Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ευ. Τσακαλώτου στο ν/σ του ΥΠΕΝ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στις κινητοποιήσεις-καταλήψεις φοιτητών σε πανεπιστήμια στην Αμερική (αντίθετα με όσα μας έλεγε ο κ. Μητσοτάκης ότι καταλήψεις γίνονται μόνο στην Ελλάδα), ως υποστήριξη στον παλαιστινιακό λαό. Στις καταλήψεις αυτές συμμετέχουν ακόμα και Εβραίοι φοιτητές που ενώ έχουν επίγνωση για τον αντισημιτισμό και τις ολέθριες συνέπειές του αντιλαμβάνονται πολύ καλά ότι η εργαλειοποίηση του αντισημιτισμού τον ενισχύει. Και επισήμανε τις ευθύνες και της Κυβέρνησης αλλά και το ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος στη Ευρώπη για τη σφαγή των παιδιών της Παλαιστίνης. Η απραξία της Ευρώπης αλλά και της Νέας Δημοκρατίας είναι κάτι που ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να ξεχάσει.

Οσον αφορά στο νομοσχέδιο, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι στη Θεσσαλία ιδρύεται ένας ιδιωτικός φορέας που υποκαθιστά το κράτος σε όλες τις λειτουργίες που αφορούν την άρδευση. Αντί αυτού θα έπρεπε να υπάρχει ένας ενιαίος δημόσιος φορέας κατά το πρότυπο που ακολουθήθηκε από τον πρόεδρο Ρούσβελτ τη δεκαετία του 1930, που θα είχε στην αρμοδιότητά του την εκπόνηση σχεδίου για το νερό, την παραγωγή και τις υποδομές. Ενας τέτοιος οργανισμός, σημείωση, θα μπορούσε να ενεργοποιήσει όλη τη δυναμική της Θεσσαλίας για ένα αναπτυξιακό σχέδιο, αφού θα ενσωμάτωνε τις σκέψεις και τις ανησυχίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιμελητηρίων, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των κινημάτων, των πολιτών.

Παράλληλα υπογράμμισε τη σημασία της διαβούλευσης, στην οποία η κυβέρνηση φαίνεται να έχει αλλεργία. Τόνισε πως δεν είναι εφικτό να υπάρχει ταυτόχρονα και ποιότητα στην παροχή υπηρεσίας και καθολικότητα στην παροχή αλλά και κερδοφορία με ιδιωτικούς όρους. Κάτι από τα τρία θα πρέπει να θυσιαστεί. Ανέφερε το χαρακτηριστικό παράδειγμα της ιδιωτικοποίησης του νερού στη Μ. Βρετανία, όπου ο Τάμεσης θυμίζει βόθρο. Και βέβαια, τόνισε, οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι η νέα εταιρία θα είναι 100% στην ιδιοκτησία του δημοσίου, καθώς, όπως υπενθύμισε, είναι πάγια η τακτική της Ν. Δημοκρατίας να προχωρεί σε ιδιωτικοποιήσεις με σαλαμοποίηση, κομμάτι-κομμάτι. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι σε 2-3 χρόνια δεν θα αποφασίσει η Ν.Δ να ιδιωτικοποιήσει και αυτό τον οργανισμό.

Για την Νέα Αριστερά, ο δημόσιος τομέας είναι μέρος της λύσης όχι του προβλήματος. Αυτή είναι πάγια θέση της Αριστεράς, πολύ πριν από τις κρίσεις των τελευταίων ετών. Η Αριστερά, τόνισε, αναγνωρίζει ότι η πανδημία δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί χωρίς ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας. Η Νέα Δημοκρατία, στον αντίποδα, θεωρεί ότι η λύση στην υγεία θα έρθει με τα απογευματινά ιατρεία, στις χρηματοπιστωτικές κρίσεις με την περεταίρω απορρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Καταλήγοντας πρόβλεψε ότι η Νέα Δημοκρατία και αυτή η κυβέρνηση θα μείνει στη μνήμη των Ελλήνων για τα Τέμπη, για τις υποκλοπές, για την έλλειψη δημοκρατίας, αλλά κυρίως θα μείνει ως η μοναδική κυβέρνηση που έκανε τόσα πολλά, για τόσους λίγους, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Κλείνοντας τόνισε ότι, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία, για την Νέα Αριστερά, η ειρήνη, η αντιμετώπιση της ανισότητας και η πράσινη μετάβαση αποτελούν προτεραιότητες. Και μόνο ένα αναπτυξιακό κράτος που έχει επίγνωση του δημοσίου συμφέροντος μπορεί να τα φέρει αυτά σε πέρας.

Μοιράσου το: