Π. Πέρκα: Η Νέα Αριστερά είναι κάθετα αντίθετη με την είσοδο ιδιωτών στη διαχείριση νερού και αποβλήτων (video)

Τοποθέτηση στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με θέμα τον διορισμό στις θέσεις Αντιπροέδρου και πέντε (5) Μελών της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ) και διατύπωση γνώμης της Επιτροπής.

Την κάθετη αντίθεση της Νέας Αριστεράς με την κυβερνητική πολιτική στην κατεύθυνση εισόδου ιδιωτών στη διαχείριση νερού και αποβλήτων, την οποία καλούνται να υπηρετήσουν τα πρόσωπα, τα νέα μέλη που διορίζονται στην Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), εξέφρασε στη σχετική συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα.

Εθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, το ρητορικό ερώτημα πώς μπορεί η σύσταση ρυθμιστικής αρχής για το νερό και τα απόβλητα, με τον νόμο 5037/2023, να μη σημαίνει, έστω και μακροπρόθεσμα, ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του αγαθού του νερού, πιθανότατα μέσω Σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, δεδομένου ότι η σύσταση Ανεξάρτητων Αρχών είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την απελευθέρωση μίας αγοράς.

Ρώτησε ακόμη αν ισχύουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Εταιρεία Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) έχει εισηγηθεί την αύξηση των τιμολογίων της προς τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), ότι και η ΕΥΔΑΠ έχει αφήσει ανοιχτό το θέμα της αύξησης των τιμολογίων, καθώς και δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η ΡΑΑΕΥ σκέφτεται να επιβάλλει πλαφόν στην κατανάλωση νερού και κλιμακωτή τιμολόγηση, χωρίς να λάβει όμως απάντηση.

Η Π. Πέρκα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει δείξει στην πράξη ότι θέλει αλά καρτ «ανεξάρτητες αρχές» και κανόνες για να μπορεί να εξυπηρετήσει κάθε φορά τα συμφέροντα με τα οποία συνομιλεί.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι η λειτουργία της Αρχής, μετά την επέκταση των αρμοδιοτήτων της, ξεκίνησε με την παράκαμψή της αφού, σε απάντησή του σε επίκαιρη ερώτηση της Νέας Αριστεράς για επικείμενες αυξήσεις στο ρεύμα ο κος Σκυλακάκης είπε ότι θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κοστολόγηση του νερού, αντί για Απόφαση της ΡΑΑΕΥ όπως όρισε η ίδια η κυβέρνηση με τον 5037/2023.

Θύμισε ακόμη, πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε αφαιρέσει με τροπολογία αρμοδιότητες από τη ΡΑΕ, τότε, με τα άρθρα 136 και 137 του νόμου 4951/2022 ώστε, να μην τεθούν σε δημόσια διαβούλευση, αλλά και να μην έχει τη δυνατότητα η Αρχή να εκφράσει την αντίθεσή της, όπως σωστά θα έκανε, στις Επιτροπές. Με τις διατάξεις αυτές η κυβέρνηση παρέκαμψε τη Ρυθμιστική Αρχή με την κατάργηση της αρμοδιότητάς της να πιστοποιήσει τον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου γιατί, η ενδιαφερόμενη εταιρεία που έχει πλέον την ΔΕΠΑ Υποδομών δε συμφωνούσε με τους όρους που έθετε η ΡΑΕ.

Με την ίδια τροπολογία, η κυβέρνηση άλλαξε ουσιαστικά το θεσμικό πλαίσιο βάσει του οποίου πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών αφού, με το άρθρο 136 του 4951 ο Διαχωρισμένος Διαχειριστής, που ήταν όρος για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό πώλησης, τροποποιήθηκε και έγινε Ανεξάρτητος, με πιο χαλαρό δηλαδή διαχωρισμό δραστηριοτήτων.  

«Η τροπολογία άλλαξε δηλαδή εκ των υστέρων τους όρους διενέργειας του διαγωνισμού. Αυτό το περιστατικό δείχνει και την αντίληψη με την οποία κυβερνά η Νέα Δημοκρατία. Κανόνες αλά καρτ για να εξυπηρετεί τα διάφορα συμφέροντα με τα οποία συνομιλεί. Ούτε στις Ανεξάρτητες Αρχές πιστεύει και ούτε θέλει κανόνες. Πώς λοιπόν μάς ζητάτε να στηρίξουμε έναν θεσμό που έχει ακυρώσει και με προσβλητικό τρόπο θα έλεγα για την ίδια την Αρχή η ίδια η κυβέρνηση;»

«Εν κατακλείδι, το πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα, δεν είναι οι άνθρωποι που διορίζετε σήμερα στη ΡΑΑΕΥ αλλά, οι κυβερνητικές πολιτικές που θα κληθούν να υπηρετήσουν, πολιτικές με τις οποίες διαφωνούμε και για αυτό η στάση μας είναι παρών», δήλωσε κλείνοντας.

Ακολουθεί το σχετικό βίντεο: