Σία Αναγνωστοπούλου: Χωρίς τη συμμετοχή καλλιτεχνών και ανθρώπων του κινηματογράφου η σύνθεση του ΔΣ του Creative Greece

Η συγχώνευση του ΕΚΟΜΕ με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου , νόμος του κράτους πλέον, προκάλεσε από νωρίς τις έντονες ανησυχίες μας για τον τρόπο με τον οποίο θα υπερασπίζεται ο καινούργιος αυτός φορέας την εθνική κινηματογραφία. Με τον ίδιο προβληματισμό για αυτή τη «μεταρρύθμιση» του ΥΠΠΟ, μεγάλο μέρος των ανθρώπων του κινηματογράφου τόνιζε πως δεν υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλείδες που θα προστατεύουν και θα χρηματοδοτούν την κινηματογραφία στην Ελλάδα και πως ο νέος αυτός υπερ-οργανισμός αντιμετωπίζει τον κινηματογράφο και κάθε οπτικοακουστικό έργο με αγοραία αντίληψη, ως επενδυτικό σχέδιο και τουριστικό προϊόν για τους εγχώριους και ξένους επενδυτές.

Η πρόσφατη δημοσίευση στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο σχετικά με τη σύσταση του φορέα Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας ΑΕ –Creative Greece SA και τα μέλη που απαρτίζουν το ΔΣ δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη, αντιθέτως επιβεβαιώνει απόλυτα τις επιφυλάξεις που είχαμε διατυπώσει. Σ’ έναν φορέα που προορίζεται για την ανάδειξη του κινηματογράφου, κανένας από την κινηματογραφική κοινότητα ή σχετικός με την κινηματογραφία δεν διορίστηκε σε αυτόν και ένα πλήθος νομικών, οικονομολόγων και στελεχών του Δημοσίου ορίστηκαν ως μέλη. Θα ήταν τραγελαφικό αν δεν ήταν στην ουσία του τόσο σοβαρό.

Καταθέσαμε κοινοβουλευτική ερώτηση και ζητάμε από την Υπουργό να μας απαντήσει, μεταξύ άλλων, για τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα άτομα που απαρτίζουν το ΔΣ του νέου υπερ-οργανισμού για τα οπτικοακουστικά μέσα και τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχει στο ΔΣ ούτε ένα μέλος που να προέρχεται από τον χώρο του κινηματογράφου.

Μοιράσου το: