Πέτη Πέρκα: «Η πραγματικότητα στα έργα υποδομών και μεταφορών απέχει πολύ από αυτή που θέλει να παρουσιάζει η κυβέρνηση» (video)

Τοποθέτηση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής κατά την ενημέρωση από τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών για την πορεία υλοποίησης των έργων υποδομών και μεταφορών από τον Ιούλιο του 2023

Η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς ξεκίνησε την τοποθέτησή της με αναφορά στο κρίσιμο ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας, όπου οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί και φανερώνουν ότι δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος από την κυβέρνηση της ΝΔ.

«Το 2023 είχαμε συνολικά 621 νεκρούς λόγω τροχαίων ατυχημάτων, δηλαδή περίπου 52 νεκρούς το μήνα! Η Ελλάδα έρχεται 23η στις 27 χώρες της ΕΕ σε νεκρούς στο δρόμο, με 60 ανά 1 εκατομμύριο κατοίκων. Χαμηλότερα από εμάς βρίσκονται μόνο η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Λετονία και η Κροατία. Η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει 11.201 τροχαία ατυχήματα το 2023, 6.8% περισσότερα από το 2022. Κι όλα αυτά, ενώ δεν έχει συσταθεί Κεντρικός Φορέας Οδικής Ασφάλειας, ούτε Εθνικό Ταμείο Οδικής Ασφάλειας, ούτε Εθνικό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας, ενώ δεν γνωρίζουμε και την πρόοδο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας».

Προχωρώντας στο έργο του FlyOver, σχολίασε ότι η κατασκευή του έργου ‘μετράει’ λίγους μόλις μήνες και έχει ήδη καταγραφεί μια παράταση που συνιστά Γεγονός Αποζημίωσης, ήτοι ‘ζεστό’ χρήμα για την ανάδοχο εταιρία, και μια προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για αναστολή προόδου κάθε εργασίας.

«Το έργο ξεκίνησε μεν ξανά τέλος Απριλίου, αναμένουμε όμως την εκδίκαση της κύριας αίτησης ακύρωσης, που επρόκειτο να συζητηθεί από το ΣτΕ στις 22 Μαϊου, αλλά το ελληνικό δημόσιο ζήτησε και έλαβε αναβολή για τις 16 Οκτωβρίου. Και ο λόγος; Να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαβούλευσης! Ξεκίνησε δηλαδή ένα έργο, αναστατώθηκε μια πόλη και η διαβούλευση ξεκινάει τώρα, όχι όταν σχεδιαζόταν το έργο», είπε χαρακτηριστικά.

Μένοντας στα θέματα των μεταφορών της Θεσσαλονίκης, σε σχέση με το Μετρό, αμφισβήτησε τις ‘υποσχέσεις’ του Υπουργού περί εμπορικής λειτουργίας το Νοέμβριο του 2024. «Το Μετρό δεν πρόκειται να λειτουργήσει πριν την άνοιξη του 2025, εδώ θα είμαστε και θα το δούμε. Αυτό φαίνεται και από σχετικό κείμενο του Υπουργείου στο Υπουργικό Συμβούλιο το Σεπτέμβρη 2023, το οποίο αναφέρει ότι η προπαρασκευαστική περίοδος για εκπλήρωση εκατέρωθεν υποχρεώσεων για έναρξη περιόδου εμπορικής λειτουργίας του βασικού έργου θα διαρκέσει 12-18 μήνες.

Προφανώς δεν θέλετε από τώρα να μιλήσετε για Μετρό το 2025. Φυσικά, αν η ΝΔ δεν είχε κάνει άνω-κάτω το σχεδιασμό για in-situ διατήρηση των αρχαιοτήτων, θα είχαμε εδώ και καιρό μετρό στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, τότε η λύση για το σταθμό της Βενιζέλου θα κόστιζε 20-25 εκατομμύρια με τα αρχαία στη θέση τους. Τώρα μπορείτε να μας ενημερώσετε για τον προϋπολογισμό του έργου; Τον προϋπολογισμό της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων; Για να μη μιλήσω για τις αποζημιώσεις που έχει λάβει ήδη ο ανάδοχος», σχολίασε δηκτικά.

Επειτα έκανε μια σύντομη αναφορά στα ζητήματα αεροναυτιλίας και την κατάργηση των αεροπορικών αρχών, υπογραμμίζοντας ότι τα ελληνικά αεροδρόμια «λειτουργούν ‘στον αυτόματο’, μέσα σε ένα περιβάλλον ιδιότυπης ‘αυτορρύθμισης’. Κάτι που δεν έχει περάσει απαρατήρητο από την Κομισιόν, η οποία έχει ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει, με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Ελλάδα.

Αφού αναφέρθηκε στην όχι και τόσο πετυχημένη πορεία των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, στο οδικό έργο Πάτρα – Πύργος, στο διαγωνισμό λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και στο Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ, το οποίο ‘ευχήθηκε’ να πάει καλύτερα από τα προηγούμενα, επικεντρώθηκε στον τομέα υποδομών και μεταφορών της Φλώρινας.

Τόνισε ότι ο κάθετος άξονας «αγνοείται» και στάθηκε στις σιδηροδρομικές συνδέσεις της περιοχής με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, «έργα αναπτυξιακά, όχι μόνο για τη Φλώρινα, αλλά και όλη την Ελλάδα».

«Σχετικά με τη γραμμή Φλώρινα – Μοναστήρι (Μπίτολα), όπου είχα και προσωπική εμπλοκή ως Γενική Γραμματέας Μεταφορών, την περίοδο 2015-2019 έγινε μεγάλη προσπάθεια να τεθεί και πάλι σε λειτουργία. Πρόκειται για ένα έργο σχεδόν έτοιμο, με αμελητέο κατασκευαστικό κόστος. Η πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας έχει ολοκληρώσει το τμήμα του έργου στο έδαφός της. Κι εγώ εδώ και 5 χρόνια κάνω συνεχώς ερωτήσεις για ποιο λόγο δεν προχωρά αυτή η σύνδεση.

Καταλαβαίνω – και να με διαψεύσετε αν κάνω λάθος – ότι επειδή πρόκειται για νέα σιδηροδρομική γραμμή, χρειάζεται διακρατική συμφωνία. Σε πρόσφατη ερώτηση, μου απαντήσατε ότι έχετε στείλει τη συνεισφορά του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών για την εν λόγω συμφωνία στο Υπουργείο Εξωτερικών, ήδη από το 2021. Αρα τα Μνημόνια Συνεργασίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, τα οποία για λόγους πολιτικής ιδεοληψίας η κυβέρνηση δεν φέρνει στη Βουλή, μπορεί να καθυστερούν αυτή τη γραμμή».

«Σε ό,τι αφορά τη σύνδεση με την Αλβανία και τη γραμμή Θεσσαλονίκη – Φλώρινα – Κρυσταλλοπηγή – Πόγραδετς’, και πάλι 5 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως ΓΓ Μεταφορών είχαμε καταφέρει να εντάξουμε το έργο στο Πρόγραμμα Interreg το 2018, είχαν εξασφαλιστεί μάλιστα και 845 χιλιάδες ευρώ για μελέτες. Αντί η κυβέρνηση της ΝΔ να προχωρήσει το έργο, το οποίο αποτελεί τμήμα του κεντρικού δικτύου των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών (ΔΔΜ), με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030, προσπαθεί να ωριμάσει το έργο Καλαμπάκα – Κοζάνη, που είναι τμήμα του εκτεταμένου δικτύου των ΔΔΜ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2050. Δίνετε δηλαδή χρήματα για μελέτες, ενώ κάποιες έχουν ήδη απορριφθεί από την ΕΕ, για να κάνετε τα απαραίτητα ‘δωράκια στους μελετητές.

Αδιαφορείτε για το ότι από την Π.Ε. Φλώρινας διέρχεται η μόνη υφιστάμενη ενεργή σιδηροδρομική γραμμή και ότι η Φλώρινα είναι η μόνη πόλη στην περιοχή με 4 πύλες εισόδου. Και το κυριότερο, η χάραξη που προκρίνετε έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, αλλά και με την πάγια ελληνική πολιτική μεταφορών των τελευταίων 30 χρόνων, με βάση την οποία το λιμάνι της Θεσσαλονίκης προβλέπεται ως δυνητικό κέντρο της βαλκανικής ενδοχώρας».

Η Π. Πέρκα ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της σημειώνοντας ότι η Φλώρινα δεν έχει τρένα, ήδη από το δυστύχημα των Τεμπών. Και ο λόγος γι’ αυτή τη σιδηροδρομική απομόνωση παραμένει άγνωστος, αφού ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών διέψευσε τις πληροφορίες για πρόβλημα στατικότητας σε γέφυρα στο Ξινό Νερό, δηλώνοντας ότι η κυκλοφορία διεκόπη λόγω προβλημάτων σηματοδότησης. Για να έρθει ο ΟΣΕ και να τον διαψεύσει, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα στη ραδιοεπικοινωνία. «Οσο δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο λόγος που σταμάτησαν τα τρένα στη Φλώρινα, η Hellenic Train δεν εκτελεί δρομολόγια και πλέον στη μόνη πόλη που είχε ίχνος σιδηροδρομικής γραμμής πηγαίνουν μόνο λεωφορεία», τόνισε.

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/1zVN1TKGW9Q

Μοιράσου το: