Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της Νέας Αριστεράς: Αδιανόητο να παραμένει υπουργός ο κ. Χρυσοχοίδης

Η επιχείρηση αποποίησης των ευθυνών για την γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα στην είσοδο του Α.Τ. Αγίων Αναργύρων μπροστά στα μάτια αστυνομικού είναι εξοργιστική. Η κάλυψη του Μεγάρου Μαξίμου στο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αναμενόμενη.
Η στροφή όμως της συζήτησης σε λογικές “σερίφηδων” με “λυμένα χέρια” ως απάντηση σε ένα φαινόμενο που λαμβάνει τραγικές διαστάσεις είναι επικίνδυνη, αποπροσανατολιστική και ρίχνει νερό στο μύλο της ακροδεξιάς.
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα που θέτουν τα πολλά περιστατικά έμφυλης βίας και η ανησυχητική αύξηση των γυναικοκτονιών. Η κ. Ζαχαράκη στην βουλή –και όχι ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης– απέρριψε την τροπολογία της Νέας Αριστεράς για την εισαγωγή του όρου γυναικοκτονία στον ποινικό κώδικα.
Η “συντριβή” του κυρίου Χρυσοχοΐδη δεν αφορά την κοινωνία, δεν αφορά τα θύματα της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και προκαλεί τους συγγενείς εκείνων που λείπουν. Είναι πραγματικά αδιανόητο ο ισόβιος και πολλαπλώς αποτυχημένος υπουργός προστασίας του πολίτη να μην έχει παραιτηθεί. Εστω από ευθιξία, έστω από ενσυναίσθηση.
Η Νέα Αριστερά επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά τα μέτρα που είναι απολύτως απαραίτητα προκειμένου να μη θρηνήσουμε κι άλλες γυναικείες ζωές:
• Ποινική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία τώρα
• Αμεση υλοποίηση των 52 κατεπειγουσών και επειγουσών συστάσεων της GREVIO (Επιτροπή Συμβουλίου της Ευρώπης) για τη βία κατά των γυναικών σύμφωνα με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
• Σαφές και δεσμευτικό πρωτόκολλο αξιολόγησης κινδύνου από την αστυνομία την ώρα της καταγγελίας
• Περισσότερες δομές προστασίας και φιλοξενίας των γυναικών που καταγγέλλουν έμφυλη βία
• Πολιτικές πρόληψης, με υποχρεωτική συμπεριληπτική σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία και μόνιμα θεματικά εργαστήρια με έμφαση στην έμφυλη βία και την έμφυλη ισότητα
• Ψυχοκοινωνική και νομική στήριξη στις καταγγέλλουσες
• Υιοθέτηση όλων των ευρωπαϊκών κανονισμών και των καλών πρακτικών για τον μη επανατραυματισμό των θυμάτων κατά τη δικαστική διαδικασία