Πέτη Πέρκα: Η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή διευρύνει τις ανισότητες και στερεί έσοδα ζωτικής σημασίας από το κοινωνικό κράτος και από τις υποδομές

Ομιλία της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Πέτης Πέρκα στην Ολομέλεια της Βουλής στην κύρωση της Σύμβασης με την Ιαπωνία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας (ΣΑΔΦ) και την αποτροπή της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής

Η Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς ξεκίνησε την ομιλία της λέγοντας: «Η σύμβαση, σύμφωνα και με τον τίτλο της, αφορά την εξάλειψη της διπλής φορολόγησης μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας, καθώς και την αποτροπή της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Και οι δύο στόχοι είναι πολύ σημαντικοί για την οικονομική συνεργασία, την ανάπτυξη και τη φορολογική δικαιοσύνη.

Αλλά στην εποχή της τεράστιας φοροδιαφυγής, από την πλευρά μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες, είναι κρίσιμο μέσω τέτοιων συμβάσεων να αντιμετωπίζεται, να καταπολεμάται και να εξαλείφεται κάθε μορφή φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή που διευρύνει με ασύλληπτο τρόπο τις ανισότητες και στερεί από τα κράτη και τους πολίτες τους έσοδα ζωτικής σημασίας για την κάλυψη αναγκών σε παροχές, στο κοινωνικό κράτος, σε υποδομές.

Αρα η σύμβαση θα πρέπει να εξεταστεί πρωτίστως για το αν καταπολεμά ουσιαστικά τη φοροδιαφυγή. – Η φορολόγηση του εισοδήματος από ακίνητη περιουσία, κέρδη επιχειρήσεων, διεθνείς ναυτιλιακές και αεροπορικές μεταφορές, συνδεδεμένες επιχειρήσεις, μερίσματα, τόκους δικαιώματα, ωφέλεια από κεφάλαιο, στο πλαίσιο των προϋποθέσεων και των όρων που τίθενται (π.χ. ορισμοί και εξαιρέσεις, μόνιμη εγκατάσταση και προσδιορισμός κερδών μόνιμης εγκατάστασης, έργα, αντιπρόσωποι, διάρκειες) φαίνεται πως και μετά τη σύμβαση θα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, περιθώρια ελιγμών και δίοδοι απόκρυψης ή “αποχαρακτηρισμού” κερδών και ωφελειών, ώστε αυτά να φορολογηθούν με ευνοϊκότερο απ΄ ό,τι θα έπρεπε τρόπο ή να φοροαπαλλαγούν».

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με την Εκθεση συνεπειών ρύθμισης η Ελλάδα έχει συνάψει άλλες 57 ΣΑΔΦ με χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως αυτές εντοπίζονται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

Στη συνέχεια επισήμανε ότι «σύμφωνα με την ΑΑΔΕ ο κατάλογος με τους φορολογικούς παράδεισους περιλαμβάνει 42 κράτη. Ελέγχονται οι συναλλαγές που πραγματοποιούν ελληνικές επιχειρήσεις με επιχειρήσεις που εδρεύουν στο εξωτερικό και έχουν χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Οι ελληνικές επιχειρήσεις , θα πρέπει να αποδείξουν πως όλες οι συναλλαγές είναι νόμιμες και η αλλοδαπή εταιρία έχει ουσιαστικά επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα που φιλοξενεί την έδρα της.

– Η αμοιβαία παροχή πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών αρχών, όχι μόνο για λόγους συνεκτικής εφαρμογής της Σύμβασης, αλλά κυρίως για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, είναι κρίσιμη. Η μέχρι σήμερα διεθνής εμπειρία, οι φορολογικοί παράδεισοι, οι πρακτικές των πολυεθνικών και των offshore (υπεράκτιων) εταιρειών, η τεράστια φοροδιαφυγή παγκοσμίως δείχνουν ότι είτε τα μέτρα δεν επαρκούν είτε ότι οι διακηρύξεις κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών δεν είναι απολύτως ειλικρινείς».

Επιπλέον, αναφέρθηκε ενδεικτικά σε στοιχεία που τεκμηριώνουν την άποψή της: σε ετήσια κέρδη 5,900 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το 13% φορολογούνται με ποσοστό κάτω του 5% και 23% με ποσοστά από 5% ως 15%. Το μεγαλύτερο μέρος των κερδών των πολυεθνικών επιχειρήσεων φορολογείται με ποσοστά μεταξύ 15% και 30%. Σε όλο τον κόσμο, περίπου 2,140 τρισεκατομμύρια δολάρια κερδών των πολυεθνικών φορολογούνται κάθε χρόνο με συντελεστές κάτω του 15%. 

Στη συνέχεια επισήμανε την έκθεση του ΓΛΚ, στην οποία αναφέρεται ότι: “Από τις προτεινόμενες διατάξεις και τη συνακόλουθη διευκόλυνση ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και της κίνησης κεφαλαίων και προσώπων μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο εφαρμογής της κυρούμενης Σύμβασης, αναμένεται να διευρυνθεί η φορολογική βάση, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την απόδοση συνολικά περισσοτέρων εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό”. Δεν υπάρχει κάποια αριθμητική εκτίμηση. Δεν υπάρχει κάποια τάξη μεγέθους για το τι συμβαίνει μέχρι τώρα στο πλαίσιο της “φορολογικής σχέσης” Ελλάδας Ιαπωνίας.  Τόνισε ότι οι ερωτήσεις που είχε καταθέσει στην Επιτροπή της Βουλής δεν απαντήθηκαν και τις επανέλαβε: «Εχει η κυβέρνηση τέτοια δεδομένα και εκτιμήσεις; Χάνονταν φορολογικά έσοδα και πόσα, θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα και πόσο;»

Η Πέτη Πέρκα ολοκλήρωσε την ομιλία της λέγοντας «με την έννοια που όπως προανέφερα αυτές οι συμβάσεις ψηφίζονται από τα κράτη αλλά από ότι φαίνεται το διεθνές κεφάλαιο κινείται ανεξέλεγκτο, θα ψηφίσουμε παρών στην παρούσα σύμβαση».

Μοιράσου το: