιρείες υπερτιμολογούν τα προϊόντα τους, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν πάρα πολύ τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Η Ελλάδα έχει τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα σε ολόκληρη την Ευρώπη», πρόσθεσε.
Το δεύτερο θέμα, επισήμανε, είναι οι μισθοί «η Ελλάδα έχει τον δεύτερο χαμηλότερο πραγματικό μισθό στον ΟΟΣΑ» και το τρίτο πρόβλημα έχει να κάνει με τη φορολογία «η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα έσοδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη από τον ΦΠΑ, ο οποίος επιβαρύνει ιδιαίτερα τα λαϊκά και μεσαία στρώματα, διότι δεν υπήρξαν πολιτικές ελάφρυνσης του ΦΠΑ την περίοδο του πληθωρισμού», ενώ «η χώρα μας έχει το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όρους αγοραστικής δύναμης σε ολόκληρη την Ευρώπη».
Αναφερόμενη στο πρωτογενές πλεόνασμα, για το ύψος του οποίου πανηγυρίζει η κυβέρνηση, υπογράμμισε πως «ο λόγος που σημειώθηκε είναι τα πολύ αυξημένα φορολογικά έσοδα από τα φτωχά και μεσαία στρώματα λόγω του ΦΠΑ», καθώς και «από τη συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών και την υποχρηματοδότηση ιδίως των νοσοκομείων», άρα «δεν μπορεί κανείς να επιχαίρει γι’ αυτό».
Για το δημόσιο χρέος τόνισε ότι «η αλήθεια είναι πως εμφανίζεται να μειώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ λόγω της ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ, δηλαδή λόγω του πληθωρισμού και όχι λόγω πραγματικής μείωσης του χρέους».
Για την στεγαστική κρίση σημείωσε πως «η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα στεγαστικής κρίσης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ενας στους δύο Ελληνες πρέπει να πληρώσει το μισό εισόδημά του για το σπίτι του, για το ενοίκιο και για τους λογαριασμούς ενέργειας», ενώ «δεν έχουν ληφθεί σοβαρά μέτρα όπως ένα πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας, ο περιορισμός του Airbnb και η κατάργηση της Golden Visa».
Ανέφερε, τέλος, ότι «η πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα είναι δυστυχώς το μοντέλο που μας οδήγησε στην κρίση του 2010. Χρειάζεται μία ριζική στροφή και αυτή είναι μία συζήτηση που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Διότι πλησιάζουμε στις ευρωεκλογές και πάνω από την Ευρώπη υπάρχει η σκιά της ανόδου της ακροδεξιάς. Χρειάζεται μία σοβαρή πολιτική στροφή ώστε να νιώσουν οι πολίτες ότι η εξέλιξη του ευρωπαϊκού εγχειρήματος τους αφορά, ότι κάνει τη ζωή τους καλύτερη, ότι δεν χειροτερεύει το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. Απαιτείται επικέντρωση σε πολιτικές μείωσης των ανισοτήτων, αύξησης των κοινωνικών δαπανών και οπωσδήποτε πολιτικές ειρήνης μπροστά στον τεράστιο κίνδυνο της γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή».