“Η εκλογή Τασούλα επιβεβαιώνει την καθεστωτική λειτουργία της κυβέρνησης”
«Η εκλογή του κ. Τασούλα επιβεβαιώνει τη βαθιά θεσμική και πολιτική κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Διότι στις μέρες της πρωθυπουργίας του κ. Μητσοτάκη είναι λογικό και αρμόζον ο πρώτος τη τάξει πολιτειακός παράγοντας της χώρας να είναι ένα πρόσωπο το οποίο έχει αποτελέσει κομμάτι του μηχανισμού συγκάλυψης στο έγκλημα των Τεμπών, στο σκάνδαλο των υποκλοπών και στο ναυάγιο της Πύλου», δήλωσε η Εφη Αχτσιόγλου στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Στην εποχή της πρωθυπουργίας του κ. Μητσοτάκη είναι λογικό και αρμόζον ο πρώτος τη τάξει πολιτειακός παράγοντας της χώρας, αυτός που το Σύνταγμα λέει ότι είναι ο ρυθμιστής του πολιτεύματος, να είναι το πρόσωπο που έχει πρωταγωνιστήσει σε κομβικές υποθέσεις προσβολής του κράτους δικαίου και έχει λειτουργήσει εντελώς αντιθεσμικά, προκειμένου να υποστηρίξει εκτροπές του κ. Μητσοτάκη. Είναι λογικό και αρμόζον αυτό το πρόσωπο να εκλέγεται από μία απλή πλειοψηφία της ΝΔ. Είναι η πιο κραυγαλέα -μέχρι τώρα- στιγμή εκδήλωσης ενός μοντέλου άσκησης πολιτικής που έχει τα χαρακτηριστικά καθεστωτικής λειτουργίας», πρόσθεσε.
Αναφερόμενη στο έγκλημα των Τεμπών επισήμανε ότι «δύο χρόνια μετά, και αφού ούτε ο ΟΣΕ, ούτε το υπουργείο που τον εποπτεύει, ούτε η αστυνομία, ούτε όποια υπηρεσία και αρχή έχουν την ευθύνη δεν διασφάλισαν ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα βίντεο από την εμπορική αμαξοστοιχία, έρχονται στη δημοσιότητα βίντεο αμφιβόλου γνησιότητας και αμφιβόλου αξιοπιστίας, που λέει ότι κατείχε η εταιρεία σεκιούριτι όλο αυτό το διάστημα, τα οποία ισχυρίζεται ότι είναι από την εμπορική αμαξοστοιχία το βράδυ της σύγκρουσης. Πού ήταν η εταιρεία σεκιούριτι αυτά τα δύο χρόνια; Σε άλλη χώρα; Πού ήταν η αστυνομία και οι αρμόδιες για την έρευνα αρχές αυτά τα δύο χρόνια; Δεν ξέρανε, δεν μάθανε, δεν γνώριζαν πού υπάρχουν κάμερες στο δίκτυο του ΟΣΕ για να πάρουν κάθε διαθέσιμο υλικό από την πρώτη στιγμή; Πού ήταν ο ΟΣΕ, το υπουργείο, η κυβέρνηση που εποπτεύει; Ούτε αυτοί ξέρανε πού υπάρχουν κάμερες ασφαλείας στο δίκτυο και ποιος τις διαχειρίζεται, για να πάρουν το υλικό; Είναι λογικό λίγες μέρες μετά τις τεράστιες διαδηλώσεις να έρχονται στη δημοσιότητα βίντεο αμφιβόλου γνησιότητας και η κυβέρνηση να επιχειρεί να τα αξιοποιήσει επικοινωνιακά; Ολα αυτά είναι εξαιρετικά ύποπτα και είναι αυτά που έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση και την οργή της κοινωνίας».
Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε πως «όσο ο κ. Μητσοτάκης δεν δίνει τις απαντήσεις που γνωρίζει ή που θα όφειλε να γνωρίζει, όσο δεν αναλαμβάνει την ευθύνη, τόσο εξοργίζει την κοινωνία. Το πόσο αμετανόητος είναι ο κ. Μητσοτάκης το δείχνει ο ορισμός του κ. Τασούλα ως Προέδρου της Δημοκρατίας, ενός προσώπου που με ηθελημένες παραλείψεις κράτησε στοιχεία των κρίσιμων δικογραφιών στο σκοτάδι».
Υπογράμμισε, ακόμα, ότι «ως κόμματα της δημοκρατικής και προοδευτικής αντιπολίτευσης οφείλουμε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας και να αντιστοιχηθούμε με το κοινωνικό αίτημα για αποκάλυψη της αλήθειας και απόδοση ευθυνών. Ως Νέα Αριστερά θα στηρίξουμε όποια πρόταση θα οδηγεί στη διαλεύκανση της υπόθεσης, για την απόδοση ποινικών και πολιτικών ευθυνών. Το ζητούμενο είναι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης όλοι οι αρμόδιοι και αυτό συμπεριλαμβάνει τον κύριο Καραμανλή. Εχουμε τον κ. Τριαντόπουλο ο οποίος πρέπει να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για το μπάζωμα. Ομως η προανακριτική, εφόσον συγκροτηθεί, για τον κύριο Τριαντόπουλο, δεν μπορεί να λειτουργήσει ως βαλβίδα αποσυμπίεσης για τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είναι ο βασικός υπεύθυνος. Γι’ αυτό και εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε πρόταση μομφής, γιατί μιλάμε για βαθιά αντιθεσμική λειτουργία, η οποία βαραίνει πρώτα και κύρια τον πρωθυπουργό. Τη μομφή που έχει απευθύνει η κοινωνία προς την κυβέρνηση πρέπει να τη φέρουμε στο κοινοβούλιο».
Τέλος, αναφερόμενη στο νομοσχέδιο για την εκπροσώπηση των φύλων στα ΔΣ εισηγμένων εταιρειών τόνισε ότι «στον 6ο χρόνο κυβέρνησης Μητσοτάκη, αντί να συζητάμε τα μείζονα, δηλαδή τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, τις τεράστιες ανισότητες στους μισθούς μεταξύ ανδρών και γυναικών, την απουσία δημόσιων δομών φροντίδας των παιδιών που θα επέτρεπαν καλύτερους όρους εργασίας για τις γυναίκες -σε μια άκρως πατριαρχική κοινωνία που τις θεωρεί βασικές υπεύθυνες για την ανατροφή των παιδιών- συζητάμε ως “μείζονα” παρέμβαση για την ισότητα το αν σε 37 εταιρείες με κέρδη εκατομμυρίων θα συμμετάσχει καμιά ακόμη γυναίκα στέλεχος στο ΔΣ. Θεωρούμε τη συζήτηση άκρως υποκριτική».