Πέτη Πέρκα: «Η πολιτική ιδεοληψία της κυβέρνησης αφήνει την Ελλάδα χωρίς σιδηροδρομική σύνδεση με τη Βόρεια Μακεδονία»

Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν συνδέεται σιδηροδρομικά με τη Βόρεια Μακεδονία για λόγους πολιτικής ιδεοληψίας της κυβέρνησης αναδεικνύουν με ερώτησή τους 4 Βουλεύτριες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Κ.Ο.) της Νέας Αριστεράς, με πρωτοβουλία της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της Κ.Ο., Πέτης Πέρκα.

Ειδικότερα αναφέρουν ότι ενώ τα έργα για την επαναλειτουργία της γραμμής Φλώρινα – Μοναστήρι (Μπίτολα) έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί ήδη από την περίοδο 2015-2019, όταν και οι διμερείς επαφές μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονταν σε προχωρημένο επίπεδο, από την ανάληψη της κυβέρνησης από τη ΝΔ το 2019, δεν έχει προχωρήσει απολύτως τίποτα.

Οι λόγοι γι’ αυτό προφανώς δεν είναι τεχνικοί, αλλά πολιτικοί, διότι, όπως σημειώνουν οι Βουλεύτριες, με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, για τη λειτουργία κάθε νέας γραμμής απαιτείται διακρατική συμφωνία. Το ότι η εν λόγω συμφωνία δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα δεν αποτελεί έκπληξη, αν σκεφτεί κανείς ότι εδώ και πέντε περίπου χρόνια η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην κύρωση των Μνημονίων σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και δεν πρόκειται να το κάνει, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε πριν λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός.

Και οι παλινωδίες κυβέρνησης και Hellenic Train δεν σταματούν εδώ. Τη στιγμή που συζητάμε για τη σιδηροδρομική σύνδεση της χώρας μας με τη Βόρεια Μακεδονία μέσω της Φλώρινας, η Φλώρινα δεν έχει σιδηρόδρομο.

Από τον περασμένο Δεκέμβρη που άνοιξε και πάλι η γραμμή Θεσσαλονίκη – Φλώρινα, η οποία ήταν κλειστή μετά το δυστύχημα των Τεμπών, δρομολογούνται τρένα μέχρι την Εδεσσα και από το σημείο αυτό οι επιβάτες μετακινούνται με λεωφορεία. Κι αυτό, ενώ το συγκεκριμένο δρομολόγιο αποτελεί μέρος των άγονων γραμμών, για τις οποίες η Hellenic Train επιδοτείται από το ελληνικό δημόσιο με 50 εκ. ευρώ ετησίως.

Με βάση τα παραπάνω, οι Βουλεύτριες ερωτούν τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών για τους λόγους που Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία στερούνται μιας τόσο επωφελούς σιδηροδρομικής σύνδεσης και για το πότε προγραμματίζεται η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας και κατά συνέπεια η επαναλειτουργία της γραμμής. Ερωτούν επίσης για τις ενέργειες του Υπουργείου ώστε να ξεκινήσουν ξανά τα δρομολόγια του σιδηροδρόμου στη Φλώρινα.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την ερώτηση.