Σημεία από την τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στη συζήτηση του σ/ν του Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

-Σχολιάζοντας τη σημερινή ομιλία-παρουσία του κυρίου Πρωθυπουργού εδώ στη Βουλή και παρά το γεγονός ότι ο πήχης των προσδοκιών δεν είναι ποτέ υψηλός από τις ομιλίες του κυρίου Μητσοτάκη, σήμερα κατάφερε να ξεπεράσει και το χειρότερο εαυτό του. Σήμερα μετά από τρεις μήνες πλήρους απουσίας από τον κοινοβουλευτικό διάλογο περιορίστηκε να παραστήσει τον τεχνικό σύμβουλο επί του Κτηματολογίου.

-Εκανε τον τεχνικό σύμβουλο επί ζητημάτων του Κτηματολογίου και δεν βρήκε μία λέξη να πει για το γεγονός ότι μέσα στον Οκτώβρη με 25 βαθμούς καίγεται η Κορινθία και θρηνούμε ήδη δύο νεκρούς από την πυρκαγιά. Δεν βρήκε μία λέξη να πει για το γεγονός ότι υπάρχει γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, συνεχίζεται η γενοκτονία των Παλαιστινίων, έχουμε σύγκρουση πλέον και στο Λίβανο με τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ από τη μεριά του Ισραήλ και η χώρα μας αντί να πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια για διπλωματική και ειρηνική λύση, βαθαίνει τη στρατιωτική της συνεργασία με το Ισραήλ.

Δεν βρήκε να πει μια λέξη για την έκρηξη της νεανικής βίας που πλέον έχει φτάσει σε σημείο παροξυσμού, να εξηγήσει τι είναι αυτό που οδηγεί σ αυτή την έκρηξη της νεανικής βίας και πώς η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να παρέμβει. Οπως δεν βρήκε και μια λέξη να πει για το γεγονός ότι μέσα σε μια εβδομάδα δύο άνθρωποι έχουν βρεθεί νεκροί μέσα σε αστυνομικά τμήματα στην εκσυγχρονισμένη και δημοκρατική Ελλάδα του καθεστώτος του.  Ενώ έχω καταθέσει προσωπικά επίκαιρη ερώτηση στον κύριο Χρυσοχοΐδη σήμερα ενημερώθηκα ότι δεν πρόκειται να παρευρεθεί στη Βουλή για να απαντήσει σ αυτή την επίκαιρη ερώτηση ο κ. Χρυσοχοΐδης, θα στείλει αντ’ αυτού τον υφυπουργό του. Δεν έχει το πολιτικό σθένος να εμφανιστεί εδώ και να πάρει την πολιτική ευθύνη, γιατί αν το είχε αυτό το πολιτικό σθένος ο κύριος Χρυσοχοΐδης θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί.

Ούτε ο κύριος Μητσοτάκης είχε το πολιτικό σθένος ή τη στοιχειώδη ευπρέπεια να ακούσει και να απαντήσει στην αντιπολιτευτική κριτική, διακόπτοντας τον κύκλο των εισηγητών και των ειδικών αγορήτων. Ηρθε, έδωσε την παράστασή του κι έφυγε χωρίς να ακούσει τους πολιτικούς αρχηγούς και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Αυτή είναι η αντίληψή του για τον κοινοβουλευτικό διάλογο, για τη δημοκρατική διαδικασία, για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η δημόσια συζήτηση

.

-Πιστεύω δεν ότι δεν ήταν απλώς και μόνο μια άτυχη στιγμή του κυρίου Μητσοτάκη, ήταν μια σκηνοθετημένη παράσταση. Διότι αν αναφερόταν έστω σε ένα από αυτά τα ζητήματα, το πουλόβερ της εικονικής πραγματικότητας που επιχειρεί να φιλοτεχνήσει, θα άρχιζε να ξηλώνεται. Αν αναφερόταν σε ένα από αυτά τα ζητήματα, θα έπρεπε να μιλήσει για την ακραία ταξική ανισότητα και τη φτώχεια, η οποία γεννά βία, αλλά και για αυτή την εξαχρείωση των πλουσίων στη σύγχρονη Ελλάδα, που νομίζουν ότι κανείς δεν μπορεί να τους θέσει κανόνες στη συμπεριφορά τους κάτι που επίσης γεννά βία, οικονομική και πραγματική.

-Στο ζήτημα της νεανικής βίας οι όποιες πρωτοβουλίες παίρνει η κυβέρνηση είναι σε απολύτως λανθασμένη κατεύθυνση, διότι απαντά με αυστηροποίηση του ποινικού δικαίου. Αυτή είναι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, η υποτιθέμενη πολιτική του εκσυγχρονισμού, με την οποία συμπλέετε και υιοθετείτε τις χειρότερες παραδόσεις της άκρας δεξιάς.

Ο κ. Μητσοτάκης αν μιλούσε για τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα της περιόδου, θα έπρεπε να αιτιολογήσει τη στάση της κυβέρνησής του, που υποστηρίζει χωρίς ντροπή την εγκληματική πολιτική του Ισραήλ, να παραδεχθεί την κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού της Πυροσβεστικής που λειτουργεί με χιλιάδες οργανικά κενά εδώ και πέντε χρόνια και με απλήρωτες δύο εκατομμύρια ώρες υπερωριών. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανθρώπων της Πυροσβεστικής, η κατάσταση έχει οδηγήσει μέσα σε μια 5ετία σε 4 εκατομμύρια καμμένα στρέμματα. Θα έπρεπε να μιλήσει για τον εκφασισμό της Ελληνικής Αστυνομίας. Θα έπρεπε να μιλήσει για τη στεγαστική κρίση, για την ακρίβεια, για την κατάρρευση του ΕΣΥ, για τις συγχωνεύσεις των τμημάτων. Και μετά αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο έχουμε έξαρση της νεανικής βίας όταν καταρρέει το εκπαιδευτικό σύστημα, όταν οι τάξεις έχουν 26-28 παιδιά.

Το σημερινό νομοσχέδιο για το ελληνικό κτηματολόγιο όχι μόνο δεν πρόκειται να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας της κτηματογράφησης, αλλά οδηγεί σε ξαφνική διακοπή της διαδικασίας, την αποσταθεροποιεί και ενώ θέλει να την επιταχύνει, αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με απουσία ελέγχων διότι θα θέσει σε διακινδύνευση την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και θα οδηγήσει σε μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες. Τα προβλήματα δεν είναι μόνο διαχειριστικά. Είναι στρατηγικά.

-Το δυστύχημα είναι ότι τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συγκρούονται δομικά και στρατηγικά με την κυβέρνηση. Συμμερίζονται τις αντιλήψεις της για την κοινωνική διαστρωμάτωση, την οικονομία, συγκλίνουν με τους κυβερνητικούς στόχους, δεν τους αμφισβητούν και κάνουν μια επιφανειακή διαχειριστική κριτική. Από τη δική μας πλευρά θα συνεχίσουμε να συγκρουόμαστε δομικά,  ιδεολογικά και θα συνεχίσουμε να θεωρούμε ότι η βασική διαιρετική τομή και στη χώρα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο είναι η διαιρετική τομή Αριστεράς και Δεξιάς.

Μοιράσου το: