Σημεία από την τοποθέτηση του κοιν. εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου επί του σ/ν του Υπ. Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών «Κώδικας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας»

«Η δική μας στρατηγική βρίσκεται απολύτως στον αντίποδα αυτού του εικονικού
νεοφιλελευθερισμού και αυτή ακριβώς είναι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ αριστερού και δεξιού

πολιτικού σχεδίου»

-Μετά τις προτροπές του βουλευτή της ΝΔ, του κυρίου Πλεύρη και τις αντίστοιχες προτροπές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, του κυρίου Πέτρου Παππά, ξεκίνησε πειθαρχικός έλεγχος κατά τριών φαντάρων, δύο οπλιτών και ενός δόκιμου που πήραν μέρος σε αντιπολεμικές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό.

-Ο κ. Παππάς μπορεί να μην γνωρίζει για τους αγώνες που έχει δώσει η Αριστερά για τα δικαιώματα των οπλιτών, για τα δικαιώματα των δοκιμών, για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα στον στρατό και ότι ήταν αυτοί οι αγώνες που οδήγησαν στην αναγνώριση αυτών των δικαιωμάτων. Δεν ξέρει ότι αυτό δεν είναι απλώς και μόνο αίτημα της Αριστεράς. Είναι ένα στοιχειώδες πολιτικά φιλελεύθερο αίτημα. Δεν ξέρει ότι πλέον οι στρατιώτες θεωρούνται πολίτες με στολή και πηγαίνει χέρι χέρι με τις πιο ακραίες δεξιές απόψεις, οι οποίες ακούγονται στο δημόσιο διάλογο.

-Αντιθέτως ο κ. Πλεύρης είναι συνεπής. Αυτά υποστήριζε σε όλη του τη ζωή, αυτά συνεχίζει να υποστηρίζει και σήμερα. Αντίστοιχα η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατώτερη της περίστασης και αποδεικνύει ότι το κόμμα αυτό έχει υποστεί μια θεμελιώδη πολιτική και ιδεολογική μετάλλαξη.

-Αναφορικά με το νομοσχέδιο δεν ακούσαμε από τον εισηγητή της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη φορολογική πολιτική και ειδικά την πολιτική έμμεσης φορολογίας, ειδικά για το ΦΠΑ που ακολουθεί η κυβέρνηση, αλλά και τη σχέση της με την άμεση φορολογία. Διότι είναι φυσικά πολύ σημαντικό να ερμηνεύεται και να εφαρμόζεται ορθά ο νόμος, αλλά το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ποιος είναι αυτός ο νόμος.

-Θα έπρεπε να γίνει μια πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση από τη μεριά της κυβέρνησης για τους πολιτικούς λόγους διατήρησης των συντελεστών της έμμεσης φορολογίας, έτσι όπως έχουν σήμερα. Ο κ. Πέτσας, ο εισηγητής, υπερασπίστηκε την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο για τη διατήρηση της σχέσης 60% έμμεσων και 40% άμεσων φόρων, αλλά υπερασπίστηκε και την πολιτική επιδείνωσης της θέσης υπέρ των έμμεσων φόρων, η οποία έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια ως μια δίκαιη πολιτική. Επίσης ισχυρίστηκε ότι το να θέλουμε χαμηλότερους έμμεσους φόρους και υψηλότερους άμεσους φόρους είναι ένας λαϊκιστικός μύθος. Είναι μύθος αυτή η θέση, η οποία είναι συντριπτικά κυρίαρχη στην παγκόσμια οικονομική βιβλιογραφία. Ολοι συμφωνούν σε αυτό, ότι η έμμεση φορολογία είναι πάντοτε η πιο άδικη. Και αυτό έχει μια απλούστατη εξήγηση. Φορολογεί με τον ίδιο συντελεστή πολύ φτωχούς, φτωχούς, μεσαίους, υψηλά στρώματα, ιδιώτες, επιχειρήσεις.

-Εν συνεχεία ισχυρίστηκε ότι οι άμεσοι φόροι μειώθηκαν και αυτό οδήγησε στην επιδείνωση της σχέσης μεταξύ έμμεσων και άμεσων φόρων. Ακριβώς όμως αυτό σας καταλογίζουμε. Οτι αντί να επιδιώκετε την αύξηση των φορολογικών εσόδων από άμεσους φόρους, επιδιώκετε την αύξηση των φορολογικών εσόδων από έμμεσους φόρους.

-Ακολούθως ισχυρίστηκε ότι φταίει ο πληθωρισμός. Πάλι αυτό σας καταλογίζουμε και γι΄ αυτό θα έπρεπε να μειώσετε το ΦΠΑ. Διότι εκεί που ένας μισθωτός πλήρωνε ένα προϊόν 50 ευρώ και πλήρωνε φόρο 12, τώρα το πληρώνει 100 και πληρώνει φόρο 24. Τόσο απλό είναι. Αλλά προσέθεσε ότι η ταχύτατη αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται σε εξωγενείς λόγους, κάτι αναληθές, διότι ήδη από το 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποδείξει τους λόγους για τους οποίους αυξάνονται με αυτό το ρυθμό οι τιμές στην Ελλάδα και οι οποίοι σχετίζονται με τα υπερκέρδη συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας: ενέργεια, διυλιστήρια, τράπεζες. Για το λόγο αυτό η κυρία Λαγκάρντ, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός αφορά εσωτερικές πολιτικές επιλογές των κρατών. Δεν έχει να κάνει με εξωγενείς παράγοντες.

-Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη φοροδιαφυγή. Το γεγονός ότι αυξάνονται τα έσοδα από ΦΠΑ και μειώνονται ή μάλλον διατηρούνται υψηλά οι συντελεστές του ΦΠΑ είναι η φοροδιαφυγή. Αλλά αυτό σημαίνει ότι η φοροδιαφυγή επί των ημερών σας πρέπει να έχει αυξηθεί και είναι ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

-Συνεχίζετε αυτή την πολιτική διότι έχετε κάποιους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων. Ειρήσθω εν παρόδω στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπονται πρωτογενή πλεονάσματα για το 2025 μέχρι το 2028 της τάξης του 2,5%.Να σας πάω μερικά χρόνια πίσω. Το 2018 τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2% ήταν ανέφικτα, ήταν πολιτική κοινωνικής λεηλασίας, ήταν πολιτική αφαίμαξης των νοικοκυριών και της ελληνικής οικονομίας. Αλλά σήμερα ο στόχος για μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα είναι απολύτως εφικτός και την ίδια στιγμή είναι στόχος ο οποίος επιτρέπει αύξηση των κοινωνικών δαπανών και ταχύτατη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Επιμένετε σε αυτή την πολιτική διότι θέλετε να μειώνετε φόρους για τους πλούσιους και τις επιχειρήσεις, χωρίς να δημιουργείτε δημοσιονομικό κίνδυνο παίρνοντάς τα από τα λαϊκά στρώματα. Αυτή είναι η εξήγηση της πολιτικής την οποία ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία.

-Στον εμμονικό αγκυλωμένο νεοφιλελευθερισμό της Νέας Δημοκρατίας η βασική ιδέα είναι η εξής: Μειώνουμε τους φόρους για το κεφάλαιο και για τους πλούσιους για να δημιουργήσουμε επενδυτικά κίνητρα, να αυξηθεί η πίτα. Και η νεοφιλελεύθερη υπόσχεση είναι ότι με την αύξηση της πίτας τα οφέλη θα διαχυθούν στο σύνολο της κοινωνίας. Μόνο που αυτή η υπόσχεση δεν εκπληρώνεται ποτέ και συνεχίζεται επ΄άπειρον η ίδια πολιτική.

-Η δική μας στρατηγική βρίσκεται απολύτως στον αντίποδα αυτού του εικονικού νεοφιλελευθερισμού: η αναδιανομή υπέρ της μισθωτής εργασίας, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η φορολόγηση του πλούτου είναι προϋπόθεση, όχι αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας. Και είναι αυτή ακριβώς η διαχωριστική γραμμή μεταξύ αριστερού και δεξιού πολιτικού σχεδίου.

Μοιράσου το: