Oμιλία της Θ. Φωτίου στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών

Η ντροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ αποδεικνύει ότι το πραγματικό μήνυμα που πήρε η ΝΔ από τις ευρωεκλογές είναι ότι «συνεχίζω όπως πριν, θα τα ξεπουλήσω όλα και θα συνεχίσω τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού»

Κατά την ομιλία της στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, η Βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών Θεανώ Φωτίου ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Κύριε Υπουργέ πραγματικά εξοργίστηκα με αυτά που είπατε. Είχατε το θράσος να ισχυριστείτε ότι η τροπολογία για την ΛΑΡΚΟ είναι για το καλό των εργαζόμενων όταν η καρδιά της είναι ακριβώς ότι ο ειδικός διαχειριστής μπορεί να παραδώσει στον νέο ιδιοκτήτη την εταιρεία κλειστή. Ξέρετε τι σημαίνει κλειστή; Σημαίνει ακριβώς να απολυθούν οριστικά οι εργαζόμενοι και να ψάχνουνε για προγράμματα ανεργίας. Οι άνθρωποι που ξέρουν κι έχουν τόσα χρόνια μια δουλειά συγκεκριμένη και πολύ εξειδικευμένη.
  • Εχω εξοργιστεί γιατί ήμουνα την Τρίτη στο δικαστήριο όταν με αυτή τη μεταμεσονύχτια ντροπολογία επιχειρήθηκε να σταματήσει η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέσων που είχαν κάνει οι εργαζόμενοι. Και όταν ο ίδιος ο δικαστής έκανε στους εκπροσώπους του δημοσίου μάθημα τι είναι τροπολογία, κι έλεγε η τροπολογία μπορεί να μην ψηφιστεί ή η τροπολογία μπορεί να αποσυρθεί, άρα πώς μου τη φέρνετε στο δικαστήριο;  
  • Εχω εξοργιστεί διότι σας άκουσα μόλις πριν λίγο να λέτε ότι οι εργαζόμενοι κάθονται και πληρώνονται. Δεν ήσασταν την Τρίτη στο δικαστήριο όταν οι εργαζόμενοι εξέθεσαν αναλυτικά ως μάρτυρες πώς γίνεται σήμερα η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο αν σταματήσει, ότι 20 τμήματα εξαιρετικά εξειδικευμένων εργατών δουλεύουν σε βάρδιες, σχεδόν όλα επί 24 ώρες την ημέρα, ότι μέσα από τη ΛΑΡΚΟ περνάνε δύο μεγάλοι πυλώνες της ΔΕΗ, ότι είναι τεράστιος ο κίνδυνος για ολόκληρη τη γύρω περιοχή.
  • Κύριε Υπουργέ δεν καταλαβαίνετε τη μεγάλη αξία που έχει η ΛΑΡΚΟ, ότι η ΛΑΡΚΟ είναι μια εξαιρετική παραγωγική μονάδα που έχει και το ιδιαίτερο πρόβλημα ότι στη γύρω περιοχή ζούνε οι εργαζόμενοι. Εκεί δεν είναι μόνο το εργοστάσιο. Είναι τα σπίτια τους εκεί, είναι τα παιδιά τους εκεί, είναι από παππού σε πατέρα εργαζόμενοι εκεί. Κι εσείς θέλετε να τους βάλετε σε κάποιο προγραμματάκι να κάνουν διοικητικές δουλειές. Καταλαβαίνω γιατί το κάνετε αυτό. Δίνετε μια πολύτιμη παραγωγική μονάδα στους ημέτερους κεφαλαιοκράτες. Ομως εδώ υπάρχει ένας κίνδυνος τεράστιος για τη χώρα. 
  • Η ΛΑΡΚΟ αυτή τη στιγμή είναι η επιτομή αν πήρατε το μήνυμα των ευρωεκλογών. Πέσατε από το 41% στο 25% και το δικό σας μήνυμα είναι «συνεχίζω όπως πριν, με τον νεοφιλελευθερισμό μου όπως πριν θα τα ξεπουλήσω όλα και θα συνεχίσω τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού». Αυτό είναι το μήνυμα που πήρατε και μετά υποκριτικά μας λέει ο κ. Πρωθυπουργός ότι τα κατάλαβε όλα. Αυτό είναι το φοβερότερο όλων. Πέρα από τους 850 εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ και τις οικογένειες τους, το μήνυμα προς τον ελληνικό λαό είναι: κυρίες και κύριοι θα σας φτωχοποιήσω όλους. Αυτό είναι το δικό σας μήνυμα.
  • Επιπλέον, με το παρόν νομοσχέδιο, αντί τα επιλύσετε τα προβλήματα που σχετίζονται με ακίνητα συμπολιτών μας που αδίκως τα διεκδικεί το δημόσιο, αλλά και αντί να υπερασπίσετε τα συμφέροντα του δημοσίου απέναντι σε κακόβουλους μεγαλοκαταπατητές εσείς κάνετε ακριβώς το ανάποδο. Επίσης, ετοιμάζετε νέα χαράτσια προς τους πολίτες καθώς δεν μας λέτε πόσο θα κοστίσει η διεύρυνση των ασφαλιστικών καλύψεων των οδηγών και ποιοι θα πληρώσουν αυτό το κόστος. 
  • Εντάσσετε τους ανάπηρους δανειολήπτες στον πολύ στενό ορισμό της ευαλωτότητας του πτωχευτικού χωρίς να αναφέρεται ούτε συγκεκριμένα ποσοστά αναπηρίας ούτε συγκεκριμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να μπορούμε να κρίνουμε την ουσία της ρύθμισης. Επαναλαμβάνω την πρόταση της Νέας Αριστεράς: ποσοστό αναπηρίας 50% και κανένας εισοδηματικός ή περιουσιακός περιορισμός. Είναι το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε για τους ανάπηρους που τους κοροϊδεύετε επί πεντέμισι χρόνια.
  • Επομένως, το παρόν νομοσχέδιο και κυρίως η κατάπτυστη τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ αποδεικνύουν ότι η ΝΔ συνεχίζει επιθετικότερα τις πολιτικές που φτωχοποιούν την πλειοψηφία των πολιτών. Εμείς λέμε ότι ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ θα δικαιωθεί. Εμείς λέμε ότι είμαστε στο πλευρό τους και ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους γιατί υπάρχει εθνικός κίνδυνος. Εμείς λέμε ότι τα ψωμιά τα πολιτικά της ΝΔ είναι λίγα. Καταψηφίζουμε προφανώς το νομοσχέδιο και ζητάμε να αποσύρετε όλες τις τροπολογίες.