“Το δημογραφικό απαιτεί πολιτικές που θα δώσουν ασφάλεια στα ζευγάρια”
«Ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται σύμφωνα με τις τελευταίες απογραφές και ο δείκτης γονιμότητας -ο μέσος αριθμός παιδιών ανά γυναίκα- είναι στο 1,3, ενώ για την αναπλήρωση των γενεών θα έπρεπε να είναι 2,1. Η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες γήρανσης στην Ευρώπη», τόνισε η Εφη Αχτσιόγλου στο 13ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC) στην Πάτρα, μιλώντας για το δημογραφικό.
«Οι κύριες αιτίες που εμποδίζουν τα ζευγάρια να δημιουργήσουν οικογένεια είναι:
- Η πολύ σκληρή αγορά εργασίας της Ελλάδας, με τον πιο χαμηλό πραγματικό μισθό στην Ευρώπη και τις περισσότερες ώρες εργασίας. Με πολλές πρόσθετες ώρες δουλειάς χωρίς πρόσθετες αμοιβές, κατά κανόνα.
- Το γεγονός ότι η μητρότητα θεωρείται εμπόδιο στην αγορά εργασίας, όπου οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγάλο χάσμα στις αμοιβές και στην απασχόληση μετά τη δημιουργία οικογένειας, γιατί θεωρούνται υπεύθυνες για τη φροντίδα του παιδιού. Η έλλειψη δωρεάν υπηρεσιών κοινωνικού κράτους για τη φροντίδα του παιδιού. Συγχρόνως, η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά ανεπίσημων υπηρεσιών φροντίδας παιδιών. Με άλλα λόγια, κατά κανόνα η μητέρα επωμίζεται την ευθύνη για τη φροντίδα του παιδιού.
- Η στεγαστική κρίση, η οποία στην Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη σε όλη την Ευρώπη, καθώς 1 στα 2 νοικοκυριά πρέπει να δαπανούν πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για να πληρώσουν ενοίκιο ή δόση δανείου, ρεύμα, θέρμανση/ψύξη, κοινόχρηστα».
Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «για την αντιμετώπιση του δημογραφικού απαιτούνται πολιτικές που θα δώσουν ασφάλεια στα ζευγάρια για να δημιουργήσουν οικογένεια:
- Οικονομική ασφάλεια, με αξιοπρέπεια στην εργασία, με συλλογικές συμβάσεις και καλύτερους μισθούς. Δεν είναι δυνατόν να θεσπίζονται απλήρωτες υπερωρίες και μετά να λέμε για δημογραφική κρίση.
- Στήριξη της μητρότητας, με δωρεάν δομές και υπηρεσίες φροντίδας του παιδιού από το κοινωνικό κράτος. Με δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά, ώστε η μητέρα να μην μπαίνει στο δίλημμα ή δουλειά ή παιδί. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για δημογραφικό και οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί να έχουν μόλις 3 μήνες άδεια φροντίδας τέκνων.
- Πολιτικές για την εξασφάλιση οικονομικά προσιτής στέγης, με περιορισμό του airbnb, με κατάργηση της golden visa, με πλαφόν στα ενοίκια στις επιβαρυμένες περιοχές των αστικών κέντρων».