Παρέμβαση του Χ.Ζεϊμπέκ στη Βουλή για την αναγκαιότητα διατήρησης της διακριτότητας και ενίσχυσης του Ταμείου για την ΚΑΠ

Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Γεωργία και τις συνεχείς πιέσεις που ασκούνται για περικοπές στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ, που θα επηρεάσουν αρνητικά τον πρωτογενή τομέα, κατέθεσαν 4 Βουλευτές της Νέας Αριστεράς, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ξάνθης και Τομεάρχη Αγροτικών του κόμματος, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Πιο συγκεκριμένα οι Βουλευτές αναφέρουν πως στο πλαίσιο της προετοιμασίας των επικείμενων προτάσεων της Επιτροπής, σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της ΕΕ, για την περίοδο μετά το 2027, έχει ανοίξει η συζήτηση για τη δημιουργία ενός Ενιαίου Ταμείου διαχείρισης των ευρωπαϊκών πόρων σε επίπεδο κρατών-μελών, το οποίο θα αντικαταστήσει τους υφιστάμενους μηχανισμούς χρηματοδότησης όπως η ΚΑΠ, καταργώντας τη διακριτότητα του Ταμείου της.

Μια τέτοια εξέλιξη, σημειώνουν οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς, θα επηρεάσει τη μελλοντική κατανομή των πόρων και με δεδομένο ότι η ελληνική γεωργία στηρίζεται σημαντικά στις κοινοτικές ενισχύσεις, είναι κρίσιμη η διασφάλιση των συμφερόντων των Ελλήνων παραγωγών, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος μείωσης της ίδια της χρηματοδότησης για τη στήριξη της γεωργίας.

Ηδη 28 κεντρικές ευρωπαϊκές οργανώσεις του αγροδιατροφικού τομέα εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την κατάργηση διακριτότητας του Ταμείου της ΚΑΠ και την προοπτική μείωσης των κονδυλίων που προορίζονται για την στήριξη της ευρωπαϊκής γεωργίας, ζητώντας την ενίσχυσή τους αντί για περαιτέρω περικοπές.

Με αυτά τα δεδομένα και επειδή είναι κρίσιμο η ελληνική κυβέρνηση να τοποθετηθεί ξεκάθαρα και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου, οι Βουλευτές της Νέας Αριστεράς απευθύνουν στον αρμόδιο Υπουργό τα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τη δημιουργία ενός Ενιαίου Ταμείου; Θεωρείτε ότι μια τέτοια αλλαγή θα ωφελήσει ή θα αποδυναμώσει τη χρηματοδοτική στήριξη των Ελλήνων αγροτών;
  2. Υποστηρίζει η Κυβέρνηση την ανάγκη διατήρησης της διακριτότητας του Ταμείου της ΚΑΠ;
  3. Ποια η θέση της κυβέρνησης σχετικά με τις ενστάσεις που διατύπωσαν οι 28 κεντρικές ευρωπαϊκές οργανώσεις ;
  4. Ποιες είναι οι ενέργειες της κυβέρνησης για τη διασφάλιση και ενίσχυση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις και να εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα των Ελλήνων παραγωγών;

Μοιράσου το: