Σημεία ομιλίας του ειδικού αγορητή Ευ. Τσακαλώτου για το σ/ν του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο: “Κύρωση Κώδικα εμμέσων φόρων επί των συναλλαγών του πεδίου εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, καθώς και λοιπών εμμέσων φόρων”

Ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκίνησε την ομιλία του σχολιάζοντας τη μωροποίηση του κράτους που παρατηρείται τα τελευταία 30-40 χρόνια. Ο ιδιωτικός τομέας έχει αναλάβει λειτουργίες που παραδοσιακά ανήκαν στο κράτος και το τελευταίο αδυνατεί να ελέγξει τον ιδιωτικό τομέα. Πράγματα που περιγράφονται πολύ καλά στο βιβλίο της Μαζουκάτο The Big Con.

Η κατάσταση αυτή είναι δύσκολο να αναστραφεί, καθώς το κράτος βασίζεται στον ιδιωτικό τομέα που, με τις μεγάλες συμβουλευτικές εταιρείες, δεν έχει κανένα συμφέρον να απωλέσει αυτή την πηγή εσόδων βοηθώντας το δημόσιο τομέα να ανακτήσει τη δύναμή του. Το γεγονός ότι το κράτος δεν είναι ισχυρό και δεν επενδύει στους δημόσιους υπαλλήλους οδηγεί, μεταξύ άλλων, και στην αύξηση της διαφθοράς.

Αλλά και η πολυνομία καλλιεργεί το πελατειακό κράτος και τη διαφθορά, αφού δημιουργεί την ανάγκη να υπάρχει «μέσον» ακόμη και για απλές δουλειές. Συνεπώς το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η κωδικοποίηση των νόμων και το δεύτερο βήμα η απλοποίηση, έτσι ώστε να ξέρουν πάντα οι πολίτες ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο. Και αναρωτήθηκε αν το δεύτερο και σημαντικότερο βήμα είναι στα σχέδια της Κυβέρνησης.

Σχολιάζοντας τον εισηγητή της πλειοψηφίας που ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση κάνει καλό έργο αφού μειώνει τους φόρους, επισήμανε την προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπή για την μη έγκαιρη ενσωμάτωση οδηγίας αναφορικά με τους συντελεστές ΦΠΑ.

Και εδώ εγείρονται θέματα τόσο σχετικά με τη μείωση όσο και με την αύξηση συντελεστών.

Οσον αφορά τη μείωση, αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς της Κυβέρνησης ότι οι μειώσεις στο ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά δεν θα ωφελήσουν τους καταναλωτές. Ομως, όπως γνωρίζουμε, σύμφωνα με την οικονομική επιστήμη, είναι απροσδιόριστο εκ των προτέρων ποιος θα επωφεληθεί, αλλά εξαρτάται και από τους ελέγχους που θα κάνει το κράτος. Και η ΝΔ δεν έχει καλή σχέση με τους ελέγχους και τη ρύθμιση. Ενδεικτικό ότι στις ανεξάρτητες αρχές, όποιος ενοχλεί αντικαθίσταται.

Οσον αφορά την αύξηση των φόρων, το ποιοι φόροι πρέπει να αυξηθούν, βασικό πρόβλημα είναι αν αυτοί που μπορούν να πληρώσουν πληρώνουν. Αν δεν αντιμετωπιστεί το γεγονός ότι πολλοί πληρώνουν λιγότερους φόρους από ότι πρέπει δεν θα αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, δεν θα έχουμε τους πόρους για αντιπλημμυρικά έργα, για νοσοκομεία, για την αντιμετώπιση της ερήμωσης της χώρας και του δημογραφικού.

Αναφέρθηκε στο ύψος των αμυντικών δαπανών που στον προϋπολογισμό ήταν στο 3% του ΑΕΠ και επισήμανε ότι εάν μειώνονταν στο 2% θα εξοικονομούσαμε 2,5 δις. Χρήματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε κάποιους από τους παραπάνω στόχους.

Υπογράμμισε τη σημασία να ανοίξει η συζήτηση για τους φόρους, κυρίως με τις προοδευτικές δυνάμεις, τις οποίες κάλεσε να πουν αν συμφωνούν με το φόρο επί των κερδών στο 22% και αν συμφωνούν στο αφήγημα της Δεξιάς των τελευταίων 30-40 χρόνων ότι η μείωση των φόρων είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι τα προοδευτικά κόμματα για τον ΕΝΦΙΑ και αν εάν συμφωνούν με την μείωση του ΕΝΦΙΑ από τη ΝΔ το 2019 που ωφέλησε τις περιουσίες άνω των 500.000 ευρώ όπως εξάλλου και η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. Είναι αυτή η μείωση του ΕΝΦΙΑ ένα αναπτυξιακό μέτρο;

Καταλήγοντας τόνισε ότι δεν έχει γίνει ουσιαστική συζήτηση για τη φορολογία. Η θέση τις δεξιάς τα τελευταία 30-40 χρόνια είναι ότι μειώνει τους φόρους υποσχόμενη ανάπτυξη και επενδύσεις. Ομως οι υποσχέσεις δεν έχουν υλοποιηθεί. Ούτε επενδύσεις έχουμε, ούτε ανάπτυξη έχουμε και φυσικά ούτε χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους μέσω αυτής της ανάπτυξης. Και οι προκλήσεις παραμένουν μεγάλες.

Κλείνοντας την ομιλία του επισήμανε ότι καλή η κωδικοποίηση, ακόμα καλύτερη η απλοποίηση, αλλά ακόμα καλύτερα η κωδικοποίηση και η απλοποίηση να πραγματοποιούνται στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδίου φορολογικής πολιτικής που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες.

Η θεώρηση της Δεξιάς και είναι πολύ διαφορετική από τη δική μας και έχει αποτύχει. Ταυτόχρονα όμως οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι και η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις είναι πολύ πίσω από ότι χρειάζεται στο θέμα της φορολογίας.

Μοιράσου το: