Ομιλία της Θ. Φωτίου στην Επιτροπή Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Οσο η κυβέρνηση δεν αλλάζει τα ιδεολογικά πρότυπα της ανισότητας και του ανταγωνισμού για επικράτηση του ισχυρότερου που προβάλλει στα παιδιά, τα μέτρα κατά του σχολικού εκφοβισμού θα είναι άχρηστα

Μιλώντας στην Επιτροπή Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επί των μέτρων κατά του Σχολικού Εκφοβισμού που παρουσίασε η Υφυπουργός Παιδείας κα Μακρή, η Θεανώ Φωτίου τόνισε:

Η βία των ανηλίκων κατά ανηλίκων δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με τιμωρητικά μέτρα των μαθητών-θυτών, όπως η πενθήμερη αποβολή, χωρίς μάλιστα κανένα άλλο συνοδό μέτρο ψυχολογικής υποστήριξης του παιδιού, ή η καταβολή των δαπανών αποκατάστασης  βανδαλισμού από τους γονείς.

Οσο δεν σκύβουμε στις αιτίες της συχνότητας και της έντασης του προβλήματος, αυτό θα διαιωνίζεται και θα επιδεινώνεται. Και αυτές είναι βέβαια καταρχάς οι κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά σήμερα, όπου, με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ένα στα δύο αντιμετωπίζει κρίση διαβίωσης, ως αποτέλεσμα σου συνδυασμού και αλληλεπίδρασης της κρίσης ακρίβειας και της στεγαστικής κρίσης.

Αλλά είναι κυρίως ο λόγος και τα ιδεολογικά πρότυπα που εκπέμπει η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέντε χρόνια τώρα, και αναπαράγεται άκριτα στα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα: ανισότητα ως φυσικό φαινόμενο, ατομικισμός, άγριος ανταγωνισμός για την επικράτηση του ισχυρότερου έναντι του αδυνάμου και απόρριψη της διαφορετικότητας. Γι αυτό και οι πράξεις εκφοβισμού σχυνχνά βινετεοσκοπούνται και προβάλλονται στα κοινωνικά δίκτυα ως κατορθώματα που αξίζουν επιβράβευσης.

Κυρίαρχος είναι ο ρατσιστικός λόγος που χρησιμοποιεί και η ακροδεξιά: οι μετανάστες και πρόσφυγες χρίζονται «εισβολείς», οι Ρομά θεωρούνται απειλή για τις πόλεις που ζουν, και οι ΛΟΑΤΚΙ απειλή για την οικογένεια. Οι μαθητές αποστερήθηκαν τα μαθήματα κοινωνιολογίας και περικόπηκαν δραστικά οι καλλιτεχνικές και άλλες δραστηριότητες στα σχολεία. Η κυβέρνηση δεν γενίκευσε σε όλα τα δημοτικά τα σχολικά γεύματα, ενώ υπάρχει ένας ψυχολόγος ανά τέσσερα σχολεία!. Επιπλέον, αφήνει τους δήμους συνειδητά με τραγικά υποστελεχωμένες κοινωνικές υπηρεσίες, ενώ δεν προώθησε την υλοποίηση των  Κέντρων Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας που δρομολογήθηκαν το 2018. 

Και η βουλεύτρια κατέληξε ότι θα χρειαστεί οπωσδήποτε και άλλη συνεδρίαση της Επιτροπής για να εκθέσει τις σχετικές προτάσεις της Νέας Αριστεράς για το πώς η κοινωνία θα απαξιώσει τα ιδεολογικά πρότυπα της ανισότητας, του ανταγωνισμού και της επικράτησης του ισχυρού και ποιες πολιτικές οφείλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση στους δήμους και  τα σχολεία για πρόληψη, έγκαιρη και έγκυρη ανίχνευση περιστατικών βίας, προστασία των δικαιωμάτων όλων των παιδιών, θυμάτων και θυτών, και ψυχολογική βοήθεια και συμπαράσταση σε αμφότερους για ομαλή επανένταξη στο σχολικό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Μοιράσου το: